Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '12

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Deneyimli misiniz?

Deneyimli misiniz?
 

İş görüşmelerinde insanlar bakıyor bilgilerine, bildiklerine ve bilmediğin şeylere. Konuşuyorsun, gayet güzel gidiyor, anlatıyorsun, dinliyorsun. Zaten ilk görüşmelerde hep öyle olur; dinlersin, dinlenirsin.

Önüne bir form verirler, “Sen doldur, bir de ‘patron’lar baksın” derler. Madem ‘patron’lar bakacak, “Bırak onlar ile görüşeyim, olmaz mı?” dersin içinden. Formu doldurursun, ilgi alanı yazarsın, bildiklerini söylersin, yaptığın işleri gösterirsin…

Sonuç ne mi olur? Üç kelime hiç şaşmaz: “Biz seni ararız!”

İçimden derim: “Söz mü?” Tabi ki, değil. Çünkü çıt yok.

İş hayatına atılmayı beklerken bu tür görüşmelerde insanı işten soğutan tipler ile de karşılaşabiliyorsunuz. Güzelce “yeni mezunum” diyorsunuz. Okul hayatında bir insan ne kadar öğrenebiliyor ki? Ancak kendi çabaları ile birşeyler öğrenmeye çalışıyor.

“Deneyimli misin?” diyorlar. “Hayır” diyorsun. “Hmm” diye anlamsız bir bakış üzerinde geziyor. Yahu arkadaş, deneyim zaman ile olur, çalışarak olur. Sen hele işe bir al ki deneyimimiz olsun. Yok öyle de yürümüyor bu işler. Bir çok gencimiz var sokaklarda, yeni mezun olmuş ve iş arıyor, ama deneyimsiz bir iş. Herkes deneyim ararken deneyimsizlere ne olacak diye soruyorum. Elbette ki, tecrübe zaman ile olur, kendini geliştirmeyi hedeflemişsen olur. Ama kimi işverenler onu göz ardı etmeksizin soruyorlar, söylüyorsun, sonra acı gerçekler…

Bir iş görüşmemde CV’mi yolladım. CV’de herşey ortada, gayet net bir şekilde başlangıç seviyesinde yazıyor. Çağırıyorlar görüşmeye. Gidiyorsun, tam zamanında soruyor:

- “Deneyimli misin?”
- “Hayır yeni mezunum”, diyorsun.

Söylediği şu:
- “Biz seni ararız….”

Aramayın arkadaşım, öyle olacaksa aramayın!

Soğutmayalım gençlerimizi daha genç yaşlarında. Bırakın bir şans verin, bırakın bir deneyin, deneme sürecine alın, işi gösterin, işi öğretin. Baktınız olmadı; “Lay lay lom arkadaşım seninle olmuyor böyle, çalışamayız” dersin, olur biter. Ama yeter ki soğutmayalım.

Olay basit: Deneyimli misiniz arkadaşım? Deneyimsizseniz “biz sizi ararız!”

 
Toplam blog
: 195
: 932
Kayıt tarihi
: 09.01.12
 
 

Ben kimim ne yaparım? Aklıma düşeni yazar, gördüğüm kareyi ölümsüzleştirmek isterim. Kulağıma tak..