Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '08

 
Kategori
Siyaset
 

Deniz Baykal Sedat Balta'yı telefonla aradı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal Sedat Balta'yı telefonla aradı...!

SENİ KAYNARCA'NIN BELEDİYE BAŞKANI OLARAK GÖRMEK İSTİYORUZ, HAYDİ YOLUN AÇIK OLSUN...!

İki bölüm olarak düzenlediğimiz bu yazının ilk bölümünde izninizle, önce Kaynarca ve Sedat Balta ile nasıl tanıştığımızı bilmeyenler için bir kez daha anımsatalım, ardından da ikinci bölümde başlıktaki konuyu ele alalım:

Ufkumda Kaynarca güneşi doğuyor..

Sayın Abdülkadir Okay, eğitim gördüğü üniversiteyi tamamladıktan sonra , vekil kaymakam olarak Kaynarca'ya atanmadan önce , deneyim kazanmak düşüncesiyle, geçtiğimiz 2007 yılının ortalarında, Kaymakam M. Bahattin Atçı'nın tecrübelerinden yararlanmak amacıyla, bir aylığına Milas'a gönderilmemiş olsaydı, ben ne Kaynarca ne Kaynarca'lı gazeteci Sedat Balta, Hüseyin Cengiz, Arife Balta, Müzeyyen Acar, Bertu Yıldız ve Belediye Başkanı Tuncay Aydın ile, ne de başkaca kişilik sahibi Kaynarcalılarla tanışabilme olanağını yakalayamayacaktım.

Genç kaymakam Milas'tan ayrılırken, gideceği yer olan Kaynarca'nın nerede olduğunu İnternette araştırmış ve Sakarya iline bağlı 5000 civarında nüfuslu, şirin bir kent olduğunu öğrenmiştim.

Yerel basınına da göz atayım derken, Sakarya'daki gazetelerde yazan Kaynarca'lı gazeteciler, Sedat Balta ve Eşi Arife Balta çıktı karşıma. Bir yüksek okulun açılması vardı o günlerde gündemde, dahası modern bir pazar yerinin kurulması, bir ambulansın temin edilmesi ve elbette ki daha da başka yerel sorunlar...

Abdülkadir Okay'ın kendi deyimiyle bir aylık görevi “Kaymakam refikliği” ni Milas'ta tamamlamasının ardından, tayin edildiği Kaynarca'da üç ay kadar görev yaptıktan sonra, Gaziantep ilinin Karkamış ilçesine tayin edilince oradan ayrılmak durumunda kaldı ama, onun sayesinde gıyaben tanıştığım Kaynarca ile olan ilişkim, ayni yılın sonuna doğru Kaynarca haber. com' un da devreye girmesi ve orada yazı yazmaya başlamamla birlikte, daha da önem kazandı, öylesine ki bu uzaktan dostluğa bir son verip, şahsen tanışabilmek için, bir buçuk ay kadar önce oraya gitmek için 13 saatlik bir otobüs yolculuğunu göze alabilecek kadar!

Kırk yıllık dost muşcasına bir anda kaynaştık Sedat Balta ve onun can dostu Eğitin-Sen'li Cesur eğitimci Hüseyin Cengiz'le . Kendileriyle ayni görüşte olan ve olmayan insanlarla da tanıştırdılar bizi . Önce Kandıra'ya ardından da “Cumhuriyet Yemeği” düzenlemek için girişimde bulunan 164 haneli Tekfen köyüne gittik. Başkan Tuncay Aydın'la röportaj yaparken birbirlerini sevseler de sevmeseler de Sedat Balta da vardı makamda yanımızda.

Sağ olsunlar orada konuk olduğumuz üç gün içerisinde neredeyse tüm vakitlerini bize ayırdılar. Kaynarca Lisesine, ardından da Kaynarca Seyfettin Selim Meslek Yüksek Okulu'nu ziyaretlerde bulunduk.. Başkan'a söz verdiğimiz için Mezarlığı da ziyaret ederek, parke yol ve ışıklandırma çalışmalarını gördük. Belki birbirimizle ilk kez karşılaşıyor, şahsen ilk kez tanışıyorduk ama, sanki yıllardan beridir sanki ayni hayat eğitiminden geçmiş, ayni kitapları okumuş, ayni türküleri söylemiş, ayni havayı solumuş ve ayni görüşleri paylaşmış gibiydik!

