Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '17

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Denizin ayırdığı iki kardeş

Denizin ayırdığı iki kardeş
 

Vali M. Lütfullah Bilgin Ortaokulunun ortağı olduğu Erasmus+ projesi "Ecological Literacy" 'nin ikinci durağı Kıbrıs’tı. 19-26 Şubat arasında 3 öğrencimiz ile birlikte Kıbrıs’taydık. 20 Şubatta başlaması planlanan hareketlilik için yolculuğumuz bir gün erken başlamıştı. Sırasıyla Gaziantep, İstanbul, Atina ve Kıbrıs olmak üzere uzun bir yolculuk bizi bekliyordu. Pazar günü Atina’ya vardık ve ertesi gün vize başvurusu yapmak üzere o geceyi Atina’da geçirdik. Öğrencilerimizle Atina’yı gezme fırsatımız oldu. Pazartesi akşamı, vize başvurumuz kabul edilip gerekli izinleri aldıktan sonra, Kıbrıs’a doğru yola koyulduk. Pazar sabahı başlayan yolculuğumuz, pazartesi akşamı sona ermişti. Kıbrıslı dostlarımız tarafından karşılandık ve öğrencilerimizi misafir olacakları aileler ile tanıştırmak üzere okula gittik. Öğrencilerimizi ailelerine teslim ettikten sonra, dinlenmek üzere otelimize geçtik.

İkinci günün sabahında, sıcak bir karşılama ve etkileyici gösteriler bizi bekliyordu. Yerel otoriteler ve okul müdiresinin konuşmalarından sonra, Gymnasium Apostolou Paulou’nun ev sahipliğini yaptığı 1. Paphos Okul Çevre Konferansına katıldık. Orman Müdürlüğünden yetkililerin hazırladıkları sunumları dinledik. Daha sonra, ev sahibi okulun ve Pablo’daki diğer okulların örnek uygulamalarını izledik. Sunumlar sonrasında harika bir açık büfe bizi bekliyordu. Tattığımız tüm yemeklerde, ülkemizden lezzetler vardı. Denizin ayırdığı iki komşu ülkeydik sonuçta. Yemekler, insanlar, alışkanlıklar, her şey neredeyse aynıydı. Sunumlar bittikten sonra, öğrencilerle birlikte, okul bahçesine zeytin ağaçları diktik. Çok güzel bir organizasyondu. Dostlarımız sayesinde bizim de Kıbrıs’ta dikili bir ağacımız var artık… Öğle vakti, programa uygun olarak Saint Neofytos Manastırı’na gittik, manastırın ve bölgenin tarihi, gelenekleri hakkında bilgi aldık. Öğle yemeğinden sonra, öğrencilerimizi ev sahibi ailelerin yanına bırakarak planlamaları yapmak üzere otele döndük.

Üçüncü günün sabahında, dostlarımız tarafından okuldan alınıp öğrencilerle buluşmak üzere okula vardıktan sonra, kısa bir toplantı gerçekleştirdik ve Episkopi Çevre Bilgilendirme Merkezine doğru yola koyulduk. Kıbrıs’ın bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği hakkında harika bilgiler edindik. Kıbrıs’ta yaşayan hayvanların sergilendiği tematik köşeler özellikle büyülemişti bizleri. Bilgilendirme Merkezinde rehberimizin nazik ilgisi ve harika anlatımıyla çok güzel zaman geçirdik. Merkezde sergilenen hayvan ve bitkilerden bir kısmını doğal ortamlarında görebilmek için dağ yolları arasında yürüyüşe çıktık. Öğrenciler, yol boyunca ağaçlardan portakal ve mandalina topladılar. Yorucu fakat çok keyifliydi.

Öğleden sonra, Paphos’a yaklaşık 60 km. uzaklıktaki Limassol şehrine uğradık. Öğle yemeğini burada yedikten sonra, kaleyi ve eski Limassol kentini gezip inceleme fırsatımız oldu. Eski çarşıda öğrencilerimiz kendileri ve aileleri için çeşitli hediyeler aldı. Akşama doğru bitkin ama mutlu bir şekilde Paphos’a geri döndük.

 

Paphos’ta dördüncü gün tamamen kültür turlarına ayrılmıştı. Önce, Kannaviou Baraj Gölünü gezdik, muhteşem göl manzarasında eşsiz fotoğraflar çektik. Daha sonra yerel bir şarap mahzenine gidip üzümün tarladan şişeye, mahzene olan yolcuğunu öğrendik. Sonraki durağımız, Fiti Dokuma ve Halk Sanatları Müzesi’ydi. Geçmişten günümüze süregelen geleneklerin, tarım araçlarının, ev eşyalarının ve dokuma tezgâhlarının sergilendiği müze bize görsel bir şov sunuyordu adeta. Sonraki durağımız, muhteşem bir doğal güzelliğin sunulduğu Afrodit Banyosu ve yanında bulunan Botanik Bahçesiydi. Hareketliliğe katılan herkes manzaranın güzelliğinden büyülenmiş, fotoğraf makinelerine sarılmışlardı. Turumuzu bitirmiş dönüş yoluna koyulmuştuk. Önümüzdeki hareketlilikleri planlamak ve gerekli hazırlıkları yapmak üzere otelde kısa bir toplantının ardından herkes istirahate çekilmişti.

