Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Denizli’de büyük deprem bekleniyor mu?

Denizli’de büyük deprem bekleniyor mu?
 

Denizli Sallanıyor


DENİZLİ'de Sivil Savunma Günü nedeniyle 28 Şubat'ta başlayan ve 6 Mart Cuma gününe kadar sürecek deprem tatbikatları senaryosu gereği yapılan hazırlıklar halk arasında “deprem olacak” söylentisinin yayılmasına neden oldu.

Okullarda öğrenciler, evlerinde ve iş yerlerinde insanlar oldukça tedirgin olurken, Denizli Valisi Yavuz Erkmen'in, medya aracılığıyla her gün, “Biz hazırlık yapıyoruz, depremin ne zaman olacağını kimse bilemez, söylentilere kimse kanmasın” demesine rağmen halk oldukça stresli günler yaşıyor. Denizlililer, küçük yer sarsıntısında bile evlerinden dışarı çıktıklarını söylüyor.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, “Temennimiz depremin olmaması. Ancak, olursa da hazırlıklı olmalıyız. Bu tatbikat bu nedenle yapılıyor. Denizli, birinci derecede deprem bölgesi. Her an hazırlıklı olmalıyız. Bu tatbikat hizmet içi eğitimdir. Her gittiğim yer de, deprem olacak mı diye bana da soruluyor. Kesin deprem olacak diye tatbikat yapmıyoruz. İnsanlarımız sakin olsun. Kimse paniğe kapılmasın. Bu sadece bir tatbikattır. Bu tatbikatta kurumlar arası işbirliği sağlıyor, ekiplerimizin eksiklerini görüyoruz. Denizlililer, evlerinden çıkmasınlar. Öğrencilerimiz sakin olsunlar” diye konuştu.

Denizli'de yaşanan depremleri Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat yorumladı. Denizli ve çevresinde büyüklüğü 3.7'yi geçmeyen yaklaşık 100’e yakın deprem meydana geldiğini belirten Kalafat, ''Bölgede bir deprem dizisi başladığını söyleyebiliriz. Bu tür dizilerde ortalama olarak büyüklükleri 4.6-5.7 arasında depremler olması beklenebilir'' dedi. Kalafat şöyle devam etti: Denizli ve çevresinde son yüzyılda sık aralıklarla 4.0-5.0 büyüklüğünde depremler meydana gelmektedir. Bu bölgedeki aktif faylar, 7'nin üzerinde deprem üretmemektedir. Bölge 1. derece deprem bölgesi olduğundan vatandaşların her zaman hazırlıklı olmaları, dayanıklı konutlarda ikamet etmeleri gereklidir.

Yazarın Notu:
Sivil Savunma günü nedeni ile Denizli’de başlatılan Deprem Tatbikatı uygulamasının başlaması ile birlikte Denizli’de depremlerin başlaması hakikaten de ilginç bir tesadüf. Halk arasında “Acaba bildikleri bir şey var da bizden mi gizliyorlar” söylentisinin yayılmasında ana etmen bu tesadüftür. Biz önlemlerimizi her an deprem olacakmış gibi almak zorundayız. Elbette yetkili kurumlar da bu konuda üstüne düşen görevi yapmaktadır, olası bir deprem durumunda da gerekli önlemleri almak ve gerekli koordinasyonu sağlayabilmek adına iletişim ve koordinasyon alt yapısını hazırlamaktadır. Ne demişler: “Deveyi sağlam kazığa bağla sonra da tevekkül et!”

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 2302 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 656
: 1708
Kayıt tarihi
: 08.12.08
 
 

Allah kimisine “Yürü ya kulum” demiş. Ben onu “Yürü, yaz kulum” anladım. Yürü anca gidersin manas..