Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '07

 
Kategori
Yapı / İnşaat
 

Depreme hazırlıklı mıyız?

Depreme hazırlıklı mıyız?
 

Kılcal çatlaklar=

Yapıya gelen deprem yüklerini boşaltmak üzere oluşur.

1- Bu cümle ne demektir?

Bu cümle şu demektir ki;

muhtemelen;
TEMELDEN KAYNAKLANAN NEM ORANININ FAZLALIĞININ SONUCU OLARAK,
İNŞAATTA MEVCUT DEMİRLERİN PAS PAYI ÇATLAMIŞ ve de kolonların drenç seviyesi daralmıştır.

Hele hele bu kılcal çatlaklar kolon kirişlerinde eğimli ve sık aralıklarda mevcut ise,
EYVAH!

NEDEN Mİ EYVAH?
Çünkü kiriş kolon birleşim noktaları;
binanın taşıyıcı yüklerinin dağıtıldığı en hassas DRENÇ NOKTALARI olarak kabul edilmektedirler.

PAS PAYI konusunu araştırarak aşağıda açıklamaya çalıştım.

2- DEPREM HASARI BİLANÇOSUözellikle kamuya ait personel binalarında lojman devlet yurtları ve okul binalarında neden periyot yükselişi göstermektedir?
3-Şayet 2. şıktaki değerlendirmemin yanıtı EVET ise,
bu müteahit hatası mıdır yoksa denetimsizliklerden aralık kalan boşlukların doldurulması mıdır?

Sözün özü olası bir deprem sonrasındaki ölümlerdeki CİNAYETLERDE,

KATLİAMIN sorumluları bu kadar kollektif çalışmayı nasıl başarabilmişlerdir?
Çarpık projeler=Onları imzalayan belediyeler=DEPREM Allahtan geldi kadermiş ne yapalım!
Taziyeleri ile örtbas edilen toplu ölümler.

Kimler mesela lojman sakinleri polis öğretmen memur lojmanları ünüversite yurtları, devlet okulları devlet binaları bunlara bağlı dinlenme tesisleri.
Burada ihaleyi alan şirketlere
malzemeden işçilikten kaliteden namustan şereften
ÇAL ÇALABİLDİĞİNCE ÖZGÜRSÜN!
Mesajını veren kim?
Bu kayıtsızlık ve değersizliğin ait olduğu yeri çok ama çok merak etmekteyim.
YA SİZ?

Öncelikle yaşadığımız binalardaki 3 donanım çok önemli olmalıdır:
1-ZEMİN DAYANIMI.
2-PROJE TETİKİ.
3-MALZEME VE İŞÇİLİK KALİTESİ

3.ŞIKTA deprem sonucundaki jeoloji jeofizik ve inşaat mühendislerinin ekip olarak giderek gözlemledikleri HASAR TESBİT RAPORLARINDA adına sıkça rastladığım bir konu vardı ve onu uzun uzun inceleyerek sizlerle de paylaşmak istedim.

NEYDİ BU KONU?

PAS PAYI

PASPAYI NE DEMEKTİR?

BETON ÖRTÜSÜ (PASPAYI) KONUSUNDA BİLGİLER

Marmara bölgesinde 1999 yılında yaşadığımız iki büyük depremin ardından İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerimizde yaşayan vatandaşlar binalarının olası bir depreme karşı incelenmesi işine önem vermeye başladılar. Gerek kendi yaptıkları gerekse bir uzman aracılığıyla yaptırdıkları incelemeler sırasında, yapıların bodrum katlarında daha büyük miktarda olmak üzere beton taşıyıcı elemanlarda korozyon adı verilen bir oluşum ile karşılaşıldı.

Beton elemanlarda korozyonun oluşmasında birçok neden olmakla birlikte en önemli nedenin beton örtü tabakası denilen Paspaylarının yetersiz olması uzmanlarca kabul edilmektedir.

PASPAYI NEDİR?

Betonarme ile ilgili şartnamelerde net beton örtüsü adıyla anılan paspayı :
“ Bir beton elemanın içinde bulunan en dış donatının dışından beton bitim yerine kadar ölçülen kalınlık ” olarak tanımlanmaktadır.

