Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '10

 
Kategori
Kitap
 

Deniz Kurdu - Jack London

Jack London'un 240 sayfalık bu kitabında Amerikalı bir yazarın, Humphrey Van Weyden'in 35 yaşına kadar gösteremediği bir gelişmeyi, deniz üzerinde zorluklar içerisinde yaşamın farkına varması ve olgunlaşması işleniyor.

Van Weyden kitap kurdudur. Amerikada tanınmış bir yazardır. Bir gemi yolculuğunda gemi batar ve ayı balığı avcılığı yapan Hayalet isminde başka bir gemi tarafından denizde donmak üzereyken bulunur. Geminin kaptanı Kurt Larsen hayatın acımasızlığı içerisinde yoğrulmuş, geçimini ayı balığı avcılığı yaparak sağlayan, önünde hiçbir engel tanımayan hayat üzerine felsefi düşüncelere sahip ilginç bir adamdır. İnsan etinin hayvan etinden bir farkı olmadığını düşünmektedir. İnsanın kendi ayakları üzerinde durabilmesini savunmaktadır. Güç kimde ise haklının o olduğunu, hayatta kalabilmek için gücü kullanmak gerektiğini söylemektedir. Gemide kimse Kurt Larsen'e karşı gelemez, güçlü otoritesi, zekası ve kas kuvveti nedeni ile.

Kurt Larsen Van Weyden'i narin yapısından ve görüntü itibari ile hayatı boyunca hiçbir zorlukla karşılaşmadığını düşündüğünden küçümsemektedir. Kurt Larsen'e göre Van Weyden kendi bacakları üzerinde duramamıştır hiçbir zaman, daima babasının veya başkalarının bacakları üzerinde durabilmiştir. Para sıkıntısı çekmemiştir. Gemi içerisinde Van Weyden'e görev verir herkesin hayatını kazanması gerektiğini belirterek. Üstelik bunun karşılığında para verecektir Kurt Larsen.

Kurt Larsen içi boş birisi değildir. Van Weyden kamarasında kitapları görünce şaşırmıştır. Kurt Larsen ile oturup uzun uzun tartışabilmektedirler. Adalet üzerinde konuşurlar fakat güç haklıyı göstermektedir Kurt Larsen için. Ve her zaman haklı olan Kurt Larsendir gemide. Van Weyden zaman geçtikçe o narin yapısından kurtulmakta ve hayatta kalmanın kurallarını öğrenmektedir. İçindeki cesur adamı ortaya çıkarmaktadır. Kendisi bir kitap kurdudur fakat gerçek hayat kitaplardaki gibi değildir. Bu zamana kadar ihityaçlarını kitaplardan sağlamıştır, kendisini kitaplar doyurmuştur. Fakat gemide çalışması gerekir ve çok çalışır. Kurt Larsen'in kötülüğüne ve gücüne karşı koyamaz. Kurt Larsen çok acımasızdır. Gemide herkes ondan nefret etmektedir. Onu öldürmek istemektedirler ama yapamazlar. Bir kaç defa bunu denemişlerdir fakat Kurt Larsen her seferinde üstesinden gelmiştir. Üstelik ne isterse yapar gemide. Küçük bir disiplinsizlikte ağır cezalar verir gemidekilere. Van Weyden Kurt Larsen'in ölmesini istemektedir. Eline fırsat geçse öldürecektir fakat yapamaz bir türlü. Kurt Larsen'in şiddetli baş ağrıları vardır ve Van Weyden kendisine yardımcı olmaktadır. İnsan olmanın gerektirdiği de budur belki de.

Bir gün denizde sandalda insanlar görürler. İçlerinde bayan da vardır. Maud Brewster de bir yazardır. Van Weyden ve Maud Brewster birbirlerini isim olarak tanırlar. Van Weyden Maud'a aşık olmuştur. Kurt Larsen de Maud'a ilgisiz kalmaz.

Maud ve Humphrey Van Weyden gemiden kaçmaya karar verirler. Kurt Larsen'in şiddetli baş ağrılarının olduğu bir gün sandalla kaçarlar Maud ve Van Weyden. Issız bir adaya çıkarlar. Bu adada kendilerine yeni bir hayat kurarlar. Hayatta kalabilmek için sopayla ayı balığı öldürürler. Yosunlardan yatak yaparlar. Ayı balığının derisiyle evin üzerini örterler. Ayı balığı yağını, aydınlatmak için kullanırlar. Ellerindeki barut ile ateş yakarlar.

Bir sabah Hayalet gemisini kumsalda görürler. Yelkenleri parçalanmıştır. İçerde Kurt Larsenden başka kimse kalmamıştır. Üstelik Kurt Larsen çok hastadır. Şiddetli baş ağrıları gözlerini kör etmiştir. Herşeye rağmen yaşama azmini kaybetmez. Vücudunun belirli bölümleri felç olmaktadır. Yatağa düşmüştür. Van Weyden ve Maud gemiyi hareket ettirmek isterler ama Kurt Larsen bunu kabul etmez. Onlara engel olmak ister. Maud ve Van Weyden Kurt Larsen kötülüğüne ve onu öldürmek istemelerine rağmen ona zarar vermezler. Kurt Larsen hastalğı ile boğuşarak ölür. Maud ve Van Weyden gemiyi hareket ettirirler, bu sıra uzaklardan başka bir gemi gelmektedir. Kurtulmuşlardır ve birbirlerini sevmektedirler.

 
Toplam blog
: 177
: 1692
Kayıt tarihi
: 02.11.07
 
 

İlk,Orta ve Lise öğrenimi TED Kolejinde yaptı. Bilgisayar Mühendisliği lisans eğitiminden sonra E..