Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '09

 
Kategori
Siyaset
 

Demokratik Olmayan Ordu Demokrasiyi Koruyor

Demokratik Olmayan Ordu Demokrasiyi Koruyor
 

Davos şovunda Erdoğan’ın karşısında yer alan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres Türkiye İsrail ilişkilerini değerlendirdiği bir konuşmada Türkiye üzerine öyle değerlendirmelerde bulundu ki Türkiye’de yaşayıp bunu ağzına getiremeyenler için ders niteliği sözler sarfetti.

Özellikle Davos olayından sonra gerilen ve günden güne kötüye giden Türkiye İsrail ilişkileri TRT’deki Ayrılık dizisinde Filistin’de yaşananların sahnelenmesi üzerine iyice krize girmişti. İsrailli turizm şirketleri Türkiye’yi protesto ederken, İsrail’de Türk kahvesi bile içilmesi yasaklanmıştı.

Karşılıklı yapılan açıklamalarla kılıçlar çekilirken akıllarda Recep Tayyip Erdoğan’ın Şimon Peres’e “katil” dediği sahneden başka bir şey kalmadı.

ABD’de yayımlanan savunma dergisi Defense News’a konuşan Şimon Peres, “Başbakan Erdoğan ülkesini İsrail’le ortaklıktan uzaklaştırıp radikal İslam’a doğru mu götürüyor?” sorusuna öyle bir cevap verdi ki Türkiye’de yaşayan birçok insanın göremediklerini analiz etti.

Şimon Peres:

“Türkiye demokratik bir kurum olmayan ordunun, demokrasiyi korumakla görevlendirildiği tek ülkeydi. Ve ordu bunu yaptı. Ama şimdi ordunun rolü değişti. Ve şimdi soru şu; Erdoğan kendi Müslüman halkını demokrasiye doğru mu ilerletecek yoksa demokratik güçler daha İslamcı bir devlet mi talep edecek. Uzun süre, Erdoğan İsrail’le iyi bir ilişki istedi. Ama ne oldu? Buna daha geniş bir perspektifte bakmaya çalışıyorum” dedi.

***

Demokratik olmayan bir kurum olan ordunun demokrasiyi koruduğu bir ülke olmak dünya üzerinde kaç ülkeye nasip olur bilinmez ancak Türkiye bu özelliği ile dünya üzerinde “tek” görünüyor.

Birçok ülkede darbeler ve askeri müdahalelerle (Türkiye’de geçmişte olduğu gibi) demokrasiyi sekteye uğratan kurum olan ordu, Türkiye’de Peres’in de dediği gibi demokrasi koruyucusu olarak “görünüyor”.

***

Özellikle Ergenekon gelişmelerinden bu yana ordu hırçın tavrından uzaklaşmış ve hükümetle daha iyi bir ilişki içerisinde görünse de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin her an siyasi gelişmelere nasıl bir tepki vereceği her zaman tartışma konusu.

Ordu geçmişe oranla ne kadar sessiz olursa olsun Türk halkının en çok güvendiği kurumların başında hala TSK var.

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..