Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '21

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Depozito Makinesi Nedir

Depozito sistemine merhaba.

Birçok ülke tarafından kullanılan bu sistem 01.01.2022 itibariyle bizlerle. Amaç, daha yüksek geri dönüşüm sağlamak tabi ki. Evet geri dönüşüm konusunda adım başı “Geri dönüşüm kutuları” var, okullarımız, alışveriş merkezlerimiz ve sokaklarımız bu kutularla dolu. Peki etkili bir dönüşüm sağlanabiliyor muydu sizce? İçtiği suyun ambalajını elinde bekletip de geri dönüşüm kutusuna atan pek fazla kişi yok maalesef. Peki bu karardan sonra sizce neler olacak?  Hadi gelin madde madde inceleyelim…

1.Satın alınan ürünler depozitolu ise bunu belirten, okunur ve silinmeyecek bir şekilde “Depozitolu” yazısı yer alacakmış,

2. Tüketici depozito bedelini geri almak istiyorsa tüketimini gerçekleştirip atığı iade edip alabilir,

3.Tüketici depozito bedelini önemsemiyorsa devlete kalır ve geri dönüşüm sisteminde kullanılabilir,

4.Tüketici satın aldığı ürünü tüketir, depozito bedelini ise kendisi almaz ve atık toplayan kişilere yardımcı olmak istiyorsa ona verir ve bedeli o alabilir.

5.Çevrede artık atık şişeler, ambalajlar görebileceğimizi sanmıyorum. Her birinin depozito ücreti olduğu için kıymetli tahmin edersiniz ki.

6.Ülkemizde “Depozito iade makineleri” hazırlanıyormuş, bu otomatlar ambalajın üzerindeki barkodu okuyup türüne göre para karşılığını gösteren fişi tüketiciye veriyormuş. Daha sonra tüketici satış noktasına gidip depozito ücretini alıyormuş.

7. İçinde su olan, içecek kalmış ambalajları ve depozitolu olmayan ambalajları boşuna makine içerisine atmayın, akıllı bir cihaz.

2000’li yılların başından beri uygulanan ve başarılı sonuçlar elde edilen bu sisteme “Ülkemize hoş geldin.” diyorum. Çevreyi atık dolu görmek, sokaklarda boş ambalajlar görmek o kadar utanç verici ki. Yerde çöp gördüğümde atan kişinin yerine, doğaya karşı ben utanıyorum.  Bu sistemin işlemesiyle artık dışarda pek fazla atık ambalaja rastlamayacağız nihayet. Malum salgın döneminden geçiyoruz, bu makinenin maske atığı olanı da olsa ne güzel olurdu değil mi sevgili okurlar? Kendisini koruyan bir maskeyi, kaldırımlara atan insanların varlığını bilmemiş olurduk. 

Depozito iade makinelerinin birçok yarar sağlaması dileği ve tüketiciler tarafından merak edilen bu konuda sizleri aydınlatmış olmanın mutluluğuyla…

Sağlıkla Kalın!

Not: “Doğaya iyi davranmak bir incelik değil, olması gereken şey. “

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge Çağlar

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..