Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Dergilerin getirdiği, Güncel Sanat Dergisi

Sanat ve kültür dünyamızda gazetelerin, kitapların, dergilerin belli başlı okurları vardır. Gazeteleri her gün alıp okuruz, kitapları da değişik zamanlarda fırsat buldukça alıp okuruz, ya dergiler öyle değil. Dergileri her ay evimize bir misafir gibi bekler ve onları heyecanla elimize alıp zevkle okuruz. Sanat , kültür dergilerini öteden beri alıp okuyor ve evimde saklıyorum. Ciltlenmiş onların sayısı bir hayli fazladır. Bu dergiler benim can dostlarımdır.

Şimdi masamın üzerinde birçok dergi görüyorum Bunlardan birkaçının adını veriyorum: Varlık ( İstanbul ), Türk Dili ( Ankara ), Türk Edebiyatı ( İstanbul ), Çağrı ( Ankara ), Beşparmak ( Söke), Sarızeybek ( Söke ), Alkış ( Kahramanmaraş), Akköy ( Didim ), Şehir ( Trabzon ), Tay ( Karabük ), Akpınar ( Niğde ), Ankara Edebiyat ( Ankara), Sincan İstasyonu ( Ankara ), Maki ( Mersin ), Erciyes ( Kayseri ), Kültür Çağlayanı ( Ankara), Yeniden Diriliş ( Kayseri ), Çemen ( Kayseri ), Bizim Ece ( Salihli ), Dize ( İzmir ), Kumru ( Gaziantep ), Size Aktüel ( İstanbul ) , Kümbet Altında ( Tokat ), Biz 39 ( Kırklareli ), Aydın Efesi ( Aydın ) ve Güncel Sanat ( Antalya ) gibi okuduğum, bana gelen dergiler vardır.

Bunları zaman zaman okuyor ve okudukça da mutluluk duyuyorum. Bunlar benim can dostlarım, arkadaşlarım. Zaman zaman onların sayfaları arasında gezip dururum. Öykülerini, şiirlerini, denemelerini tek tek gözden geçirir. incelerim. Kimi zaman da beğendim sözlerin, folklorik, mahalli, yöresel değip ve sözlerin altını çizerim. Evimin, kitaplığımın bir köşesini gül bahçesine çeviren dergiler süslüyor.... Onlarla adeta güreşirim. Sarar sarmalar bağrıma basarım. Kırk yıldır takip ettiğim ve dost, yaren olduğum dergilerimiz hep yanı başımdadır.

Rahmetli Cemil Meriç bir sözünde, dergilerin sanatçılar, yazarlar arasında bir köprü gibi olduğunu vurguluyor. Sanatçılar ve yazarlar arasında sanat, kültür bağlamında bir bağ kuruluyor. Yıllarca süren dostluklar ve arkadaşlıklar sürüp gidiyor. Uzun ömürlü yaşamaya devam edenlerin yanı sıra birkaç sayıdan sonra sönüp giden dergiler de vardır. Tanıdığım, takip ettiğim yazar ve şairlerin çoğu bu dergiler sayesinde olmuştur.

Dergileri yaşatmak da zordur. Dergileri destekleyen gönül adamları olacak, abonesi bol olacak ve gerekirse arka sayfalarında bir iki reklam almak suretiyle dergilerin uzun ömürlü olmasına neden olacak. Bundan dolayı destek bulmayan dergilerin ömürleri ne yazık ki kısa olur. Birkaç sayıdan sonra kapanır gider.

Güncel Sanat Dergisi’nden söz edecektim, söz uzadı gitti. Güncel Sanat Dergisi yaklaşık iki yıldır Antalya’dan çıkıyor ve Antalyanın adını, sanatı Anadolu’ya taşıyor. Antalya’da En Art Tasarım Grafik ve Baskı İşleri adına Hasan Hüseyin Bayır tarafından çıkıyor. Yazı işleri Müdürü Mehtap Üzümcü ve Genel Yayın Yönetmeni sanat ve kültür dünyamızda yakından tanıdığımız şair ve yazar Arslan Bayırdır. Derginin Grafik ve Tasarım İşlerini Ayşe Arslantaş tarafından yapılmaktadır. Yazışma adresi: P.K. 66 – Alanya – Antalya’dır. İki ayda bir çıkan Güncel Sanat’ın abone ücreti sadece 30 TL’ dır.

