Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '17

 
Kategori
İlk Yardım
 

Denizanası tehlikelimidir, Denizanası çarpması durumunda neler yapılmalıdır?

Denizanası tehlikelimidir, Denizanası çarpması durumunda neler yapılmalıdır?
 

denizanası çarpması


Denizanası Çarpması Nasıl Tedavi Edilir?
 
Denizanaları saydam vücut yapıları ve güzel görüntüleri ile dikkat çekici ve bir o kadarda tehlikeli olabilen deniz canlılarıdır. Okyanus ve denizlerde bir çok türü olan bu canlının özellikle kutu denizanası olarak adlandırılan ve okyanuslarda bulunan büyük boyutlara ulaşabilen türü en tehlikeli ve ölüme neden olabilen başlıca türlerdendir.
Neyseki denizlerimizde bu tür denizanaları bulunmuyor. Sularımızda özellikle fıçı denizanası olarak adlandırılan ve nisbeten biraz daha az tehlike yaratan türü ile Ege ve Akdeniz kıyılarında sıkça karşılaşılmaktadır.
 
Peki denizanası çarpması durumunda nasıl bir yol izlenmeli. Gününüzün ve hatta tatilinizin zehir olmasını istemiyorsanız hızlı ve doğru müdahale çarpmalarda önem arzetmektedir. Denizde yüzerken yanınızdan bir denizanası geçse bile çoğu zaman bırakmış oldu salgılardan dolayı yanma ve kaşıntı hissedebilirsiniz. Çarpma durumunda ise çarpma bölgesinde aşırı yanma ve kaşıntı olacaktır. Denizanasına temas ettiğiniz anda sudan çıkın ve tedavi için gereki adımları uygulayın. Alerjik vücutlarda nefes alıp vermede zorlanma ve kasılma gibi etkilerde görülmektedir. vebuda su içerisinde daha büyük tehlikeler yol açabilir. Denizanası çarpmaları kişinin vücüt yapısı, alerji durumuna, temas eden bölge ve temas boyutuna göre 1 saat ile 24 saat arasında yanma, kaşıntı ve ağrıya yol açabilmektedir.
 
Gelelim  denizanası çarpması sonrası yapılması gerekenlere;
 
İlk olarak altın kural temas eden bölge asla tatlı su ile yıkanmamalıdır. Yapılan en büyük yanlış budur. Temas eden bölge hemen sahilde yardımsever tatilciler tarafınan  içme suyu ile yıkanır ama bilmeden zehirin daha fazla etkiye yol açmasına sebep olunur. Tatlısu deri üzerinde kalan denizanası parçaları içindeki zehiri daha da hareketlendirir ve kişinin daha fazla zarar görmesine yol açar. Bunun için ilk olarak temas eden bölge alkol, mavi ispirto, sirke yada hiçbiri yoksa vücüdü yakmayacak kadar ısıtılmış deniz suyu yada normal deniz suyu  ile iyice yıkanır.  Temas düzeyi fazla ise deri üzerinde gözle görülen yada görülmeyecek kadar küçük denizanası parçları kalmış olabilir. Bunları temizlemek için ilk adımı alkol uyguladıktan sonra 5/10 dk bekleyip varsa temas bölgesine pudra döküp bölgeyi kredi kartı, bıçağın ters tarafı ya da benzer sert  bir cisim ile cildi tahriş etmeden temizlenir. Temizleme işlemi ardından yeniden alkol ile yıkayıp bölge üzerinden buz gezdirerek tedaviye devam edilir. Durum çok daha ağır ve vücüt aşırı tepki vermişse en yakın sağlık kuruluşuna gitmek en doğru çözüm olacaktır.
 
Toplam blog
: 8
: 887
Kayıt tarihi
: 05.07.17
 
 

İstanbul'da yaşayan, balık ve deniz düşkünü bir doğa sever. ..