Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '14

 
Kategori
Futbol
 

Derbiyi kim kazanır?

Son yılların tansiyonu en düşük Galatasaray- Fenerbahçe derbisi olacak gibi gözüküyor. 13 puan fark ile önde olan Fenerbahçe, bu derbide stressiz olan taraf. Galatasaray ise sahasında puan kaybederse, stres altına girecek olan taraf. Öte yandan hem Yanal, hem de Mancini açısından bir prestij maçı.

 

Fenerbahçe derbide 2 veya 3 puan kaybederse, halen şampiyonluğun en güçlü adayı olarak ve büyük bir puan farkı ile devam edecek. Bu durum, Fenerbahçe’ nin maç öncesi ve saha içi sakinliğini koruması için yeterli.

 

Şüphesiz ki kendi saha ve seyircisi önünde bu maç, Galatasaray açısından daha kritik. Bu maçın Galatasaray açısından 2 önemi var. Birincisi, sezon içi başarısızlık ve kaçan şampiyonluk nedeni ile bir özür dileme şansı getiriyor. İkincisi ve daha önemlisi Şampiyonlar Ligine doğrudan katılım için bu maç önemli.

 

Bu yönden bakıldığında, Galatasaray’ ın derbiye daha motive çıkacağını kestirmek güç değil. Maçın ilk dakikalarından itibaren Mancini’ nin klasik taktiği doğrultusunda, etkili bir hücum pres ile ve orta sahayı kalabalık tutarak, Fenerbahçe’ ye top kullandırmamaya çalışacağını göreceğiz. Öte yandan, daha sakin olan Fenerbahçe takımı, topu ayağında tutmak yerine, bilinçli ve isabetli uzun paslar ile topu Sow, Emenike ve Kuyt üçlüsü ile buluşturmayı deneyecektir. Fenerbahçe’ nin taktiksel hedefi, öne çıkmış olan Galatasaray defansını açık alanlarda süratli ve depar etkinliği yüksek Sow, Kuyt ve Emenike ile karşı karşıya bırakmak olacaktır. Galatasaray ise, Burak’ ı defans arkasına kaçırmayı deneyecektir. Zira, Fenerbahçe defansı arkaya kaçan adamları yakalamada pek maharetli değil. Alves ve Bekir ağır stoperler ve kademe anlayışları zayıf. Öte yandan Alves ve Bekir’ in Burak ve oynarsa Drogba’ ya top aldırmamak için ilk hamlelerde çok aktif olacaklarını kestirmek güç değil. Benzer bir durum Semih için de geçerli olacak. Semih, Alves ve Bekir derbide kart görmesi muhtemel isimler.

 

Kadrolar henüz net olmamakla birlikte, Galatasaray’ ın Selçuk-Melo ikilisi ile Fenerbahçe’ nin Mehmet Topal- Meireles ikilisi orta sahada kıran kırana bir mücadele içinde olacaklar. Galatasaray’ da Sneijder ve Fenerbahçe’ de Emre’ nin ortaya koyacağı organizasyon becerisi, takımların hücum aksiyonlarının etkinliğini belirleyecektir. Maçtaki ilk kritik ikili, Sneijder- Emre’ dir. Fenerbahçe, Telles’ in kanadını, Gökhan ve Kuyt ile etkin kullanabilirse, Alex Telles’ in defansif zafiyetlerinden faydalanmak mümkün olabilir. Benzer şekilde Galatasaray’ da Alex Telles ve Sneijder’ in Gökhan’ ın kanadındaki performansları ile pozisyon arayışında olacaktır. Ben bu maçın ikinci kritik ikilisini Gökhan-Telles olarak belirledim.

