Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '10

 
Kategori
Siyaset
 

Deniz Baykal ve CHP Üzerine Varsayımlar

Deniz Baykal ve CHP Üzerine Varsayımlar
 

Deniz Baykal’ın istifasının ardından bir dizi varsayımlar kurulmaya devam edecek. Deniz Baykal’ı tanıyanlar ve huyunu bilenler, Deniz Baykal’ın tekrar geri döneceğine dair kehanetlerde bulunuyorlar.

Döner mi döner, lakin dikiş tutmaz.

Deniz Baykal istifa ettiği gün kamuoyuna verdiği mesaj yanlış ata oynadığını bir kez daha gösterdi. AKP’nin Deniz Baykal ile bu güne kadar hiçbir problemi olmamıştır. Neden AKP Deniz Baykal’a komplo düzenlesin? Bir gereği mi var?

Deniz Baykal’a komplo, AKP ile derdi olanların işidir.

Deniz Baykal’la kat edilebilecek yol meydandadır. 2011 seçimlerinde Deniz Baykal’ın başında olduğu bir CHP’nin yerinde sayacağı malumane bir gerçektir. 2011 seçimlerindede AKP vurucu bir iktidar gücünü eline geçirirse, ardından gelecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri varki, ülkenin asli varislerinin bir kez daha AKP tandanslı birisinin o koltuğa oturmasını içlerine sindirebileceklerini sanmıyorum.

Deniz Baykal’ı az çok tanıyor, biliyoruz. Deniz Baykal bu gibi komplo eylemlerine pabuç bırakacak birisi değildir ve bu gibi komplo eylemlerini rahatlıkla püskürtecek bir pişkinliğe ve tecrübeye sahiptir. O halde Deniz Baykal neden böyle bir görüntüyü net ifadelerle yalanlamadı? İster istemez insan merak ediyor.

Deniz Baykal geri döner mi?

Deniz Baykal için için geri dönmek istiyordur ve şu ana kadarki tüm eylem ve demeçlerde böyle bir kurgunun var olduğu ortadadır. Yıllarca CHP’nin başına geçebilmek adına olmadık mecraların içerisinde uğraş veren Deniz Baykal’ın bu denli ucuz bir şekilde, bu işten geri çekileceğini düşünmek pek tabiki mümkün görünmüyor. Ama eminimki şu anda Deniz Baykal siyasal arka plandaki güç dengelerinin hesabını bütün detayları ile yapıyordur. Geri dönüş sonrasında başına gelebileceklerinde hesabını yapıyordur. İstifa etmesi yönünde ne tür tehditler almıştır, ne tür baskılara maruz kalmıştır? Bilemiyoruz. Ama bildiğimiz bir gerçek varki, bu komplonun ardında ne AKP vardır, nede parti içi muhalefet vardır. Bu komplonun işaret ettiği kesim bellidir.

CHP’nin ağır topları ise halen siyasetin görünen yüzü ile meşguller. Zira Baykal’ın polit bürosu olarak nitelendirdiğimiz kurmaylarının siyaseten var olmalarının kaynağı Deniz Baykal’ın ta kendisidir. Deniz Baykal’ın olmadığı bir CHP’de polit büro mensuplarınında siyasi hayatları biter. Geçtiğimiz Cumartesi günü ekran başına geçip, basın toplantısı yapan CHP’li polit büro mensuplarının yaş ortalamasına dikkat ettiniz mi bilmem ama benim sürekli dikkatimi çeken bir durumdur bu yapı. Yaş ortalamasının 65-70 aralığında olduğu bir siyasal parti yönetiminin, bu topluma sağlayacağı zerre kadar bir fayda yoktur. Zaten Deniz Baykal’a da geri dön çağrısı yapanlar, onsuz hiçbir halt edemeyecek olanlardır. Bu kimseler Baykalsız meclisin duvarlarını dahi göremezler.

Şu anda iki tartışmaya tanık oluyoruz.

Deniz Baykal geri döner mi dönmez mi?

Deniz Baykal dönmez ise yeni genel başkan kim olur?

Şahsım adına ben Deniz Baykal’ın döneceğine pek ihtimal vermiyorum ama Deniz Baykal’ın sağının ve solunun belli olmayacağınıda az çok biliyorum. Dönerse, sürpriz olmaz. Peki Deniz Baykal dönmez ise kim genel başkan olur?

Bu konuda son derece tuhaf bir yaklaşım var. CHP’nin genel başkan çıkaramayacağı yönünde kaygı taşıyan ve bu düşünceye sahip, sayıca pekde azımsanmayacak bir kesim olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Peki nerede kaldı CHP’nin eğitimli insanların yoğunlaştığı bir parti olduğu yönündeki iddiaları. Koca CHP, Baykal’a mahkumsa, zaten o parti külliyen bitmiş demektir. Ne varki parti örgütünün tüm hücrelerine sinmiş Baykal kokusunuda göz ardı edemeyiz. Deniz Baykal’ın yıllardır seçmiş olduğu delegeler, kurultay geldiğinde Baykal’ı seçiyorlardı. Yani her iki taraf birbirine sıkı sıkıya bağlıydı. Bu yapı içerisinde Baykal zihniyetine hakim birisinin parti başkanlığına oynaması içten bile değildir.

Ama görünen adaylar içerisinde Kemal Kılıçdaroğlu- Gürsel Tekin ikilisinin öne çıkacağı malum gibi. Ayrıca öne çıkan isimlerden biriside Süheyl Batum. Ne varki Süheyl Batum parti örgütü ile yakın ilişki içerisinde değil. Bir diğer isim ise Baykal muhalifi Haluk Koç. Partiye sadece oy babından destek olan ve parti örgütünün dışındaki kesimin tercihinde ise Zülfü Livaneli ismi öne çıkıyor. Zülfü Livaneli bu günkü duruşu ile CHP’nin izlemiş olduğu siyasete muhalif bir kimlik. Ayrıca CHP örgütü tarafından kolay sindirilebilecek bir isim değil Zülfü Livaneli.

Saymış olduğumuz bu isimlerden her hangi birisinin CHP’nin başına geçmesi halinde, CHP oylarının % 25-30 bandına doğru hızlı bir sıçrama yapacağını iddia edebilirim. Böyle bir kurgu sonrasında, Baykal’a komplo düzenleyen çevreler, hedefine ulaşmış olur ve en azından AKP’nin meclis çoğunluğunu törpüleyerek, ülke siyasetine yön verme gücünü elinden alırlar.

 
Toplam blog
: 1509
: 1145
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Yazarım... Okurum... Öğrencilik yıllarımda çok yazdım... Kompozisyon derslerinde yazdım... Duvar ..