Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '11

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Dereleri Çabuk Gezin

Dereleri Çabuk Gezin
 

vadilerimiz yok oluyor


Çok değil, birkaç yıl sonra doğal vadi göremeyeceğiz! Derelerdeki su sesleri kısılacak! Vadi topoğrafyası ve içinden akan sular ve bu habitatlarda ki canlılar bu duruma ne diyor. Onları yaratan ne diyor.!

Ülkemiz doğa turizmi, eko turizmiyle yeni tanışacakken doğal vadi-dere jeomorfolojisi kaybolmaya deforme olmaya, suyu kaybetmeye, vadi ekosistemi içinde milyonlarca yıldır yaşayan canlılar kendi hayat alanlarını kaybediyorlar.

Bugüne kadar kanyon, vadi turları yapanlar şanslı. Artık kepçe darbesi görmemiş vadi görmek mümkün değil. Eskiden keçi yollarına tahammül edemezken, keçi başı cwza kesilirken şimdi güzelim cennet vadiler kepçe dozer izlarinin altında ezilmektedir.

Doğaya bilimsel koruma yaklaşımı politikanın ve kapitalizmin gazabına uğruyor. Doğal sit alanları, Milli parklar, Tabiat parkları ve tabiatı koruma alanlarının dağeri bir HES projesinin değerinden daha değersiz olarak görülerek hiçe sayılmaktadır.

Ne yazık ki çok yakında, insan hışmına uğramamış kepçe kazma insan ayağı görmemiş tabiat bulamayacağız . İnsan oğlu demyeceğim, dünya parasına, hırsına tapanların kurbanı olacaktır. Oysa inandık ve muhafazakar olduklarını söyleyen sözde inançlı bu dünya kulları, Onu yaratanı unutuyorlar. Bu vadilerde ki canlıların ahı onlardan bunun hesabını soracaktır.

Bu vadilerin su rejimlerinin değişmesi vadi mikroklimasını değiştirecektir. Vadiden oradaki ekosistem canlıları ile kimyasal etkileşim ve buharlanma ile vadide nem ve buhar - bulut oluşumları yaratırken, kapalı borulara alınan suların bu işlevini yok etmektedirler.Bu durum vadi alt flora bitkilerini etkileyeceği gibi çay bahçelerini de etkileyecektir.

Ayrıca medyadan aldığımız duyumlara göre bu tesislerin gerçek sahipleri emperyalistler. Parasal kazanımları dışarıda ki kapitalistlere akıyor ve yerli işbirlikçi çantacıları komisyona çalışmış alıyorlar Oysa gözleri öyle kararmış ki vatan doğası bir komisyona değişilir mi! Yine bu benzeri doğal varlık ve kaynakların diğer yeraltı servetleri içde paylaşım sürecine konu olduğunu bilelim.

Oysa National geograpic kanalında izlediğim bir yabancı belgeselde, bir tabiat parkının ses ve görüntüsü bozulmasın diye 3 km uzaklıktaki karşı yamaçtaki otoyolu (Karayolu, duble yol değil 8 şeritli otoyol) iptal ediyorlardı.

http://vimeo.com/19937849

http://www.hurriyet.com.tr/pazar/17447034.asp?mnID=17447034

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..