Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '21

 
Kategori
Güncel
 

Denge Bozulmuş mu?

Bölgesel zehirlenme diğer bölgelere nazaran Anadolu’da o kadar fazladır ki bunda asırlar süren fetretin çok büyük etkisi vardır. Kanaatimce Ahi Evran sonrası Anadolu’da, Türklerde aydınlanma tamamen tersine dönmüştür.

Ortaçağ karanlığında dünya dönüyor diyenin asıldığı Avrupa’da güçlü olmak kolaydı. Avrupa en nihayetinde binlerce prense ve derebeyi ile herkesin kendi başına buyruk olduğu bir düzen içindeydi. Almanya’nın 15, 16’nci asırdaki haritasına bakın yüzlerce prenslik veya kalelerinde birbirleriyle rekabet halinde bir yamalı bohça görüntüsü vardır. Sonrasında ise işler değişmiş, birbiriyle organik bağı bile belki de olmayan yamalı bohça görüntüsü birliğin beraberliğin önemi keşfedildiğinde ve gerçekten düşünürler anlamında Avrupa’ya yön veren filozoflar dünyaya geldiğinde işlerin rengi değişiyor. Bugünün dünyasına yön veren on filozof saysanız en az dört veya beşi Alman’dır. Onlar da kilise çıkışlıdır. Yani çoğu aslında rahiptir. Rahip filozoflar mevcut batıyı mevcut durumuna getirirken, bizde tersine işleyen bir mekanizma ortaya çıkmış bir taraf ilerlerken diğer taraf gerilemektedir.

Süreç bir taraf ilerlerken diğer taraf gerileme şeklinde devam eden bir çizgide devam etmektedir. Dünya balonunun içinde sıkışmaya çalışan halklardan birisi geri çekilirken diğeri diğerinin üzerine üzerine hem kültürel hem de ekonomik olarak ilerlemesine devam etmektedir. Ortadoğu'da bu işler din, iman, milliyetçilik üzerinden gitse de bunların aslı astarı yok. En dindar, en milliyetçi, en devrimci, en en Mercedes arzusuyla yanıp tutuşmuyorsa başka bir Alman markası, Amerikan veya Fransız üniversitesi hayaliyle yanıp tutuşuyor.

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..