Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '09

 
Kategori
Deniz Mahsulleri
Okunma Sayısı
1857
 

Deniz ürünlerinden çerez olur mu ? Evet oluyor

Deniz ürünlerinden çerez olur mu ? Evet oluyor
 

yengeç ve balık kılçığından oluşan çerez tabakları


Şimdiki yurdumuzdaki çocukların çerez yeme alışkanlıkları hakkında pek bilgim yok ama arada sırada yurda döndüğümde kendi çocukluk döneminden çok farklı yiyecekleri tattıklarını görüyorum.

Çocukken çikolata vs bizden biraz uzaktı. Büskuvi ve çeşitleri ve kuru yemişciden alınan ay çekirdekleri, sarı leblebi , beyaz leblebi, kabak çekirdeği vazgeçilmez ve ulaşabildiğimiz çerezlerdi. Dayımın ŞEMŞAMER dediği ayçekirdeği annemin deyimi ile "İNCE HASTALIK" tı. Bir çitlemeye başlayınca bitmeyen ayçekirdekleri ...

Nasıl özlüyorum onları ... Burada evcil hayvanlar için yem satılan yerde kocaman torbalarda satılıyor tabi kavrulmamışı. Hamster denilen cırtlak fareler için ...

Yurttan biri gelirse mutlaka biraz olsun getirin derim. Mahalledeki arkadaşlarla duvar üstünde oturup çitlerdik, masumca dedidokular yaparak :) O günlere geri dönmek isterim hep...

Dut kurusunu ve iğdeyi ve de keçi boynuzunu severdim. Hala da olsa severek yerim. Kardeşimin getirdiği çerezleri kavanozlarda saklayıp yavaş yavaş yerim ...

Burada ne tür çerez var diye sorarsanız sizlerin görmediği adını duymadığı daha çok pirinç unu ve nişaştasından yapılan kraker ve lokum tarzındaki çerezleri sayabilirim. Hepsi buraya özğü olanlar . Batıdan buraya gelenler yurdumuzda da var .

Kurutulmuş deniz yosununa sarılı "rice craker" herkesin severek yediği çerez . Ama ben bugun sizlere balık kılçığından ve küçük yengeçlerden yapılan çerezleri tanıtmak istiyorum. Büyükler bira vs içerken meze niyetine fındık fıstık gibi atıştırırlar. Ancak çocuklar ve büyükler de severek yerler . Özellikle balık kılçiğını severim ben. İçki içmek gerekli değil, kavrulmuştur ve mirin denilen yemeklerde kullanılan bir tür tatlı SAKE (pirinç ile yapılan içki) tatlandırılır ve susamla kaplıdır. KALSİYUM eksikliğini gidermek için iyi bir yöntem değil mi?
Yoksa balığın kılçığını kim yer ki... Hele bir de boğaza takılırsa ..

Arada bir alırım. Bugün markete gidince Küçücük yengeçleride aynı şekilde hazırlanmış satıldığını görünce dayanamadım aldım. ÇITIR ÇITIR öyle güzel tatları var ki... Yengeç tadı güzel ama oldukça pahalı bir deniz ürünü... Çerez olarak tüketmek daha ilginç ... o kadar da pahalı değil diyeceğim ama resimdeki o küçücük tabak içindekiler 3 lirayı geçiyor ... Çekirdeğin olmadığı yerde bu kadar lüksüm olsun ama değil mi ?

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Deniz ürünlerini bu kadar akıllıca tüketmek gerçekten muhteşem. Bizde değil yengeç yemek görmeye bile tahammül edemezler. Geçen kış büyük kızım İstanbul'da bir balıkçıda görmüş. Ertesi gün İzmir'e gelecekti. Telefon etti alayım mı diye. Canlı canlı getirmen lazım dedim. Balıkçı da ziyan edersin diye vermek istememiş. Sonuçta, geleceği gün gidip almış. Balıkçı ıslak kağıtlara sararak ölmeyecekleri şekilde ambalajlamış. Yengeçler sağ salim tencereye girdi. Sevincimi anlatamam. İzmir'de bulmak mümkün değil. Selamlar sevgiler...

narçiçeği 
 01.10.2009 22:35
Cevap :
Yengeci ilk kez yurtdisina gidince tatmistim . Burada ozellikle ozel gunlerde aile bir araya gelince ozel hazirlanan bir yemge katilir ...yadi ne guzeldir ...Ayaklarinin icini yemek zor ama usulune uygun kesilirse yemege doyulmaz ..Hadi gel sana burada KANI NABE ,yengecten yapilan ozel yemek ,hazirlayayim .  02.10.2009 16:12
 

Antepfıstığı yanında çok pahalı değil ama yiyebileceğimi hiç sanmıyorum. Siz alışmıssınız.

Eşit Ağırlık 
 25.09.2009 17:19
Cevap :
Alistiginiz yiyeceklerden uzak olunca ister istemez cevreye uyuyorsunuz ..sonuc denizden ne cikarsa yiyebiliyorsunuz :)) saygilarimla  25.09.2009 17:41
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 397
Toplam yorum
: 1163
Toplam mesaj
: 200
Ort. okunma sayısı
: 1090
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster