Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '10

 
Kategori
Futbol
 

Derbi öncesi Galatasaray ve Beşiktaş' ın analizi

Derbi öncesi Galatasaray ve Beşiktaş' ın analizi
 

Her iki takım açısından da bir ölüm kalım maçı. Kaybeden Galatasaray olursa, değil 3 puanlı sistem, 5 puanlı sistem bile olsa ligi ilk üçte bitiremez. Beşiktaş kaybederse, ve altındaki üç takım da kazanırsa, ligde 9. sıraya düşecek. Bu durumda Galatasaray hala 10. sıradaki yerini korumuş olacak. Bu her iki takım açısından da korkunç bir başarısızlık olarak gözükecek. Hangi takım kaybederse ligde ilk üç sıraya veda etmiş olacak. Beşiktaş' ın altında, Galatasaray' ın ise üstündeki üç takım olan, Gaziantepspor, MP Antalyaspor ve Karabükspor' a baktığımızda bu hafta her üçü de rakiplerine karşı favori. Gaziantepspor, son 5 yıldır sahasında Trabzonspor' a neredeyse maç vermemiş. Üstelik yükselişteler. Antalyaspor, düşüşteki Buca önünde deplasmanda sevdiği kontra atak futbolunu oynayabilecek. Karabükspor ise sahasında Ankaragücü' nü konuk ediyor. Saha ve seyirci avantajını kullanacaklardır diye tahmin ediyorum.  

Bu durumda derbide kim kazanırsa kazansın fazla bir şey kazanmamış olacak ancak kaybeden herşeyi kaybedecek! Kimse lig daha uzun maraton falan demesin. İlk beşteki takımlardan İstanbul Büyükşehir Belediyespor hariç, sistematik puan kaybetme potansiyeli olan bir takım yok. Öyleyse şurası kesin ki her iki takım da kazanmaktan önce kaybetmemeye oynayacak.  

Hagi' nin derbi taktiği belli. Eldeki malzemeye göre maça kendi sahasında olmasına rağmen 4-5-1 ile çıkacaktır. Zaman zaman oyun içinde 4-2-3-1' e dönmesi muhtemeldir. Muhtemel kadrosu; Ufuk- Ali Turan, Neill, Servet, Insua- Sabri, Cana, Ayhan, Mustafa Sarp, Elano- Pino olacaktır. Galatasaray' ın yumuşak karnı forvet hattı ve kalecisi olarak gözükmekte.  

Beşiktaş' a baktığımızda Schuster' in 4-4-1-1' i tercih edeceğini tahmin ediyorum. Oyunun gidişatına göre 4-4-2' ye dönebilir. Buna göre muhtemel kadro; Rüştü- Hilbert, İbrahim Toraman, Ersan, İbrahim Üzülmez- Holosko, Aurelio, Ernst, Tabata- Guti- Nobre olacaktır. Beşiktaş' ın yumuşak karnı kanatları ve defansın göbeği olarak gözükmekte. 

Galatasaray maç boyu Cana ile Guti' yi kilitlemeye çalışacak, Beşiktaş ise Elano' yu Ernst ile kontrol altına almaya çabalayacaktır. Her iki takımın da kanatları kullanma becerisi olmayacak, oyun orta alanda kilitlenecek ve kora kor bir mücadele sergilenecektir. Elano ve Guti' nin markajdan çıkma ve oyuna aktif dahil olma becerileri maçın kaderini belirleyecektir. Her iki takımın ileride oynayan tek forvetlerinin oldukça yalnız kalacağını ve defanslar arasında kaybolacağını görmek mümkündür.  

Aslında maçtan önce her iki hocaya da 1' er puan teklif etseler her ikisi de kabul eder. Çünkü çok kritik bir maç. Kaybeden hocanın topun ağzına koyulacağı bir maç. Böylesi bir atmosferde, orta saha mücadelesi yüksek, ancak seyir zevki düşük bir derbi bekliyorum. Mustafa-Cana-Ayhan üçlüsüne karşı Ernst-Aurelio ikilisinin performansı sonuca etki edecektir. Kulübede yer alan Necip ve Fatih Tekke' nin oyuna ilerleyen dakikalarda dahil olması ile Beşiktaş rakibine avantaj sağlayabilir. Galatasaray' da ise maalesef yedek kulübesi namına bir şey yok. Bu büyük bir dezavantaj. 

Favorisi olmayan maçın, en favori skoru beraberlik gibi duruyor. Maç skoru tahminim 0-0 veya 1-1 olacaktır. Bir taraf kazanacaksa bunun yaratıcı ayakları daha fazla olan Beşiktaş olma ihtimalini daha yüksek görüyorum. Ancak duran topları iyi kullanırsa Galatasaray' da sürpriz goller bulabilir. Neticede kazanan alkışlanmayacak, kaybeden ise alkışlarla lig yarışı dışına çıkartılacak!  

Herkese iyi hafta sonları dilerim. 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..