Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '09

 
Kategori
Bilim
 

Depreme erken uyarı çalışmaları

Depreme erken uyarı çalışmaları
 

Japonya'da çok sık depremler meydana geliyor. Proje kapsamında ilk kez depremlerin başladığı yerkabuğuna inecek bir delik açılacak. Projenin yürütüldüğü Çikyu araştırmasına gemisine kabul edilen ilk gazeteci olan BBC Çevre muhabiri Richard Black`in verdiği bilgiye göre Japonya`nın doğusundaki Nankai çukuru yaklaşık olarak her yüz yılda bir büyük bir deprem ve tsunami oluşturuyor.

1946`da meydana gelen son depremde binlerce kişi ölmüştü.

Nantroseize adlı projede görev alan bilim adamları, tektonik plakaların çarpışması sonucu depremlerin oluştuğu noktaya ulaşmak için deniz yatağından altı kilometre derine inecek bir delik açacak.

Çikyu araştırma gemisinden gerçekleştirilen sondajla okyanus tabanından kaya örnekleri alınıyor.

Örnekler, bölgede daha önce meydana gelen depremlerin jeolojik kayıtlarını içeriyor.

Daha sonra, açılan deliklere fay hareketlerinin izlenmesini sağlayacak alıcılar yerleştirilecek.

Bu alıcılar, depremin gelmekte olduğunu haber verecek.

Maliyeti yüksek Depremler yerin kilometrelerce altında meydana gelmesine rağmen bütün gözlemlerimizi yerüstü ölçümlerine dayanıyor. Depremleri anlamak istiyorsak, bunu değiştirmemiz gerekiyor". Prof. Harold Tobin/ Wisconsin Üniversitesi .

Bilimadamları, Nankai çukurunun yeniden deprem ve tsunami üretme zamanının yaklaşmakta olduğunu tahmin ediyor. Nantroseize pahalı bir proje. Sondaj çalışmaları her gün birkaç yüzbin dolara mal oluyor. Projenin ana finansörü Japon hükümeti ise deprem ve tsunamileri önceden tahmin haber verecek bir erken uyarı sistemin kurulması ve bu sayede Japonya`da ya da başka bölgelerde insan hayatının kurtarılması halinde harcanan paraya değeceğini belirtiyor. Nankai çukuru, dünyanın en aktif deprem bölgelerinden biri. Nantroseize projesinin 2012`de tamamlanması hedefleniyor. Bu proje sayesinde çok uzun zmandır düşlediğimiz deprem erken uyarı sistemi için büyük bir adım atılmış olacaktır..

 
Toplam blog
: 10
: 1367
Kayıt tarihi
: 09.05.09
 
 

Yer Bilimleri Uzmanı ..