Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '12

 
Kategori
Haber
 

Demokratik taleplere insan hakları gereği saygı duyalım

Demokratik taleplere insan hakları gereği saygı duyalım
 

Bugün Posta gazetesinde çıkan haber ilerleme yolunda ülkemizde atılan güzel adımlardan biri. Vejeteryan (et yemeyen) ya da vegan (et, süt, yumurta gibi hiç bir hayvansal ürün yemeyen) mahkumlara bundan böyle cezaevlerinde özel yemek çıkacakmış. Cezaevleri yönetmeliğine "Vejeteryan veya vegan beslenme şekline sahip hükümlü ve tutukluların talepleri karşılanır hükmü eklenmiş.

Cezaevlerinde bulunan kişiler suçlu da olsa nihayetinde insandırlar ve devlete emanet edilmişlerdir. Onların insan haklarına saygı duymak hukuk devletinin bir gereğidir. Umarım cazevelerinde böyle daha çok insancıl uygulamalar duyarız. 
 
Öte yandan 4+4+4 denen, kesintili olarak eğitimi 12 yıla çıkaran yasa tasarısını protesto etmek için Ankara ve İzmir'de dün kamu çalışanları eylemler yapmışlar ancak polis eylemcileri su, boyalı su, cop ve göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmış, dayak atmış. Dayak yiyenlerin çoğunluğu öğretmen. Çok dramatik bir haber bu. Öğretmenler çocukların hayatı mahvolmasın diye devletin polisinden dayak yiyorlar. Bu manzaralar gerçekten hiç hoş değil. Bir türlü ülkemizde demokratik kültürü geliştiremiyoruz. Protesto demokrasinin en barışcıl yöntemlerinden biridir. Bırakın kimin derdi varsa derdini rahatça açıklasın, bundan kimseye zarar gelmez. Ha zarar verenler varsa, şiddete başvurup camı çerçeveyi indiren kendini bilmezler varsa bunlara da gereken cezalar adalet mekanizması çalıştırılarak verilsin tabii. Demokrasi sadece çoğunluğun dediğinin olduğu bir rejim değildir. O çoğunluk tahakkümüdür. Uygar bir ülkede öğretmenlere el kalkar mı hiç? Öğretmenler çocuk gelinler olmasın, çocuk anneler olmasın, çocuk işçiler olmasın diye meydanlara inip seslerini duyurmak istemişler. Ne var yani bunda. Eğer demokrasiye inanıyorsak, hangi görüşe sahip olursak olalım hukuk devletini, insan haklarını hep birlikte yüceltmemiz lazım.
 
Bakın yine dün mecliste AKP ile MHP orta okul ve liselerde "Kuran ve Peygamberin Hayatı"nın seçmeli ders olarak okutulması için önerge vermişler. Bence eğer halkın böyle bir talebi varsa neden çocuklar okullarda seçmeli dersler ile disiplinli bir şekilde bu dersleri almasınlar ki? Veya bir başka kesim belki çocuğuna Kürtçe, Arapça, Lazca, Yunanca, Pomakça vbg. aldırmak istiyor neden devlet seçmeli ders olarak alınmasına karşı çıksın ki? Belki başkaları da başka dersler verilmesini isteyecek. Belki Evrim, belki Dünya Uygarlık Tarihi, belki Hukuk dersini çocuğuna aldırmak isteyecek veliler çıkacak. Bence temel ortak dersler (Türkçe, Tarih, Matematik, Fen, Hayat Bilgisi vbg.) dışında seçmeli derslere sistemde yer açmakta büyük fayda var.
 
Bence siyasetin demokratik talepleri toplayarak halkın refahını artırmak için çalışması gerekir. Bırakın halk, taleplerini özgürce dile getirsin. Evrensel hukuk ilkeleri, insan hakları çerçevesinde kalınırsa inanıyorum ki kimse bu isteklerden zarar görmez.
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..