Haydi yolun açık olsun....

Sedat Balta'nın Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)'nden Kaynarca Belediye başkanlığı aday adayı olmak isteği , biz oradayken de gündemdeydi. Cumartesi sabahı oraya varıp, kendisine ait Ata Matbaası'na konuk olduğumuz ilk dakikalarda, bir grup partili arkadaşı gelmişti. Ertesi akşam da bir kahvehanenin müsait bir köşesine 15 kişilik bir grup halinde oturarak nasıl bir seçim stratejisi takip edecekleri konusunda görüş alış verişinde bulundular.

Geçtiğimiz Cumartesi akşamı telefonla arayarak adaylık durumunu sorduğumuzda, adaylığının kesinleştiğini , hatta Genel Başkan Deniz Baykal'ın telefonla kendisini arayarak “haydi yolun açık olsun” diye yüreklendirip start verdiğini öğrendik. Biz de kendisini kutluyor ve başarılar diliyoruz. Eğer kazanırsa tanıdığımız ölçülerde, Kaynarca'nın son derece dürüst, ciddi, kişilikli ve çalışkan bir belediye başkanı olacağı konusunda en küçük bir şüphemiz yoktur.

Belediye başkanları, görev yaptıkları il ya da ilçelerde halkı temsil eden yerel yöneticilerdir. Kişilikleri ve kişisel aktiviteleri oldukça önemlidir.

Dürüstlüğün, tarafsızlığın ve iş bilirliğin önemli olduğu kadar, kollektif çalışmayı da gerektiren bir görevdir. Söz gelimi görev yaptığı il ya da ilçedeki sivil toplum örgütlerinin görüş ne önerilerini ciddiye almayıp kulak tıkayan, onları dışlayan bir belediye başkan, istese de tam anlamıyla başarılı olamaz.

Meslekten mimar, inşaat mühendisi bilemediniz harita mühendisi olmayan bir başkan, hele de meclis ya da belediye bünyesinde teknik kişilerin de bulunmadığı bir durumda, imar konusunda mimar , mühendis, harita-kadastro veya şehircilik ünitelerinden(odalarından) görüş ve bilgiler almadan kentle ilgili sağlıklı bir imar planlaması nasıl yapabilir?

Belediye meclisinin yapısı da en az başkan kadar önemlidir. Meclisin bilgi, kültür, teknik düzeyi ve ileri görüşlülüğünün ortalaması, kente çok şey kazandırabileceği gibi kaybettirebilir de.! Teknik elemanlardan yoksun bir meclis en azından yukarıda belirttiğimiz esaslarda dışarıdan teknik yardım almalı ya da belediye bünyesine mimar, mühendis gibi teknik kişileri dahil etmelidir.

Mimar - mühendis ya da teknisyenler diyerek , başka meslek adamlarını(sahalarını)da dışlamış olmayalım.! Elbette ki bütçenin yeterliliği göz önünde bulundurularak, belediyelerde doktor, veteriner hizmetlerinden tutunuzda, avukat(hukuk), gıda mühendisiliği, makine ve elektrik hizmetleriyle ilgili teknik kişilerin de bulunması son derece isabetli olacaktır.

Yerel seçimlerin yapılacağı 29 Mart 2009 tarihi çok önemli bir tarihtir ve bizce hükumete ve iktidar partisine güven oyu niteliği taşımaktadır. O gün ya iktidarın ipi çekilecek, insanca bir düzene geçişin yoluna ışık tutulacak, ya da “biz tüm bu yaptıklarınıza razıyız, sadist bir toplumuz acılara katlanırız, bunlara layığız , Sedat Balta'lar da kim oluyormuş; buyurun batırmaya devam edin ekonomiyi, satın her şeyi satabildiğiniz kadar, canımıza okumaya devam ediniz” denilecektir...!

 
Toplam blog
: 26
: 538
Kayıt tarihi
: 06.09.08
 
 

1950 yılnda Kıbrıs'ın Galatya(Mehmetçik) Köyü'nde dünyaya geldim. İlk ve orta okulu köyüm Mehmetçi..