Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

21 Aralık '07

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Denizlerde Yaşam

Denizlerde Yaşam
 

Ezelden beri sürüp gelen bir alışkanlık sonucu, deniz, balıkların yurdu kabul edilmiştir. Halbuki denizi, aynı zamanda bitkilerin yurdu saymak da pekala mümkündür. Çünkü denizlerde de karalarda olduğu gibi çayırlar ve ormanlar vardır. Mesela, Atlas Okyanusu' nda, Antil adalarının kuzeydoğusunda bulunan, yılan balıklarının kaynaştığı Sargasso denizi, bir baştan öbür başa, yüzen bitkilerle kaplıdır. Denizciler buraya Sargasso üzümlerini toplamaya gelirler! Gerçekten de bu bitkiler, görünüşleriyle üzüm salkımlarını andırırlar. Ne var ki, üzerlerinde bulunan üzüm taneleri, bitkinin su üzerinde yüzmesini sağlayan hava kabarcıklarından başka bir şey değildir.

Tıpkı karadaki bitkiler gibi, bunlar da klorofilce zengin olup havadaki fazla karbondioksidi emerler. Su yosunu denilen bu deniz bitkilerinin kısa ya da uzun, fakat çok geniş yapraklar biçiminde olanları bulunduğu gibi, 100- 200 metre boyunca, ipliksi otlar halinde uzananları da vardır. Bazı suyosunları, hava ve güneşin etkisiyle kuru ot görünümünü alırlar ve sanki canlılıklarını yitirmişlerdir. Fakat, gelgit sonucu sular kabarıp da onları kaplamaya görsün, yeniden canlanır ve dalgalanmaya koyulurlar.

Suyosunundan yana zengin kıyılarda, bu bitkiler itina ile toplanır. Çünkü, gelgitin düzgün sıralar halinde kumsala bıraktığı, "geomen" denilen çok değerli bir gübreyi verirler. Öbür yandan bu maddenin esnek olan kurutulmuşu, "varek" adı ile şilte vb doldurmada kıtık olarak kullanılır.

En ilginç deniz hayvanları kayaların dolambaçları arasında bulunur. Bu hayvanlarda, balıklarda görülen esnekliğe, zarifliğe ve çevikliğe rastlanmaz. Bu eksikliklerine karşılık onların korkunç silahları vardır. Tıpkı Ortaçağ şövalyeleri gibi, vücutlarını baştan başa kaplayan bir zırhla korunurlar. Bu zırh, saldırganların dişlerini kırmaya yeter. Savaşırken de dikenli iğnelerinden ve makas gibi keskin kıskaçlarından yararlanırlar. İster bir kol, ister bir karış, ister bir parmak boyunda olsunlar, korkunç hayvanlardır. Zırhları "kavkı" denilen, kireçten bir kabuk olduğu için, bu hayvanlara "kavkılılar" adı verilmiştir.

Kavkılılar, genellikle denizin alçalmasından sonra, boşalan su çukurlarından toplanır. Bunlardan çağanoz ya da çingene yengeci denilen kavkılı, ufacık boyuna rağmen, acemi avcılara korku verir. On çift bacağı olan bu hayvanın bacaklarının ileriye doğru uzanan ilk çiftinde, kuvvetli kıskaçlar bulunur. Pişirilince pembeleşen asıl karidesle, pişirilince pembeleşmeyen gri karides de, çağanoz gibi, ağ ile avlanır. Asıl karides daha iridir ve başında silah olarak uzun, mızrağı andıran bir çıkıntı bulunur. Bu hayvanları yiyebilmek için kavkılarından çıkarmak gerekir, zira kireçten oluşmuş bu kavkı, taş gibi serttir.

En iri ve korkunç kavkılıları balıkçıların tezgahlarında görebiliriz. Onların silahlarını tehdit dolu bir tıkırtıyla oynatırken seyretmek bile insanın içini ürpertir.

İşte bunlardan biri uzun boylu langust!.. Makassız ıstakoz da denilen ve küçük balıklar, yumuşakçalar ve de su yosunlarıyla beslenen bu hayvanın çiğneme aygıtları şunlardır... Bir çift kuvvetli çenek, iki çift çene, besinleri yoklamaya, sonra ağıza götürmeye yarayan üç çift tutak.

Langust, solungaçlarıyla solunum yapan bir deniz hayvanı olmasına rağmen, suyun dışına çıktıktan sonra da uzun bir süre yaşamaya devam eder. Tabii bu esnada, kendisini ihtiyatsızca yakalamaya çalışan kimseyi, kuyruğunun keskin levhalarla kaplı uç kısmıyla yaralayabilir.

Kavkılıların en tehlikelisi ıstakozdur! Muazzam ve müthiş kıskaçları olan bu hayvana canlıyken el sürmemek sanırım en doğrusudur.

Vee işte, gözümüze langust ya da ıstakoz kadar korkunç ve çirkin görünen, vücudu iri dikenlerle kaplı bir kavkılı hayvan da, deniz örümceği.

Bütün bu canavarlarla, denizin dibinde karşılaşmayı kimse arzulamaz tabii ki... Lakin bu hayvanlar, etlerinin son derece lezzetli olmasından dolayı, seçkin sofraların en gözde yiyeceklerini meydana getirirler.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..