Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '11

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Deneme Çekimleri: (Casting)

Deneme Çekimleri: (Casting)
 

Her oyuncunun geçtiği bir yol olan deneme çekimlerinden yıldızlar doğar. Kaynak:retaildj.com


Eğlence sektörüne girmek isteyen ya da hali hazırda bu sektörde adım atan birçok kişinin karşılaştığı bir durumdur deneme çekimleri. İngilizcesi " Casting" olan denemeler, oyuncuların oynayacakları dizi, reklam veya her hangi bir diğer çalışma için seçilmelerini sağlayan kısa çekimlerdir. Bu çekimleri yapan firmalara ise "Cast Ajansları" denmektedir. Dünyanın her yerinde kurulmuş çok sayıda ajans oyuncu avcılığı yapmakta ve günümüzün bir çok yıldızı da bu ajanslardan bir dönem mutlaka geçmiş bulunmaktadırlar. Cast Ajansları oyunculuk alanında kariyerlerini geliştirmek isteyenlerin mutlaka gelecekleri bir duraktır ve oldukça önemlidirler. 

Günümüzde ünlü oyuncular dahi arada deneme çekimlerine katılmaktadırlar. Bu çekimlerde yönetmenlerin bire bir olma durumu projenin boyutuyla alakalıdır. Normalde ajanslar istenilen rol için denemeye gelenlerin resimlerini çekerler ve onların oynamaları gereken kısa rolleri kameraya alırlar. Daha sonrasında ise bu görüntüler yapım şirketine iletilir ve yönetmen tarafından izlenerek oyuncu seçimleri yapılır. Büyük projelerde cast direktörleri bulunur ve seçimleri onlar yaparlar. 

Bir "Casting" kısaca şu şekilde yapılmaktadır. Ajansınız sizi deneme çekiminin yapılacağı yere yollar çünkü istenilen özelliklere sahipsinizdir. Örneğin bir reklama şişman orta yaşlı bir adam aranıyordur ve siz özellikleriniz olarak bu role uyuyorsunudur. İşte ilk adımı bu şekilde atarsınız ve deneme çekiminin yapılacağı yere gidersiniz. Çoğunlukla yol paralarınızı kendiniz ödersiniz çünkü deneme çekimleri olmadan rol almanızın imkanı oldukça azdır. (Çok ünlüyseniz zaten firmalar sizi direkt isterler.) Deneme çekiminin yapılacağı yer bir fotoğraf stüdyosunu andırmaktadır. Her yerde ışıklar ve küçük bir set sizi beklemektedir. Burada çalışanlar hemen sizin bilgilerinizi alırlar ve elinize bir pano vererek fotoğrafınızı çekerler. Bir nevi fişleniyormuş havasında panoyu elinizde tutarsınız ve ilk pozunuzu verirsiniz. Panoya yaşınız, adınız, boyunuz ve ölçüleriniz yazılır. Ayrıca bir de hangi ajanstan geldiğinizi eklemeniz gerekmektedir. 

İlk adımı attıktan sonra genel fotoğraf çekimi yapılır. 45 derece , 90 derece, önden, çaprazdan fotolar çekilir ve ardından kamera kayıt kısmına geçersiniz. Önce kısacası kendinizi tanıtırsınız. Yaşınız, isminiz, boyunuz ve kilonuzu söyledikten sonra kısaca kendinizden de bahsedebilirsiniz ama çoğu yerde buna izin vermezler. 30 saniye süren bu çekim sadece sizin genel bilgilerinizi almak için yapılmaktadır. 

Son kısım en önemli kısımdır ve burada rol yeteneğinizi konuşturmanız gerekmektedir. Ajansınız size önceden rolünüz hakkında bilgi vermiş ise daha şanslısınızdır çünkü az çok yapacaklarınızı kafanızda canlandırmışsınızdır. Bu kısımda istenen, en kısa sürede o role uyum sağlayıp sağlayamayacağınızı görmektedir. Deneme çekimlerinde bir anda rolün içine dalmak o kadar kolay olmayabilir. Ya da istenen rol sizin karakterinizin çok dışında bir rol de olabilir ve bu yüzden daha da fazla zorlanabilirsiniz. Örneğin şişman ve göbekli olarak gittiğiniz deneme çekiminde sizden bir dükkanın kapısında müşterileri dans ederek karşılayan garson rolünü canlandırmanızı isteyebilirler. Bunu dedikleri andan itibaren en kısa sürede o role uyum sağlayıp sağlamayacağınızı görmek için kamera ile kayıt yapılır. Kayıt süresi genellikle kısadır ama bol tekrarlıdır bu yüzden arka arkaya rolünüzü oynarsınız. Daha sonrasında rolün diğer kısımlarına göre yapmak istediklerinizi sıra ile size söylerler ve deneme çekimi sonlanır. 

Her şey yönetmenin elinde olsa da bazen firmalar oyuncu seçimlerine direkt etki ederler. Örneğin yönetmen sizi beğenmiştir fakat firma bir başka oyuncuyu daha sevimli bulmuştur. Bu gibi bir durumda son karar firmanındır çünkü parayı firma vermektedir. Bazı çekimlerde ise sizi denedikleri rolün dışında bir role de seçilebilirsiniz. Örneğin kalabalık bir oyuncu kadrosu vardır ve pazarcı değil de doktor rolüne seçilirsiniz. Ya da stiliniz yönetmenin hoşuna gider sizi bir anda başka bir sahneye koyabilir. 

Deneme çekimleri oldukça eğlencelidir ama aynı zamanda yorucudur. Uzun yol kat etmeniz gerekebilir, yağmur çamur demeden adres ararsınız, başınıza yolda olmadık işler gelebilir, sıra beklersiniz, havalı artist tipler ile karşılaşabilirsiniz (Türkiye için özellikle) Tüm bunların sonunda ise seçileceğiniz garanti değildir. 10 veya 20 tane oyuncu deneniyordur ve bunlar içerisinden biri seçilecektir. Bu yüzden deneme çekiminde rahat olmanız ve en azından o kısa sürede elinizden geleni yapmanız gerekmektedir. Daha sonrası biraz şansınıza biraz tipinize ve biraz da ajansınıza kalmıştır. 

Deneme çekimlerine zamanında gitmeniz ve oradakilerle sıcak bir iletişim kurmanız sizin için artı puan olacaktır. Ayrıca ilginizi, yeteneklerinizi ve profesyonelliğinizi göstermeniz gerekmektedir. Hava atmadan, gayet içten ve arkadaşça atacağınız her adım sizin belki de rolü alırken ek puan almanıza neden olacaktır. Dilerseniz deneme çekimlerine giderken yanınızda tanıtım dosyanızı da götürebilir ve bu işte daha önce yapmış olduklarınızı paylaşabilirsiniz. Deneme çekimlerinden çıkarken iyi bir izlenim bırakmayı unutmayın çünkü aynı yere yeniden bir başka deneme için gelme ihtimaliniz oldukça yüksektir. 

Hepinize bol şanslar,  

 

Rıfat KARLOVA 

www.rifatkarlova.com 

 
Toplam blog
: 180
: 4193
Kayıt tarihi
: 13.11.06
 
 

Kariyerini Uzakdoğu sahne ve televizyonlarında geliştiren  sunucu, şovmen, yazar, oyuncu Uğur Rıf..