Derginin geniş bir alanda yurtiçinde ve yurtdışında temsilcileri vardır. Ben bu derginin Aydın / Söke temsilcisiyim. Bunlardan başka Adana, Ankara, Bursa, İzmir, Çanakkale, Kütahya, Isparta, Van, Hollanda, Türkmenistan, Moldova, Macaristan, KKTC, Tataristan, Polonya, Özbekistan, Arnavutluk, Fransa, Kara kalpakistan ve Kırım’dan temsilcileri vardır.

Güncel Sanat’ın geniş bir yazar kadrosu vardır. Şu anda elimde bulunan Temmuz- Ağustos 2011 tarihli sayısının kapağını İlknur Bakış tarafından hazırlanmıştır. 72 sayfalık olan derginin bu sayısında aşağı yukarı 70 yazar ve şairin şiir ve yazılarına yer verilmiştir. Güncel Sanat’ın giriş bölümünde editörün “Genel Yayın Kuralları “ hakkında şöylece kısa bir açıklaması vardır:

“Güncel Sanat; kültür, sanat, tarih, bilim, dil, iletişim, müzik, edebiyat alanlarında eserler yayınlamak için çıkmaktadır. Bu alanlarda özgün araştırma makalelere, denemelere ve güncel edebiyat alanlarındaki çalışmalara yer veren, iki ayda bir yayınlanan hakemli bir dergidir.” Dedikten sonra yine derginin DEĞERLİ OKURLAR bölümünde de şunları yazıyorlar:

“ Derginiz Güncel Sanat ikinci yılını tamamlayarak üçüncü yıla merhaba dedi. Bunu siz okurlarımıza borluyuz..Yurdumuzda dergi okurunun % 4 ‘lerde olduğunu düşünürsek, bir Anadolu kentinde dergi çıkarmanın ve devam etmenin zorluklarını da iyi biliyoruz. “diye vurgulamaktadır.

Dergide yer alan şiir, deneme, öyküleri zevkle okuyoruz. Ürünleriyle dergide yer alan bazı şair ve yazarlardan birkaçı veriyorum. Savaşkan İlmak, Mehmet Demirel Babacanoğlu, Koçkar Narkobil, Fuat Duymaz, Hatice Sarıaltın, C.Nuri Dökümcü, Dilek Ayan, Volkan Gemili, İlyas Halil, Mirzali Yeva Nefise, Abdullah Satoğlu, Kübra Sağdıç, Babahan Mehmet Şerif, Mevluda Reşidova, Hülya Doğrusözlü, Mevlüt Kaplan, Arzu Öztürk, Mehmet Önder, Marsilda Balla, Mehmet Cem Yiğit, Ömer Akbıyık, Alişir Nurmatov, Hüseyin Kayaş, Arslan Bayır, Abdülkadir Güler, ve Hızır İrfan Öner gibi yazar ve şairlerin şiir ve yazılarını görüyoruz. Yazarların hepsini alamadım beni hoş görmelerini dilerim.

Güncel Sanat Dergisi, bu yıl ikincisi olarak “ Kısa Öykü ve Kaygusuz Abdal adına Şiir ve Hikâye yarışmasını da düzenliyor. İlgi duyanlar için: Yarışma başlangıç ve sonuçları, 05 Temmuz 2011 tarihinden 24 Ocak 2012 tarihine kadar devam edecek. Güncel Sanata uzun ömürler diliyor, tüm emeği geçenlere sağlık ve başarılar diliyorum. Sanatımıza , kültürümüze ve şiirlerimize değer verenlere ve ayrıca araştırma ve inceleme konusunda ilgi duyanlara “Güncel Sanat Dergisni “ sağlık veriyorum….

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..