Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '11

 
Kategori
Eğitim
 

Deprem ve teknik öğretmenlerin feryadı üzerine

Deprem ve teknik öğretmenlerin feryadı üzerine
 

Teknik Öğretmenlerin mevcut hali depremle özdeştir...


“Feryad” kelimesinin sözlük anlamı yardım istemek için bağırma, haykırış, çığlık olarak bir olumsuzluğu duyurmaktır. Dünyada tüm toplumlarda feryada karşılık, duyarsız kalmak, sırtını dönmek, görmemezlikten gelmek toplumlar ve ülkeler düzeyinde kabul edilir bir durum değildir.Ülkeler ve toplumlar nezdinde yazılı olmayan bir emir doğrultusunda feryad eden insanlara el uzatmak, yanında yer almak, sıkıntılarını gidermek bir görev olarak kabul edilir.Bugünlerde Van ilimizde meydana gelen deprem felaketinin geride bıraktığı acı ve gözyaşının getirdiği feryada ülke düzeyinde siyasi,ırk,din,dil ayrımı yapılmadan büyük bir birlik ve beraberlik içerisinde gerekli yardımların ve bağışların yapıldığına tanık olduk, oluyoruz. Ülkeler arası her ne kadar siyasi sorun olsa da kayıtsız şartsız gerekli tüm yardım ve desteklerin sağlandığını biliyoruz, görüyoruz. Bu tür davranışların insani değerlerinin derinleşmesi, kökleşmesi ve insanlık adına var olmanın belirgin bir duruşudur. Bu davranışlar, evrensellik, dayanışma, ayrımcılık yapılmaması, insanlık onuru ve herkese yönelik adalet duygusu temelinde gerçekleşir.

Bu çerçevede, insanlık doğa felaketlerin getirdiği feryatlara somut bir şekilde varlığını gösterirken toplumsal ve sosyal olaylarda yükselen feryatlara devletlerin, kurumların, duyarsız kalması, sorunların çözümüne yönelik refleksler göstermemesi akıl, mantık ve bilimsel olarak bir karşılığı yoktur. Bu konuda en belirgin örnek işsizlik ve işsizliği körükleyen sosyal, siyasal, yasal nedenlerinin ortadan kaldırılmasına dair reflekslerin yetersiz olmasıdır. Giderek dünyada derinleşen muhtemelen ülkemizde de yansımaları olacağı öngörülen ekonomik krize rağmen işsizliğe öncülük edecek olan Mesleki ve Teknik Eğitimin sorunlarının çözümüne yönelik yeterli düzeyde kararlı, istikrarlı çalışma yapılmaması ve bunun sonucunda yoksullukla feryatların yükselmesine zemin hazırlıyor. Bugüne kadar uygulanmayan yada yapılmayan yasal düzenlemeler nedeniyle bu feryad-figan eden ve sorunu derinden yaşayan Mesleki gurup Teknik Öğretmenlerdir. Sosyal ve ekonomik olarak bir yıkımla karşı karşıya bulunan Teknik Öğretmenlerin üzerindeki bu yıkımın enkazını ortadan kaldırmaya yanaşmayan sivil toplum örgütleri, siyasi ve bürokratik bir irade söz konusudur.

Bu yıkımı zemininde özetle analiz edecek olursak; Teknik Eğitim Fakültesi mezunları, genelde ortalama 4 yıllık teknik lise, 4 yıl Teknik alanda hem teorik hem pratik yüksek eğitim alan ve bunun sonucunda Milli Eğitim Bakanlığında Öğretmen, Kamu ve özel sektörde Teknik elaman olarak istihdamına yönelik olarak, mevzuatlar bulunmaktadır. Ancak, on yıllardır öğretmen olarak hemen hemen hiç atanmayan, mevzuatlara rağmen Teknik Unvan sorunu çözülmeyen yüz binlerce genç Teknik Öğretmen, çöken bir yapının altında feryad etmektedir. Bu feryadı duymayan basın, bürokratik ve siyasi kurum kalmadığını düşünmekle birlikte enkaz altına feryat eden ve artık çığlığa dönüşen mağduriyeti yaşayanlar, kurtaracak bir el uzanmasını bekliyor.

Son üç ayda farklı ve muhtemelen bir birinden habersiz olarak, Teknik Öğretmenlerin feryadını ”Teknik Öğretmenlerin feryadı” adıyla aynı başlıkta farklı siyasi görüşlü basın kuruluşlarındaki yazarlarca gündeme getirilmesi enkazın altındakilerin can çekiştiğinin belirgin tezahürüdür.


-“Teknik Öğretmenlerin feryadı” Tahsin SINAV-YENİŞAFAK GAZETESİ (08.08.2011)


-“Teknik Öğretmenlerin feryadı” Abbas GÜÇLÜ-MİLLİYET GAZETESİ (03.10.2011)


-“Teknik Öğretmenlerin feryadı” Özcan YENİÇERİ-YENİÇAĞ GAZETESİ(21.10.2011)


* Akılları, düşünceleri, hisleri, duyguları, ortak vicdanda, ortak başlıkta buluşan basınımızın değerli yazarları, aynı zamanda yıkıntı ve mağduriyetin “feryadı” anlamı ve birleştiği noktanın evrensel boyutunun değişmediğinin göstergesidir. Depremde insanımızın göstermiş olduğu, büyük birlik ve beraberliği, sosyal yıkıntı ile karşı karşıya bulunan mesleki gurup Teknik Öğretmenlerin, kurtarılması için kurumlara, yazılı, sözlü, sanal basın kurulu ve ilgili kuruluşlara aynı sorumluk düşmektedir. Teknik Öğretmenlerin istihdamının anti demokratik engellerin kaldırılmasının zamanı geçmek üzeridir. Sorumluluk sahibi kurumların, kuruluşların, kurtarıcı ekip ve ekipmanları ile çöken yapının altında can çekişen Teknik Öğretmen meslek gurubunun tekrar hayata kazandırmak, milli ve manevi bir görevdir.

Kemal BUDAK.

Teknik Öğretmen.
 

 
Toplam blog
: 15
: 2553
Kayıt tarihi
: 30.03.09
 
 

Malatya doğumluyum... Makine fakültesi mezunyum... ..