Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '10

 
Kategori
İnançlar
 

Denizatı

Denizatı
 

Yeryüzünde yaşayan milyarlarca canlıdan sadece bir tanesidir denizatı. Diğer balık türlerinden çok farklı özelliklere sahip olan denizatının başı at kafasına benzer. Küçük ağzı, hortum biçimindeki burnu, kemiklerle kaplı vücudu, öne kıvrılan kavrayıcı kuyruğu ve yüzgeci en belirgin özelliklerindendir.
Denizde yaşamasına rağmen iyi bir yüzücü olmayan denizatı, genelde kıyı bölgelerde yaşar. Kendisini dışarıdan gelen tehlikelerden korumak için bukalemun gibi renk değiştirebilen bu canlının gözleri birbirinden bağımsız hareket etme özelliğine sahiptir. Yaklaşık 35 türü olan ve boyları 2 ile 35cm. arasında değişen denizatları, küçük karides ve diğer kabuklularla beslenirler.

Hamile erkekler! Denizatlarının fiziki özelliklerinin yanında çok ilginç diğer bir özelliği de erkeklerinin hamile kalmasıdır. Denizatları gece çiftleşirler ve bu çiftleşmeler mevsim boyunca devam eder. Denizatlarının erkeği, dişisinden aldığı yumurtaları saklayabileceği bir kuluçka kesesine sahiptir. Dişi bir denizatı, erkeğinin kesesine bir defada 1500 yumurta bırakabilmektedir. Ancak önemli bir nokta; çiftleşmenin başarılı olması için ikisinin de aynı boyda olması gerekmektedir. Aksi halde yumurtaların dışarıya dağılma ihtimali vardır.

Erkek denizatı, dişiden aldığı yumurtaları hem kendi vücudunda saklar, hem de onları döller. Embriyo, kuluçka kesesinde bulunan kılcal damarlarla beslenir. Türlerine göre denizatlarının hamilelik süresi 10–42 gün arasında değişir. Döllenmeden sonra kuluçka kesesinin içi deniz suyuna benzeyerek yavruyu doğumdan sonra yaşayacağı ortama hazırlar. Erkek denizatının, gövdesini büküp yavruyu kuluçka kesesinden dışarı atmasıyla doğum gerçekleşir. Hiç şüphesiz tüm canlılarda olduğu gibi denizatındaki bu üstün sistemler ve özellikler bizlere onlarınbirer yaratılış harikası olduğunu bir kez daha kanıtlamaktadırlar. "Allah, yedi göğü ve yerden de onların benzerini yarattı. Emir, bunların arasında durmadan iner; sizin gerçekten Allah'ın herşeye güç yetirdiğini ve gerçekten Allah'ın ilmiyle herşeyi sarıp-kuşattığını bilip-öğrenmeniz için." (Talak Suresi, 12)
 
Toplam blog
: 43
: 914
Kayıt tarihi
: 23.01.10
 
 

1975 yılında Ankara’da doğdum.İlk-orta-lise öğrenimini Türkiye’nin çeşitli illerinde tamamladıktan s..