Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '16

 
Kategori
Güncel
 

Demokrasi Sende, Acılar Senden Amerika!

Marshall yardımlarıyla başladı belki de her şey. 1960 askeri darbesiyle devam etti.  1945 yılında 2. Dünya Savaşı Sona ermiş ve Almanya’ya son anda sembolik olarak savaş ilan etmiş, ancak savaşa girmemiştik. 1935 yılından 1945 yılına göre birçok siyasi mülteciye kapılarımızı açmış, o zamanlar da şimdi Suriyelilere yaptıklarımızı yapmış, Almanya’da Hitlere muhalif olan Alman veya diğer milletlerden özellikle Yahudilere özellikle kapımızı açmıştık. Onları ölümden kurtarmış, çoğu uzmanın Türkiye’de üniversitelerde akademisyen görevi vermiştik. Bunları zaten biliyorsunuzdur.

Marshall Planı II. Dünya Savaşı sonrasında 1947 yılında önerilen ve 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe konmuş ABD kaynaklı, antikomünist hedefleri olan bir ekonomik yardım paketidir. 16 ülke, bu plan uyarınca ABD'den ekonomik kalkınma yardımı almıştır.

II. Dünya Savaşı sonrasında Truman Doktrini, esas itibariyle Sovyetler Birliği'nin doğrudan doğruya baskısı ve tehdidi altında olduğu vurgulanmış ve buna istinaden sadece Yunanistan ve Türkiye'ye askeri yardım öngörmüştür. Fakat bu sırada Avrupa'nın durumu iktisaden son derece kötüdür. Altı yıllık savaş, bütün ülkelerin ekonomik kaynaklarını tüketmiştir. Savaş, bütün ülkelerde ağır tahribat yapmıştır. Sovyetler Birliğinin, bu durumu fırsat bilerek komünizm propagandasını şiddetlendirmiştir. Bunun üzerine ABD 1945 Haziranı ile 1946 sonu arasında Batı Avrupa ve beraberindeki 16 ülkeye toplamda 15 milyar dolar ekonomik yardımda bulunmuştur. Fakat bu yardım, bütçe açıklarının kapanması, ithalat için kullanılması yüzünden sonuç alınamamıştır. Bunun üzerine ABD yeni planlar aramış ve Dışişleri Bakanı George Marshall'ın "Marshall Planı" 5 Haziran 1947 günü Harvard Üniversitesi'nde verdiği bir nutukta açıklanmıştır. Buna göre, «Avrupa ülkeleri her şeyden önce kendi aralarında bir ekonomik işbirliğine girişmeliler ve birbirlerinin eksikliklerini kendileri tamamlamalılar, bu genel işbirliği sonunda bir açık ortaya çıktığında Amerika, bu açığın kapatılması için yardım etmeli. Bunun için de önce bir işbirliği programı yapmalılar» ilkesi benimsenmiştir. SSCB'nin tavrı ve ABD çıkarlarına ters istekleri üzerine Potsdam Konferansı’ndan kısa bir süre sonra, ABD’nin Boğazlarla ilgili politikası görüşmelerin sonunda değişmiştir ve ABD Türkiye'yi destekleme kararı almıştır. ABD'nin destek kararına dönemin Türkiye hükümeti ABD lehine taraf olmuş ve böylece ikili ilişkilerde büyük gelişmeler olmuştur. Bu durum Marshall Planı doğrultusunda ABD'nin Avrupa ülkelerine yaptığı Marshall yardımlarınıda kapsayan günümüz ABD-Türkiye ilişkilerine dek sürmüştür.”

Marshall Planı ilginçliği göstermesi bakımından üzerinde düşünülmeye değer. Rivayete göre; İran’da yapılan bir toplantıda, Stalin Türkiye üzerindeki arzularını, Amerika Birleşik Devletleri başkanı ve İran Şahı arasında bölgesel konular konuşulur ve Stalin sıcak denizlere inme düşüncesini bizzat ifade eder. Haber Türkiye’ye uçurulur. Türkiye Rus tehlikesine karşı Amerika ile anlaşmak zorunda kalır.

Amerika ile Rus tehdidine karşı anlaşan Türkiye o günden bugüne birçok darbe girişimi ile demokrat Amerika tarafından demokrasisi kesintiye uğratılan ülke olur. Türkiye bu tarihten sonra tüm eğitim sisteminden, ekonomik sistemine, cemaat yapısına, ordusuna kadar artık alenen Amerika tarafından oynanan bir devlet haline gelir. Bu tarihten sonra Türkiye darbeler ülkesi haline gelir.

27 Mayıs Darbesi, 27 Mayıs 1960 tarihinde yapılan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleşmiş ilk askerî darbe. Ayrıca 27 Mayıs Askerî Müdahalesi ya da 27 Mayıs İhtilâli olarak da anılır. Darbe emir komuta zinciri içinde yapılmamıştır; 37 düşük rütbeli subayın planları ile icra edilmiştir. Kritik mevziler bu subayların ellerindeki asker ve silahlarla önce ordudaki komuta kademesinin etkisiz hale getirilmesi ile ele geçirilmiştir. Sonra cumhurbaşkanı ve hükümet üyeleri tutuklanarak, hükümet; 235 general ve 3500 civarında subay (daha çok albay, yarbay, binbaşı) emekliye sevk edilerek, ordu; 147 üniversite öğretim görevlisi görevden alınarak ve bazı üniversiteler kapatılıp el konularak, üniversiteler; 520 hâkim ve yargıç görevden alınılarak, yargı kontrol altına alınmıştır.

Darbeden sonra darbeyi planlayan ve icra eden 37 düşük rütbeli subay ve Emekli Orgeneral, Cemal Gürsel'in oluşturduğu Millî Birlik Komitesi ülke yönetimini üstlendi.

Sarı öküz hikâyesini bilenleriniz vardır. Sarı öküzü Marshall yardımlarına karşılık vermemeliydik.

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..