Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Deneyim-Tecrübe

Deneyim-Tecrübe
 

İNTERNETTEN


Bilmeden hareket etmek, yanlış yapmak, zarar etmek gibi negatif sonuçların ortak ifadesi hata yapmaktır. İnsanı kökten reddedilmesine neden olmayacak davranış biçimi, yok olmasını gerektirmeyecek yanlış ve itibarını sıfırlamayacak kadar zarar etmek, olgunluk için bireyin yaşaması gerekenlerdir.

Tüm davranışlar bilinçli olursa, her şey doğru yapılırsa, zarar etmezseniz, o zaman en büyük sermaye olan tecrübe nasıl oluşur. Tecrübe satın alınmaz, tecrübe bir öğreti, bir dinleti değildir, tecrübe yaşanmış duygulardır. Birinin yaşadığı hisler anlaşılamaz, olsa olsa dinlenir ve ders alınır, ancak dinlenen derslerin çoğu unutulmaya mahkumdur. Ancak iz bırakarak yaşanmış olaylar unutulmaz. 10 dinletiden biri belki iz bırakabilir, ancak iz bırakan yaşanmış hiç bir deneyim unutulmaz.

Güçlü olmak ve süzülmüş doğrularınızın olmasını istiyorsanız, yanlış yapmaktan korkmayın, hatta sizi yok etmeyecek yanlışları bilerek yapın, yaptığınız yanlışın maliyetini bir kere ödersiniz ama sonucunu hayat boyu kullanırsınız, ne kadar yanlış yapmışsanız o kadar köklü tecrübeniz var demektir. Tecrübe, yaşanmış yanlışlardan çıkarılmış doğrulardır. Ancak Toplumun açıkça ders aldığı genel bir yanlışı da her kesin yaşaması gibi bir lükse de gerek yoktur.

Ülkemizde büyük istihdam sağlayan ve itibarlı iş adamı; "Herkes yanlış yapar, benim en iyi yöneticilerim de % 70 doğru % 30 yanlış yaparlar. Hayatı boyunca % 100 doğru yapacak birinin olduğunu sanmıyorum. Hiç yanlış yapmayan, büyük ihtimalle hiç iş yapmayandır veya henüz yanlışla karşılaşacak kadar iş yapmamış demektir. Ben doğru yapana prim veriyorum. Yanlış yapana da ne ders çıkardığını soruyorum, yanlış yapıp ders çıkaramayanı da hemen işten çıkarıyorum" diyerek, yönetim ve motivasyon bilincini anlatmıştı.

Evet yanlış yapıp ders çıkaramamak ancak bir aptalın işidir ve aptala da tez elden kapı gösterilmelidir ki, ders çıkaramayacağı daha şiddetli yanlışlar yapma şansını yakalayıp daha büyük zararlar vermesin.

Çocuğunuzun hayata güçlenerek hazırlanmasını istiyorsanız, o zaman yaptığı hataları ve ondan çıkardığı sonuçları sorun. Hata yaptığı için ona kızmayın, azarlamayın. Onu her terslemeniz onun hayata ürkek ve güçsüz hazırlanmasına neden olur. Ona yaptığı yanlışlardan nasıl bir sonuç çıkardığını sorarsanız hayata deneyimli ve cesur hazırlanmasını sağlarsınız.

Çocuklarınıza gücünüzün yettiği kadar harçlık verin, ancak harçlığını eğlence için değil de, deneyim kazanması için harcamasını sağlayın, çocukken yanlış harcamış ve bundan ders çıkarmış biri hayatta doğru harcamasını öğrenerek hazırlanır. Yanlış harcama yapıp bundan ders çıkarmamış bir çocuğa da sonraki yaşamında para teslim edilemez.

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..