Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '08

 
Kategori
Haber
 

Dengir beyin travması

Dengir beyin travması
 

"Türk toplumuna travma yaşatıldı" - Hürriyet Gazetesi - Bu sözler Dengir Mir Mehmet Fırat adlı AKP yöneticisinin sözleri olarak, ve Atatürk’ün bu travmayı yaşattığını sözylediği sözler olarak NY Times’da yayımlanmış. Gazete habere şöyle devam ediyor;
“Tavernise, Türkiye’deki bu kavganın 1920’lerde başladığını, Avrupa’ya yönelen Atatürk’ün doğu ile bağlantıları kopardığını, alfabeyi değiştirdiğini, camileri devlet denetimi altına aldığını ve dini hiyerarşiyi ezdiğini belirtti. Adı "Dengir Fırat" olarak aktarılan AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, "Türk toplumuna travma yaşatıldı. Bir gecede kıyafetlerini ve dillerini değiştirmeleri söylendi. Dinsel yolları dağıtıldı" dedi. Fırat, bu travmayı yaşamayan toplumların halkın giysisini bir mesele haline getirmeyeceğini ifade etti. Fırat’ın bir gazeteciye "Başörtüsünden gerginlik duyanlar psikiyatriste görünsün" dediği için suçlandığını yazan Tavernise, halkı temsil ettiğini söylediği AKP’nin laik kadınların korkularını artırdığını da ifade etti.”
Bir gecede dilleri değiştirilenler kimler , Kürtlerden mi söz ediyor bu arkadaş. Kürtçe konuşanları duymuyor mu? Kendi ana dilini konuşmuyor mu? “Vatandaş Türkçe konuş” kampanyasından mı söz ediyor? O zaman bir devlet yaratmanın, bir ulus devlet oluşturmanın ne demek olduğunu öğrensin.Babil kulesinin yıkılmasından sonra birbirini anlamayan farklı konuşan insanların haline düşen bir Anadolu vardı. Babil kulesi yani Osmanlı yıkılmıştı, okuma yazma bilenlerin oranı yüzde beşlerdeydi. Derebeylerinin elinde cahil bir Kürt toplumu vardı. O insanlar kendisi gibi ağa ve bey ve mütegalibe taifesinden olmadığı için zaten konuşmadan ve kendini ifadeden yoksundu. Onların bir çoğu, o travma yaşattı denilen Atatürk gibi bir insan sayesinde gün ışığına çıktılar, okudular Türkiye Cumhuriyetinin en yüksek noktalarına çıktılar. Ey Dengir Mir bey senin sözünü ettiğin insanların bir kısmı travma yaşamadıkları Kuzey Irak’talar , dikkat edersen onları yönetenlerin çoğunun soyadı Barzani nedense halktan kimse yok ortalıkta.
İngiliz işgali devam etseydi daha iyi olurduk diyen bir zihniyet oluştu son altı yılda bu ülkede. Bunu söyleyen insanlar hangi travmayı yaşayarak bunu söyleyebiliyorlar. Buna demokrasi denir ve sadece son 85 yıldır yaşanabilen bir şeydir bu.
Nankör olmak da insanlara mahsus. Ama bu kadarı fazla, beyler, ağalar sayesinde sesi kısılmış bir Kürt toplumunun sözcüsü olmaları mümkün olmayan insanlar bugünkü rahatlarına travma diyorlar.
Kıyafetler değişmiş öyle mi, yalan söylüyor. Bu ülkede herkes her şeyi giyiyor. Kendi doğduğu topraklardakini de gözü görmüyor Dengir Fırat’ın. Poşilerinden, şalvara kadar, hepsi günlük hayatın içinde. Ama bu beyler, devlet memuru da bir kurala uymadan giyinsin istiyorlar. Kaç ülkede varmış bu geniş anlayış?
Tekke ve cemaatler mi yokmuş Türkiye’de. Peki bu yalanı nasıl söylüyor, 1946 dan sonra alabildiğine yayılan cemaatler bugün ülke yönetiminde neredeyse. 85 yılın 65 yılında bu ülkeye korku ve travma yaşatan onlar değil mi? Dinsel yol dediklerinin bir çoğunda cahil insanlar istismar edilmedi mi? Hala bu yolla para toplayıp halkı sömürenler yok mu?
Bu sözleri söyleyenler, halkın bilinçlenmesini istemeyen ağa ve bey takımıdır. Bu feodal kafalardan kurtulmadıkça aydınlık çok uzaklarda olacak. Feodalite kılcal damarlarına kadar sinmiş bu insanların. Halktan yana görünüp halkı sindirenler bunlardır. Cehalet, esarettir diyoruz, cehaletin devamından nemalanmak isteyenler Türk Rönesans’ının önemli insanlarına çamur atarak travma yaratmaya çalışıyorlar. Atatürk devrimlerinden önce ve sonrası Anadolu’ya bakmayı bilmeyenler, bakıp görmeyenler bu sözleri söyleyebilirler.
Gerçek demokrasi isteyenler, feodallerin bu demokrasiyi getireceğini sanmasınlar. Dünyada toprak ağalarının sağladığı bir demokrasi ve özgürlük düzeni yoktur. Tarihin böyle bir duruma tanıklık ettiği görülmemiştir.
Bu ülke insanları, efendi olduğunu, egemenlik sahibi olduğunu Cumhuriyetle öğrendi. Üzerine giyecek elbisesi yokken giyindi, geliri kişi başına 6000 dolara çıktı. Petrolü olmayan hangi doğu ülkesinde bu var. Hangi doğu ve Ortadoğu ülkesinin dünyada bu kadar etkin olduğunu görüyoruz?
“Bağımsızlık benim karakterimdir” diyen bir liderin önderliğinde bir bayrak ve bir vatan yapan bu millet Dengir beylerin ne dediğini anlayacak yeteneğe de erişmiştir.
Irkçılık yaparak Atatürk’ün yaptıklarını küçümseyenleri tarih unutacaktır. Ama Atatürk yaşayacaktır.
 
Toplam blog
: 283
: 1304
Kayıt tarihi
: 04.12.06
 
 

Nükleer fizik doktoru, şiir yazmaya çalışıyor, kalite yönetim sistemleri danışmanı, öykü deneme yaza..