Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '13

 
Kategori
Siyaset
 

Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti mi?

Her ne kadar anayasamızda ‘’demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti’’ olduğumuz belirtiliyor olsa da, yapılan uygulamalara bakıldığında bunun tam olarak gerçekleşmediğini görmekteyiz.

Günlük yaşantımızda demokrasinin ayaklar altına alındığının örnekleri saymakla bitmez. Laiklik kavramı Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana hala tartışılıyor. Hukuk ve adalet sistemine güven hemen hemen hiç kalmamış durumda, sosyal devlet anlayışı ise ne yazık ki ne yöneticiler, ne de halk tarafından benimsenememiş durumdadır.

Bana göre bütün bunların temelinde bir türlü milli olamamış, son yıllarda yapboz tahtasına döndürülmüş olan yetersiz milli eğitim sistemi yer almaktadır.

Düzelme önce eğitimden başlamalıdır. Toplum bireyleri öncelikle toplumsal sorunlara basit ve pratik çözümler bulabilecek nitelikte yetişmelidir. Halk yöneticilerini ayırt edebilecek ve seçebilecek nitelikte eğitilmelidir. Aksi halde ne hukuk ne sosyal devlet anlayışı ne de demokrasi toplumda hak ettiği saygınlığa ulaşamayacaktır.

Konuya bir örnekle açıklık getirmek gerekirse; Son günlerde moda olan bir uygulama var. Örneğin elektrik parasında haksız bir kesinti yapıldığı zaman bir vatandaş dava açıyor. Kazanıyor ve bu emsal teşkil ettiği için bütün vatandaşların dava açarak fazla ödemelerini geri alması isteniyor. Aynı durum kredi kartlarının masraf alınmasında, banka kredileri çekenlerin dosya masraflarında, su saatlerinde ve daha birçok alanda önümüze geldi.

Binlerce vatandaşın dava açması, binlerce kez notere gidilmesi, avukat tutulması, dava takibi, kazanılan davalarda bazı durumlarda icraya gidilmesi, icra takibi ve daha birçok işlem;

Sonuç; vatandaşa eziyet, mahkemelerde dosya yığılması, devletin binlerce saat boşa mesai harcaması ve büyük bir ekonomik zarar.

Bunun yerine devleti yönetenler, pratik bir çözüm kararı alarak bu uygulamalarda ilgili kurumların, haberi olsun olmasın tüm vatandaşlara fazla alınan paraları iade etmesini sağlayacak bir uygulamaya gidebilir. Bu şekilde vatandaş, kendi hatası olmadığı halde haksız yere kendisinden alınan parasını da rahat bir şekilde çile çekmeden geri almış olur.

İleri toplumlarda halk yöneticilerini seçer ve bu yöneticilerin de toplumsal sorunlara karşı çözümleri zaten önceden hazırdır. Bunları uygular. Bizdeki gibi dene-yanıl uymazsa kaldıralım yeni bir uygulama yapalım şeklinde bir sistem yoktur.

Sosyal devlet anlayışı da zaten bu değil midir?

 
Toplam blog
: 106
: 597
Kayıt tarihi
: 13.02.09
 
 

1953 Denizli doğumlu, evli ve iki çocuk babası. Doktor dişhekimi, şimdiye kadar yayınlanmış yedi ..