Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '10

 
Kategori
Spor
 

Derbide Neler Olur

Derbide Neler Olur
 

Sezona rekor sayılabilecek seri galibiyetlerle başlayan iki takımın ilk yarıdaki maçları da büyük bir heyecana sahne olmuştu ama zirvenin hâlihazırdaki durumu nedeniyle bugünkü karşılaşmanın önemi ve heyecanı ilk yarıdakinden çok daha fazla.

Galatasaray

Sarı kırmızılıların derbideki en büyük kozu hiç şüphesiz maçın Ali Sami Yen’de olmasaı olacak. Zira Ankaraspor maçını saymazsak yabancı sahalarda galibiyeti yenilgisine eşit olan sarı kırmızılılar bu sezon evinde oynadığı on üç karşılaşmanın onunu kazanmayı başardı ve sahasında yenilgi yüzü görmedi. İlk yarıdaki Fenerbahçe maçından sonra Rijkaard’ın bariz bir sistem değişikliğine giderek rahat rakipler karşısında bol gollü maçlar kazandıran ama zorlu maçlarda da havlu atan 4-3-3’ten biraz daha ayakları yere basan 4-3-2-1’e geçtiğine şahit olduk. Nitekim Fenerbahçe maçına kadar galibiyetlerini bol golle süsleyen sarı kırmızılılar bu maçtan sonra elde ettiği dokuz galibiyetin sadece birinde üç farka ulaşabildi. Ancak yapılan değişikliğin Galatasaray’ın yediği gol ortalamasını 1.3’ten 0.8’e çekerek Rijkaard’ın planlarına paralel bir sonuç verdiğini de söylemek mümkün.

Bugünkü derbide, maçın Ali Sami Yen’de olmasına rağmen, Rijkaard’ın ilk maçtaki top yekûn hücum anlayışından uzak duracağını düşünüyorum. Hollandalı teknik adam öncelikle kontrolü elinde tutmayı isteyecek ve oyun planını ilk golü bulmak üzerine kuracaktır.

A.Keita

Bu akşam Abdulkader Keita’nın performansı Galatasaray için oldukça önemli. Fildişili oyuncu hiç şüphesiz ligimizdeki en etkili sağ kanat oyuncularından biri ve gününde olduğu zaman takımına çok önemli ekstra katkılar sağlayabiliyor. Bugün de Arda, Elano ya da Jo’dan ziyade Afrikalı oyuncunun ortaya koyacağı futbol sarı kırmızılıların bugün alacağı netice için belirleyici olacaktır.

Fenerbahçe

Konuk Fenerbahçe’nin derbideki en büyük avantajı ise hiç kuşku yok ki ezeli rakibine karşı son yıllarda yakaladığı bariz üstünlük. Elbette bu avantajı doğrudan futbola dair öğelerle açıklamak çok mümkün değil ama ortadaki su götürmez gerçek bu avantajın göz ardı edilmeyecek kadar büyük olduğunu gösteriyor.

Sarı lacivertliler için derbi ile ilgili üzerinde durulması gereken nokta, son haftalarda yenen gol sayısındaki azalma. İkinci yarının ilk altı haftasında kalesinde tam 10 gol gören Fenerbahçe, son yüz seksen dakikadır kalesini gole kapatmış durumda. Elbette bu duruma en büyük etken Lugano-Bilica ikilisinin tekrar yan yana oynama şansını elde etmeleri ama bunun yanı sıra geri orta saha pozisyonunda oynayan Emre, Deniz, Christian gibi oyuncuların biraz daha dikkatli davranmaları. Bugün Fenerbahçe, tıpkı rakibi gibi kontrollü bir oyun anlayışı ile sahada olacaktır. C.Daum’un önceliği yine takımının gol yememesine vermesi ve gerek kontra ataklarla gerekse duran toplarla gol peşinde koşması kuvvetle muhtemel görünüyor.

A.Santos

Bu akşam Fenerbahçe’de performansı en önemli futbolcu A.Santos olacaktır. Zira bir taraftan savunmada Keita gibi etkili bir isimle başa çıkmaya çalışırken diğer taraftan da takımın ataklarına destek vermesi gereken Brezilyalı oyuncunun performansı takımının alacağı neticede belirleyici olacaktır.

Sonuç

Galatasaray-Fenerbahçe maçlarında favori göstermek her zaman zordur ama hele hele takımlar hem puan hem de oyun olarak bu kadar denkken favoriyi belirlemek neredeyse imkânsız. Böyle bir ortamda maçın sonucu, öne çıkacak futbolcular ve yapılacak hatalar tarafından belirlenecektir. Bu futbolcuların her iki takımda da ziyadesiyle olduğu düşünüldüğünde derbinin her şeyden önce güzel bir karşılaşma olmaması için herhangi bir sebep yok.

Son olarak, iki takımımızın son karşılaşmalarında yaşanan futbol dışı olayları göz önüne aldığımızda bugünkü derbinin kavga, gürültü ve sakatlıktan uzak geçmesi futbolumuz için her şeyden önemli.

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..