Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '07

 
Kategori
Eğitim
 

Denek çocuklar

Denek çocuklar
 

Aileler sık sık bana gelir, evlatlarını anlatırlar. Tabi kendilerince deneyip başarısız oldukları çözümlerden sonra. Her yaş grubu çocuk ve gençlerin dünyasında gezinir dururum.

Canımı fena sıkan ve ebeveynlere en çok kızdığım bir konuyu sizlerle paylaşmak isterim. İster ilköğretimde okusun, ister lisede, her öğrenci için ailelerin bir iyileştirme formülleri mutlaka vardır. Annenin vardır, babanın vardır; hatta amcanın, öğretmenin, komşunun, dayının, ablanın, ağabeyinin, yakın dostların ve eğitimcilerin.. Mesnevide “Fil Nasıl Bir Şeydir?” konulu bir hikâye var, çok manidar:

Hintliler, insanlara göstermek için bir fil getirip onu karanlık bir ahıra koydular. Daha önce hiç fil görmemiş, ama adını duymuş pek çok insan koşup o karanlık ahıra toplandı. Ahır karanlık olduğu için gelenler el yordamıyla filin nasıl bir şey olduğunu anlamaya çabalıyordu. Birinin eline filin hortumu geçti:

¦Fil bir su oluğuna benziyor, dedi.

Bir başkası ise filin kulağına yapıştı:

¦Fil yelpaze gibi bir şey, dedi.

Bir başkası filin bacağına elini sürdü:

¦Ben fili bir direk gibi gördüm, dedi.

Böyle herkes filin bir yerine dokundu ve her birinin tarif ettiği fil başkaydı. EĞER ELLERİNDE BİR MUM OLSAYDI ARALARINDA HİÇBİR AYRIM KALMAYACAKTI.

Sevgili anne ve babalar lütfen çocuğunuzun gelişimini isterken onu laborant titizliğiyle bir denek gibi incelemeyin. Herkes meseleyi kendi yaşadıkları çevre ve örneklerine göre algılar ve adlandırır. Her insan bir dünyadır. Herkes herkesi kendi dünyası kadar anlar. Çözüm önerileri de o kadar olur. Ciddi bir problem varsa uzmanlara danışalım. Yoksa çocuğumuzu iyice kaybederiz. Ve unutmayalım ki: HER KAPI HİÇ KAPIDIR.

Başarı ve iyi bir kariyer yakalamış kişilerin ortak yönleri; özgüven, iyi ifade gücü ve girişimciliktir. İnsan bu nitelikleri en geç sekiz yaşına kadar aile içi eğitimden alır.

Sayın anne babalar, aile yaşantımızda samimiyet, sevgi, saygı, ölçülü disiplin, başta kendimiz olmak üzere ailede tüm fertlerin uyması gereken kurallar varsa endişe edecek pek bir şey yok demektir. Belli yaştan sonra genci, çevreyle mukayese edip değişik yöntemlerle şekillendirmeye çalışmaktan ziyade karşılıklı saygı ve sorumlulukla kazanma ihtimalimiz olur.

Unutmayalım, insan mizaç olarak yedisinde ne ise yetmişinde de odur. Başarılı eğitim öncelikle anne ve babanın kendilerini teşhis edip kontrol etmelerinden geçiyor. Özeleştiri ve otokontrol..

Eser kötüyse eksiklik veya hata ustaya aittir; suç eserde değildir.

 
Toplam blog
: 143
: 2341
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

Bu âlem içinde aileme zaman ayırmak, gezmek, okumak, fotoğraf çekmek, resim çizmek ve iş hayatı h..