Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '14

 
Kategori
Güncel
 

Demokrasiyi ne kadar hak ediyoruz

Demokrasiyi ne kadar hak ediyoruz
 

SADECE OY KULLANARAK MI?


DEMOKRASİNİN TEMEL ŞARTI

Bir ülkede demokrasinin ve adaletin var olmasının ilk şartı adaletli bir vergi sisteminin varlığına bağlıdır.

Devlet üzerine düşen görevleri yapabilmek için doğal olarak ülke toprakları üzerinde yaşayanlardan belli kıstaslara göre vergi toplamak zorundadır.

Toplanan vergi, devletin zorunlu hizmetleri yapmasını sağlamak için kullanılmasının yanında, bireylerin erişemeyeceği kültürel faaliyetler, toplu dinlenti yerleri, müze, ören yerleri, mesire, hobi alanları ve bunu gibi birçok yaşamı iyileştirici koşullar içinde bu vergi gelirlerini kullanarak, insan yaşam kalitesine katkıda bulunur. 

Demokrasinin gelişmiş olduğu ülkelere bakıldığında, devlete karşı ilk demokratik hareketlerin vergi ile ilgili olduğu görülür. Tarihteki ilk demokrasi belgesi olan 1215 tarihli Magna Carta anlaşmasının, İngiliz Kralı ile İngiliz toplumu arasında haraçların ve vergilerin belli bir düzene bağlanmasını sağlamak için tesis edilmiş olduğunu görürüz. 

Geçmişte ve günümüzde de halen devlet ve toplum çatışmalarının, anayasal ve yasal düzenlemelerin temelini iktisadi durum ve vergi oluşturmaktadır. Nitekim gelişmiş Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nin anayasalarında vergi ile ilgili düzenlemeler önemli yer tutmaktadır. Çünkü demokrasinin en önemli unsuru vergidir. Gelişmiş demokrasilerde vergi kaçırmanın cezası da büyüktür, en önemlisi toplum gözünde utanç verici ve onursuz bir suçtur. O nedenle devlet hem kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmekte, hem de vergi sistemi kurulurken mümkün olduğunca halk kitleleri arasında adaletli davranmak zorundadır.

Gelişmiş toplumlarda herkes güçlü ve kalıcı bir devletin ve sağlam bir demokrasinin ancak, istikrarlı ve adaletli bir vergi sistemiyle olabileceğinin bilincindedir. 

Sosyal toplum ilkesiyle, ülke yurttaşlarının kazançları nispetinde katkıda bulunarak ödemesi gereken ve bu sayede ortak ve adil bir toplum birliği tesisi amaçlanmış olması, vergi olgusunun en önemli birleştirici unsur olmasının da nedenidir.

Bir toplumdaki adil sistemin varlık ölçeri olarak vergi ödemedeki adaleti örneklemek en doğru sonuca ulaşmamızı sağlamaktadır. 

Bu cümlelerden alıntıyla, ülkemizde devletin vergi toplarken ne kadar adaletli davrandığını ve yurttaşların ne kadar vergi yükümlülük bilincinde olduğunu sorgularken karşımıza çıkan maliyenin açıkladığı 2012 yılı Mesleklere göre vergi dağılımı utanç tablosuna bakmak yeterli bir kanıya varmamızı sağlayacaktır

MESLEK GURUBU MÜKELLEF SAY. ORTALAM ÖDEME TUTARI

1- AVUKATLAR 43.982                                                 2.493,89

2- DİŞ HEKİMLERİ 10.179                                              990,54

3- MİM.MÜHENDİS 14.856                                          1.995,00

4- BİNA.İNŞAAT 3.472                                                   3.825,56

5- MALİ MÜŞAVİRLER 41.124                                         645,76

Demokrasi ve adaleti hak etmek için ne kadar katkıda bulunuyoruz ki.

Milyon dolar ile ifade edilen konut yapar satarların, hakkımızı emanet ettiğimiz meslek sahiplerinin, hele, hele Maliyeye karşı sorumlu tutularak yeminli hesap tutucuların da dahil olduğu bu listeye baktığınızda sıradan bir emekli maaşı kadar yıllık kazançları olmadığını beyan ettiklerini görünce.

Nusret Atayman

 
Toplam blog
: 88
: 265
Kayıt tarihi
: 14.10.11
 
 

İstanbul 1946 doğumlu, gazetecilik yüksek okulu eğitimliyim. Müzik ve her türlü spor aktivitesi y..