Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '08

 
Kategori
Futbol
 

Denizli Türk futboluna renk getirdi. En çok da moru...

Denizli Türk futboluna renk getirdi. En çok da moru...
 

Beşiktaş yine devre arasına sancılarla giriyor.


Galatasaray – Beşiktaş derbisi üzerine hakem Cüneyt Çakır’ı görmezden gelerek bir yorum yapmak mümkün müdür bilemiyorum. Evet, maçı 4-2’ye getiren penaltı kararı külliyen yanlış. “Bana ilk faulümde sarı kart gösterdin” demeye çalışan Delgado’yu sırf eli havaya kalktığı için oyundan atma şekilciliğine düşmek de ciddi bir hata sayılabilir. Zorlarsanız “Cüneyt Çakır maçı Galatasaray’a hediye etti” bile diyebilirsiniz. Ancak tüm bu yorumlar Beşiktaş’ın kalitesiz bir futbol takımı haline geldiği ya da getirildiği gerçeğinin üzerini kapamaya yetmez. Ligin sıra takımları önünde falsolarını kolaylıkla kapatan siyah-beyazlı takımın incileri Galatasaray gibi bir kadroyla karşılaştığında kolaylıkla döküldü. Samimi Beşiktaşlıların bu saptamaya katıldığını biliyor ve siyah-beyazlı camiada artık bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Hatırlayacaksınız, Fenerbahçe derbisini kaybeden Denizli futbol kamuoyunca ipe çekilen isim olmuştu. Oysa biz o maçta Denizli’nin taktik doğrularını kadro seçiminde gösteremediğini ve bu sebeple derbiyi kaybettiğini belirtmiştik. Çünkü “Bu sezon çok kötü” dediğimiz Fenerbahçe bile kadro kalitesiyle Beşiktaş’ın önüne geçmeyi başarmıştı. Galatasaray derbisiyle birlikte takım gözlüğünü çıkarıp maça objektif bakan tüm gözler; De Sanctis, Meira, Lincoln, Baros ve Nonda gibi yabancılara sahip takımın sahaya Seric, Zapotocny, Cisse, Tello, Delgado ve Holosko ile çıkan takımdan daha kaliteli olduğunu gördüler.

Bu tür maçları kazanmak için kaliteli ayaklara sahip olmalısınız. Üstelik kadronuz da gerilimi yüksek maçların atmosferini çokça solumuş, tecrübeli isimlerden kurulu olmalı. Şimdi durup düşünelim son haftalarda “çok koşuyor” diye taraftarın sevgilisi olan Ekrem Dağ, Galatasaray karşısında nerelerdeydi? Aslında cevap çok basit ve Beşiktaş taraftarının bile bile kandığı sanal dünyada yatıyor. Beşiktaş yönetimi öyle fiyasko transferler yapıyor ki, taraftar da aslında yıldız olmadığını bildiği oyuncularla bir nevi “yıldızcılık” oynuyor. Hangi yönetim mi? Hani şu Veysel’i, Baki’yi, Tuna’yı büyük fedakârlıklarla (!) Beşiktaş kadrosuna katan yönetim.

Göründüğü kadarıyla hücum futbolunun yılmaz savunucusu Mustafa Denizli Galatasaray gibi golcü bir takıma karşı oynadığı düzenle hedeften biraz daha uzaklaştı. Beşiktaş’ın Galatasaray önünde tek bir kazanma şansı vardı o da rakibinden daha fazla koşup onu sahanın her alanında boğmak. Oysa siyah-beyazlılar rakipleriyle yetenek yarıştırmaya giriştiler ve neticede maçı kaybettiler. “Bu kayıp bizi hedefimizden uzaklaştırmaz” diye diye liderin 6 puan gerisine düşen Mustafa Denizli’nin göreve başladığından bu yana futbolumuza renk getirdiğini kabul etmek lazım. Tabi Beşiktaş camiası söz konusu olduğunda bahsettiğimiz rengin mor olduğunu da. Denizli sayesinde bol gollü maçlar izliyoruz ama nedense gollerin birçoğu da Beşiktaş ağlarıyla buluşuyor. Acaba 3’lü defansta ısrar etmenin, Gökhan Zan ve İbrahim Toraman’ı ilk on birde baş tacı etmenin bu durumda etkisi var mı? Yorumculuğu döneminde Beşiktaş’ın en iyileri olarak nitelediği Delgado, Gökhan Zan ve İbrahim Toraman’dan ne ölçüde verim aldığı sorusunun cevabını da kendisine bırakıyoruz.

Mevcut duruma neresinden bakarsanız bakın Beşiktaş’ın enteresan bir camia olduğunu görürsünüz. Aslında siyah-beyazlı renklere gönül vermiş hiç kimsenin bir diğerine kızamaya hakkı yok. Ne transfer yaptım zannederek sıradan oyunculara Beşiktaş forması giydiren yönetimin, ne “Yıldırım Demirören yeter!” diye bağırarak tepki gösterdiğini zanneden yaratıcı (!) Beşiktaş taraftarının ne de seçim zamanı gazetelerde boy göstermekten başka hiçbir fonksiyon üstlenmeyip kaçak dahi güreşmeyen muhalefetin. Ne diyelim her toplum hak ettiği biçimde yönetiliyor.

Farkındayım galip takım Galatasaray’dan hiç bahsetmedik. Aslına bakarsanız maç öncesi genel görüş olarak dile getirilen tüm olguların bire bir yaşandığı bu derbide onlar için fazla söze gerek de yok. Kadro kalitelerini sahaya yansıtarak maçı 4-2 kazandılar ki, farkı daha da açsalar şaşırmazdım.
 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..