1985 yılından bu yana kullanılmakta olan TS 500 standartında bu kalınlıkla ilgili çok ayrıntılı bilgi yoktu. Sadece 12.2.1 numaralı maddede “ Kirişlerde beton örtüsü, içteki elemanlarda 1.5 cm dıştaki elemanlarda ise 2 cm’den az olmamalıdır. ” Biçiminde bir açıklama yapılmaktaydı. Şubat 2000 tarihinde yürürlüğe giren yeni TS 500 standardında bu konuyla ilgili olarak ayrıntılı bilgiler getirilerek bir anlamda yıllardır süregelen başıboşluk önlenmiştir. Gerçekte ciddi projelere imza atan deneyimli proje mühendisleri TS 500’ ün bu eksikliğini DIN 1045 adlı Alman normlarında belirtilen maddeleri göz önünde tutarak gideriyorlardıysa da, paspayının Türk standartlarında ciddi olarak yer almasının Marmara depreminden kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Normal donatılarda m2’ye 4 adet yeterli olur.


KOROZYON AÇISINDAN PASPAYININ ÖNEMİ

Betonarme elemanların içerisinde bulunan çelik donatıların yer yer paslanarak çapını ve kalitesini kaybetmesine neden olan korozyonun oluşmasında bir çok neden sayılabilir. Bunları sıralarsak:

Beton elemanlardaki net beton örtüsünün (Paspayının) yetersiz olması. Özellikle deniz kıyısına yakın olan inşaatlarda=
havadaki klor iyonları yanında nem miktarının yüksek olması korozyon açısından paspayının önemini arttırmaktadır.

Kullanılan betonun kalitesinin yetersiz olması. Genellikle uzun yıllar inşaatçılar arasında iyi betonun tanımı yapılırken dayanım gücü yüksek betonlar amaçlanırdı.
Son yıllarda iyi beton tanımı için yalnızca beton dayanımının değil betonun durabilite adı verilen dayanıklı oluşuda göz önünde alınmaya başladı. Dayanıklılık, betonun dış tesirlere mukavemet gücü yanında içindeki çelik donatıyı dış tesirlere karşı koruyabilme yeteneğini, bir anlamda betonarmenin ömrünü belirleyen bir özelliktir.

Korozyonu önlemek açısından beton paspayının yeterli kalınlıkta yapılması yanında geçirimsiz beton yapmak, beton dökümünde mutlaka vibratör kullanmak, su oranı mümkün olduğunca az beton üretmek, su eksikliğinden dolayı azalmış olan beton akışkanlığını artırmak için gerektiğinde beton içine akışkanlık artırıcı kimyasallar katmak alınması gereken önlemlerden bazılarıdır. Kuşkusuz beton dökümünden sonra betonun kürlenmesine dikkat etmek, sulamak ya da betonun üstünü koruyucu kimyasallarla kaplamak da yukarıdaki önlemler arasına katılabilir.

Dikkat edilmesi gereken önemli bir noktada şudur. Paspayının yetersizliğini özel önlemler almaksızın (kimyasallarla yapılan özel sıvılar gibi ) yanlızca sıvı harcıyla giderme olanağı yoktur. Yoğun dış (rüzgar yağmur gibi) maruz betonarme elemanlarda paspayı kalınlığı daha da önem kazanır. Paspayı yetersizliği nedeniyle bu tür elemanlarda etriyelerin tümüyle yok olduğu, ana taşıyıcı donatıların ise alan olarak yarı yarıya eridiği gözlemlenmektedir.

Paspayı kalınlığının fabrika tarzında üretilen beton prekast elemanlarda prefabrike yapı elemanlarında daha küçük tutulması olanaklıdır. DIN 1045 normlu bu tür elemanlarda paspayı kalınlığının 1 cm’ye kadar indirilmesine izin vermektedir.

Bu yazdıklarım can güvenliğimiz için gözden kaçmaması gereken detaylardır.

Esenlikler dilerim.

NİLGÜN ÇAKICI/BURSA

 
Toplam blog
: 238
: 1468
Kayıt tarihi
: 26.03.07
 
 

Bursa'dan bir milliyet okuru olarak, burada sizlerle olmak çok güzel. Bir ev hanımıyım, iki çocuk..