 

Beşinci gün erkenden, proje toplantısının kazanımlarını değerlendirmek, çekilen fotoğrafları paylaşmak üzere okulda toplandık. Değerlendirme toplantısından sonra, ev sahibi ve misafir öğrencilerin birlikte hazırladıkları, yaşadıkları unutulmaz anları gösteren etkileyici sunumu izledik. Sonrasında, keyifli anların yaşandığı törende okul müdiresi ve proje koordinatörü tarafından sertifikalar dağıtıldı.

Sertifika töreninden sonra, son durağımız, UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan Kato Paphos Arkeoloji Müzesi’ydi. Bilgilendirici bir turun ardından, valizlerimizi hazırlamak ve hediyeler almak üzere dağıldık.

Akşam, Kıbrıslı dostlarımızın konukseverliklerinin nişanesi olarak hazırladıkları veda yemeğine katıldık. Öğrenciler, öğretmenler ve ailelerin de katıldığı kostümlü partide öğrencilerimiz unutulmaz anlar yaşadılar ve gelecekte tekrar görüşmek üzere sözleştiler. Kıbrıs hareketliliğinde ömür boyu sürecek sarsılmaz dostluklar kurulmuş, çok özel anlar yaşanmıştı.

 

Altıncı gün, yola çıkma vakti gelip çatmıştı. Kavuşmak güzel; ayrılıklar zor ve can sıkıcıydı. Hareket saatine göre her grup öğrencileriyle birlikte ayrılıyordu. Öğrencilerimizle okulda buluşup havaalanına geçmek üzere otelden ayrıldık. Okula vardığımızda, duygusal anlar bizi bekliyordu. Öğrencilerimiz, bu harika insanlarla tanıştıkları için mutlu; ayrılmak zorunda oldukları için kederliydiler. Aileler ve öğrencilerimiz, gözyaşlarıyla vedalaştıktan sonra tekrar görüşmek üzere sözleştiler ve bir kez daha evimize dönmek üzere dostlarımızdan ayrıldık.

 

Kıbrıs’ta geçirdiğimiz altı günü hem öğrenciler hem de bizler açısından çok özel kılan birçok sebep vardı aslında. Ailelerinden ayrı, hiç bilmedikleri bir ülkede ilk defa bulunmak başlangıçta öğrencilerimizde tedirginlik ve kaygı uyandırmıştı. Tanımadıkları insanların evlerinde kalacaklar ve yeni bir kültürü tanıyacaklardı. Fakat ev sahibi ailelerin yakın ilgisi ve sevecen tavırları ilk günden öğrencilerin evinde hissetmelerini sağlamıştı. Ayrılık anındaki gözyaşları ve uçaktan iner inmez telefona sarılarak ailelerinden önce ev sahiplerini aramaları bu eşsiz anların bir ispatıydı adeta. Altı gün boyunca, öğrencilerimiz farklı kültürlerden çok çeşitli insanlarla tanışmış, dil yeterliklerini geliştirmiş ve Avrupa toplumunun vatandaşı olarak Erasmus+ önceliklerini yerine getirmişlerdi.  Kendi adıma, havaalanına vardığımız andan itibaren yanımızda olan dostlarımızın yakın ilgisi, Paphos halkının bize karşı takındığı nazik tavırlar ve bizimle kendi dilimizde iletişim kurmaları iki halkın denizin ayırdığı iki kardeş olması beni çok mutlu etmişti. Tabi ki, hareketlilik boyunca, geçirdiğim özel ve unutulmaz anlar, hayat boyunca benimle kalacak ve daima hatırlanacaktı…

 

Hareketlilik boyunca her şeyin mükemmel olmasını sağlayan, okul müdiresi Maria Theofanous-Anthi başta olmak üzere gece gündüz ara vermeden çalışan, her an yanımızda olan proje koordinatörü sevgili dostum Demetris Symeonides’e, Gymnasium Apostolou Paulou proje ekibinin kıymetli öğretmen ve öğrencilerine ve öğrencilerimi kendi çocukları gibi kucaklayan Kıbrıslı ailelere şahsım ve öğrencilerim adına teşekkür ederim. Hoşçakalın dostlarım, yine görüşmek üzere…

 
Toplam blog
: 6
: 560
Kayıt tarihi
: 10.10.16
 
 

Gaziantep'te İngilizce öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Bir süredir çevre bilinci, geri dönüşü..