Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '14

 
Kategori
Sinema
 

Deney

Deney
 

Deney (The Experiment)


Paul Scheuring'in çok güzel bir filmi. Herkesin çok seveceği cinsten bir film değil maalesef. Kimileri filmi "eziyet" filmi olarak bile nitelendirebilir.

26 kişi deneye katılacaklardır. Deney iki hafta sürecek olup seçilen katılımcılara günlük bin dolar verilecektir. Bu katılımcılar mahkum ve gardiyan olarak iki gruba ayrılacaklardır. Hem gardiyan grubu hem de mahkum grubu dış dünyadan kopuk yaşayacaklardır. Beş kural mevcuttur. Kurallardan en önemlisi, gardiyanlara, mahkumların davranışlarına göre orantılı tepki gösterme yetkisi verilmiştir. Ancak diğer yandan da şiddet durumunda deneyin sona ereceği söylenmiştir. Gardiyanlar gösterdikleri orantılı tepkileri deneyin sonlanmamasıyla test etmektedirler! Bu kurallara bağlı olarak mahkumlarla gardiyanlar arasındaki ilişki gözlemlenmektedir. 

Film, insanın sosyal ortamda değişimi konusunda ve üstlendiği roller bakımından harika bir örnek sunmaktadır. 2010 yapımı bu film 96 dakikada insanları özetliyor! 26 insanın karakterleri ve ortamlarında edindikleri rol gerçekten çok ilginçtir. Özellikle liderlik vasfına yerleşme konusu iyi işlenmekle birlikte biraz da zayıf kalmıştır. Böyle bir filmde, süre uzatılarak daha güçlü bir anlatım sağlanabilirdi.

Forest Whitaker'ın çok iyi canlandırdığı Barris karakterinin değişimi, tutumu görülmeye değerdir. Film, tam anlamıyla insanlar arası ilişkiler bazında verilen rolün bir göstergesidir! Amaç para gibi görünürken insanlar kendilerini keşfetmeye de başlamışlardır.
 
İzlenmesi gereken bir filmdir. Ancak içindeki şiddet unsurlarını gözardı etmemek gerekir. Bu gözönünde bulundurmak gerekmektedir.
 
Son. 
 
Toplam blog
: 23
: 780
Kayıt tarihi
: 28.11.13
 
 

Bir metalurjist metallerden kurulu dünyasında. ..