Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '20

 
Kategori
Güncel
 

Deprem

                            DEPREM ÖLDÜRMEZ BİNALAR ÖLDÜRÜR                                  

Ülkemiz deprem bölgesi ve çok sayıda yıkıcı depremler meydana geldi. Yüzlerce vatandaşımızı depremlerde kaybettik. Merkez üssü Akhisar ve Kırkağaç olan 5,4 – 5,1 depremleri de panik yarattı. Deprem merkezindeki il ve ilçeler ile Balıkesir, Bursa, İstanbul hatta Yunanistan’dan bile depremler hissedildi. Deprem merkezine yakın olan il ve ilçelerde yaşayan vatandaşlarımız deprem korkusuyla sokaklara çıktı. Özellikle Manisa ve Elazığ da deprem fırtınası devam ediyor.

24 Ocakta 6,8 büyüklüğünde merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan depremde yüzlerce ev yıkıldı ve enkaz haline geldi.41 vatandaşımız hayatını kaybetti.45 kişi enkazın altından çıkarıldı. Depremde sakat kalanlar var. Deprem felaketinin acısını yaşamak. Evin en enkazı altında kalmak, depremi yaşayanlarda psikolojik etkileri, travma meydana getirdi. Elazığ depreminden sonra 1000 den fazla artçı deprem meydana geldi. Elazığ depremi çevre illerden de hissedildi.

İlimizdeki artçı depremlere sürüyor. Her gün deprem oluyor. Oturduğumuz yerde sallanıyoruz. Binalar ve bina içindeki eşyalar, her yer deprem olunca ileri geri gidip sallanıyor. Deprem mühendisleri depremlerin yeri ve zamanı konusunda bilgilendirme yapıyorlar. Deprem uzmanı Profesör Naci görür Elazığ’daki depremi 3-4 ay önce Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6,5-7 büyüklüğünde deprem beklendiğini ve doğu Anadolu fayının uyandığını söylemişti. Elazığ Palu, Bingöl, Adıyaman, Kahraman Maraş da yeni depremlerin olabileceğini belirtti.

23 Ocakta başlayan 5,4 şiddetindeki Manisa da merkez üssü Akhisar ve Kırkağaç olan depremin artçı depremleri devam ediyor. Her gün deprem oluyor.

Deprem mühendisleri, yer bilimcileri İstanbul, Manisa da Akhisar ve Kırkağaç’ta ve Gediz grabeninde yeni depremler olabilir dediler.

Türkiye bir deprem ülkesi bizde Manisa’da 1. Deprem bölgesinde yaşıyoruz. Depremden korunmak için neler yapılmalı? Hangi önlemler alınmalı?

1999 İzmit depremi 45 saniye,2020 Elazığ depremi 23 saniye sürdü. Deprem olduğunda 23-45 saniyede hiçbir şey yapamayız. Ancak bir divan veya masanın yanında yan kıvrılabiliriz, kafamıza yastık koyabiliriz, yastık yoksa ellerimiz başımızın üstünde olacak şekilde durabiliriz.

Depremlerde binalar yıkılıyor, insanlar ölüyor. Depremlerde ölen sakat kalan vatandaşlarımız ve devletin milyarlarca parası gidiyor. Büyük İstanbul depremi olursa, bu depremin olacağını deprem uzmanları söylüyor.

Ülkemizin bütçesi ve ekonomisi bu depremleri kaldıramaz. Acil önlemler alınması gerekir. Türkiye genelinde her ilde, ilçede, mahallede 6, 6,5, 7 şiddetinde bir depremde yıkılabilecek binalar bellidir. Depremlerde öncelikle 1.2. derece yıkılabilecek evler tespit edilir. Kentsel dönüşümde ve binaların yenilenmesinde bu binalara 1.ve 2. derece riskli binalara öncelik verilmeli. Birde DASK  (zorunlu deprem sigortası) “zorunlu “ olmalı.1. 2. ve 3. derece riskli depremlerde yıkılabilecek binalara mutlaka deprem sigortası yaptırılmalı.

Yazımızı şair Ahmet Demir’in 2006 yılında yazdığı “Deprem “ isimli şiiriyle bitirelim.

 DEPREM

Erzincan, Dinar, İzmit

Depremi…

Zaman mekân

tanımıyor

Deprem…

Her taraf mahşer

Gibi…

Çığlıklar yükseliyor

Enkazın altından…

Acılar içinde

İnsanlar…

Gözleri yaşlı

Umutları tükenmiş..

Yüzlerinden okunuyor

Depremin felaketi…

Hiç ders almadık

Doğal afetlerden..

Sırada hangi şehir var?..

İstanbul, İzmir

Denizlimi?..

Diğer kentlerimiz mi?..

Ahmet Demir

Ne dersiniz sevgili okurlar?..

Günlerinizin sağlıklı ve mutlu geçmesi dileğiyle hoşcakalın!..

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..