Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '08

 
Kategori
Tarih
 

Denizden korkan imparator

Denizden korkan imparator
 

İmparator Penguen(Kesker alaka)


Bizans deyince genelde akıllara entrikalar, dini tartışmalar gelir. Bizansın tarihinde ilginç karakterlere de çok rastlanır. Cesur ve bilge olanlarının yanında zalimler, beceriksizler de oldukça sık görülür.

Bu unutulmaz şahsiyetlerden biri, 610-641 yılları arasında hükmdar olmuş, HERAKLEİOS'dur.

Babası Kapadokyalı, Bizansın Kuzey Afrika valilerindendi. Herakleios, 610 yılında zalimliği ve beceriksizliği yüzünden herkesi bezdiren İmparator PLOKAS'a karşı patlak veren halk ayaklanması sonucu İmparator olmuştur.

Başa geçtiğinde Bizansın hem ekonomik hem siyasi durumu çok kötü durumdaydı. Avrupa'dan Avarlar ve Slavlar, Anadolu'dan İranlılar toprakları ele geçirmeye çalışıyorlardı.

Önce idari sistemi düzeltmeye çalışmış, Thema adı verilen yeni bir sistemle yeni, özerk, askeri yönetim birimleri kurarak Bizansın siyasi durumunu toparlamayı başarmıştı.

Başta, Avar Türkleri ve İranlılara karşı fazla varlık gösteremezken, önce Avarlarla antlaşmış, sonra İranlıları Hazar Türklerinin yardımlarıyla yenerek Anadolu'ya tekrar hakim olmuştur. Hat da hızını alamayan İmparator, İran Sarayına bile girmişti.

Fakat başarıları kalıcı olamamış, tam İslam dininin yayıldığı bir dönemde Hz. Ebu Bekir'in yönettiği Arap ordularına karşı 636 Yermük savaşında yenildi.

Herakleios, zafer ve yenilgilerinin yanında özel hayatıyla da oldukça dikkat çeken bir kişiliktir. Kız kardeşinin kızı Matina'ya aşık olmasıyla tüm kesimlerin tepkisini çekmişti. Bu ahlaksız ilişkiden dolayı bizzat Patrik tarafından uyarılmıştı.

Fakat o, kimseyi dinlemedi. Kızkardeşinin kızıyla evlendi. Bu farklı evlilikten üç tane farklı çocuk meydana geldi. Biri sağır, biri felçli, biri de çarpık boyunluydu.

Hayatını son dönemlerine kaygılı ve korkak girdi. Özellikle denizden çok korkuyordu. Bu korku yüzünden bir kaç gün kalmak için gittiği Anadolu tarafındaki sarayında bir yıldan fazla kaldı. Korkusunu yenip bir türlü boğazı geçemedi.

Sonunda çözüm bulundu. Gemiler yanyana dizilerek bir köprü oluşturdular. Deniz görülmeyecek şekilde her yer tahta ve yapraklarla kapatıldı. Atına binip normal bir yoldaymış gibi giderek ancak tekrar karşıya geçebildi.

Kendi öldükten sonra hiçbir zaman sevilmeyen karısına ve çocuklarına acınmadı. Karısına ağır işkenceler yaptılar ve dilini kestiler. Hayatdaki oğlunun da burnunu keserek ikisini de ölene kadar bir zindana kapattılar....

Kaynak, Mustafa Daş.

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..