Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '06

 
Kategori
Yapı / İnşaat
 

Depremler ders olmuyor

Türkiye, özellikle inşaat sektörü yaşanan depremlerden ders almıyor. Ders almıyor derken biz teknik elemanlar olarak tabii ki ders alıyoruz, kendimizi ona göre yetiştiriyoruz. Ancak sistemdeki hatalar ve yanlışlar, işimizi doğru yapmamızı engelliyor.

Bugün Türkiye'deki birçok beton santralinde (özellikle doğu illerinde) teknik eleman yok. Hazır beton üreten bu santraller betonun B'sinden habersiz. Teknik eleman çalıştırmıyorlar. Laboratuvarları yok veya kullanmasını bilmiyorlar. Santral sahibine '' agrega karışım oranların nedir? hangi katkı maddelerini kullanıyorsun? C20 betonunu nasıl hazırlıyorsun'' gibi sorular sorduğumda adam aval aval suratıma bakıyor ''onlar ne abi'' diyor. Bu santrallerin TSE belgesi de yok. Bazı doğu illerinde bir şehirde tek bir santral olduğundan adama mahkum oluyorsunuz. Sizi istediği gibi oynatıyor. Hiç bir denetim yok. İnşaatlar yapılmaya ve bu betonlar dökülmeye devam ediyor.

TV'lerde sürekli fırınlara, pastanelere yapılan kameralı baskınları seyrediyoruz. Ama bugüne kadar hiçbir haber programcısının bir beton santraline gidip oradaki rezaleti görüntülediğine şahit olmadım. Fakat bir yerde bir bina çöktüğünde hemen müteahhiti, mühendisi ipe çekmek için bütün basın sefeber oluyor. İnşaatlarda çalışan kalfa ve işçilerin ne kadarının beton hakkında en ufak bir bilgisi var? %99'unun hiçbir bilgisi yok. Ve siz teknik eleman olarak bu bilgisiz ve eğitimsiz insanlarla çalışmaya mecbursunuz.

Bir teknik elemanı eğitimsiz, bilgisiz, proje okumasını bilmeyen ustalara mahkum edip, ondan sonra bu inşaatın kalitesizliğinden sen sorumlusun demek insafsızlıktır. Bu insanlara çalışma izni verenlerin hiç mi sorumluluğu yok? Şantiye sahası okul, teknik eleman öğretmen değildir. Şantiye sahası işin uygulama yeridir. Zaten şantiyede kimse bana birşey öğret diye çırpınmıyor. Tam tersine teknik elemanın dediğini yapmamak için özel bir gayret gösteriyorlar.

En azından alanında kurs görmemiş, sertifikasız ustalara çalışma izni verilmesin. Bu ustaları çalıştıranlara ceza uygulansın. Bir inşaatın kalitesiz imalatından ustalarda sorumlu tutulsun. Sadece bir mühendisi, müteahhiti günah keçisi seçip hapse atmak hiçbir şeyin çözümü değil. Bu sistemde depremler olsa da olmasa da binalar yıkılmaya mahkumdur. Bunun da tek sorumlusu teknik eleman değildir.

 
Toplam blog
: 29
: 1481
Kayıt tarihi
: 21.07.06
 
 

... KTÜ mezunu inşaat mühendisiyim. Proje müdürlüğü , İnşaat kontrollüğü ve danışmanlığı, Statik ..