 

Fenerbahçe’ nin maçta en önemli şansı son derece formda, kolay pozisyon bulan ve uzaktan kaleyi yoklayan forvet üçlüsü. Bu üçlü ile Muslera, özellikle de ilk yarının ilk son 20 dakikası ile ikinci yarının ilk 20 ve son 10 dakikasında sık sık karşı karşıya gelecektir. Fenerbahçe interval futbolu oynayan bir takım. Oyun içinde bazı dakikaları daha etkili oynuyorlar ve dinlenmeye çekiliyorlar. Galatasaray ise belirli düzeyde bir performansı maç içinde sürekli sergilemeye çalışıyor. Fenerbahçe’ nin interval futbolunda bulacağı gol ya da goller, Galatasaray açısından stresi birkaç kat artıracaktır. Yanal’ da bunun farkında olduğundan ve kaybedecek bir şeyi olmadığından, takımının kazanılan tüm topları hızlı bir şekilde ileri doğru oynamasını isteyecektir. Mancini’ de taraftarın desteği ile takımını diğer maçlara kıyasla daha fazla hücuma dönük bir felsefe ile çıkartacaktır. Ben maçta Muslera- Volkan ikilisinin sık sık rakip forvetler ile karşı karşıya kalacaklarını ve üçüncü kritik ikilinin Muslera- Volkan olduğunu düşünüyorum.

 

Her iki takım açısından da can alıcı nokta topu 3. bölgeye, pres yemeden en hızlı şekilde taşımak olacaktır. Orta sahaların 60-65. dakikalardan sonra hızla düşeceği de ortada. Bu noktada, orta sahasını diri tutan  hoca akıllı bir hamle yapmış olur. Bu noktada, Yanal, kulübe zenginliği açısından bir adım önde.

 

Her iki takım beklerinin, ileri çıkarak, yapacakları bindirmeler ile ceza sahası içine yapacakları ortalar diğer bir kritik başarı faktörü olacaktır. Orta sahaları aşmak açısından, açıkta oynayan ikililer ile gerideki beklerin verkaçları ve çizgiye sarkma gayretleri, dörtlü defans kurgularını bozarak, rakip defansları çok tehlikeli rakip forvetler ile baş başa bırakır.

 

Fenerbahçe kazanmak istiyorsa, stressiz olmasına rağmen, maça iyi konsantre olmalıdır. Motivasyon eksikliği, derbide Fenerbahçe açısından dezavantaj. Fenerbahçe ligi erken bitirmek için, bu derbiden en az 1 puan ile dönmek zorunda. Telekom Arenada 1 puan aslanın ağzında değil, midesinde. Fenerbahçe takım olarak motive olmak ve savaşmak zorunda. Sezon koşu mesafesi ortalamasının üstüne çıkmadan 1 veya 3 puan alması zor. 115-116 km. lik bir koşu mesafesi gerekiyor. Ayrıca özellikle Sow ve Emenike’ nin yakaladıkları fırsatları hoyratça harcamamaları da önemli. Sow son haftalarda çok büyük form düşüklüğü içinde. Önemli pozisyonları harcıyor ve bu kendi moraline de olumsuz etki ediyor.

 

Galatasaray kazanmak istiyorsa, aşırı stresten kaynaklanan gerginlikten uzak durmalı. Saha içinde agresif tavırlar, hızla kart ve kartlara dönebilir. Bu maçı kazanmak kadar, 1 puan almak da Beşiktaş ile olan yarış açısından önemli. Galatasaray’ lı futbolcular hırslara kapılmamalılar. Galatasaray’ ın maçtan puan ya da puanlar alması, defansını güvene almasına ve blokları yakın tutmasına bağlı. Fenerbahçe forvetleri, boşlukları affetmiyor. Galatasaray takımı maç heyecanı ile maçın ilk 10-15 dakikasında 2. ve 3. bölgeye yerleşeyim derse kalesinde büyük tehlikeler yaşayabilir. Daha dengeli ve defansif güvenliği unutmadan, bloklar halinde hareket etmeleri gerek. Sneijder’ in saha içindeki performansı Burak’ ın verimi açısından da önemli. Sneijder hareketli olur ise, Burak pozisyon bulabilir. Galatasaray koşu mesafesi olarak en az 110 km. yi yakalamalı.

 

Oynarsa Drogba- Emenike, oynamaz ise Burak- Emenike ikilisi her iki takım açısından hücum hattına damgasını vuracak 4. kritik ikili olacaklardır.

 

Benim skor tahminim %60 olasılıkla gollü beraberlik, %30 olasılıkla Fenerbahçe’ nin tek farklı galibiyeti, %10 olasılıkla da Galatasaray’ ın tek farklı galibiyeti olacaktır. 

 

http://twitter.com/bertankaya

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..