Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Doktor Betül Şengör

http://blog.milliyet.com.tr/dr.betulsengor

09 Aralık '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Derinizi soymadan ve yıpratmadan gençleştirmek için IPL ve PRP

Derinizi soymadan ve yıpratmadan gençleştirmek için IPL ve PRP
 

Son zamanların popüler yöntemlerinden biri olan PRP, çağın getirdiği noktada önemli bir yer edinmiştir. Hücresel tedavilerin içinde en kolay uygulanan yöntem olması PRP’yi ilk sıralara taşımıştır. PRP tedavisinin tek başına yeterliliği, kişinin yaşına, yaşanmışlığına, cildin görünen ve analiz edilen sonucuna göre değişecektir. Cildi güneşten yıpranmış ve sarkmış da olsa yapılması faydalıdır, sadece cansız ve soluk görünüyorsa da yapılabilir. Bu yöntem hücrelerin çalışmasını tetikleyen büyüme faktörlerine ortam sağladığı için, anti-aging tedavide değişmeyecek bir yere oturmuş durumdadır. 

PRP hücresel bir yatırımdır

PRP tedavisinin sonuçları, kişinin yaşı, cildini güneşten koruma şekli, sigara içip içmemesi, stres, beslenme, uyku durumları ile ilişkilidir. Her tedavide bu geçerlidir, insan hücrelerden oluşan canlı bir mekanizmadır. Tetiklenen hücreler 2-3 hafta içinde ürettikleri kollajen, elastik liflerin gerginleştirici etkinliklerini cilde yansıtmaya başlar, ciltte nemlenme etkisi ise daha erken fark edilebilir. PRP hücresel bir yatırımdır. 
30’lu yaşlarda yapıldığında yaşlanma etkilerini geciktirebilir. 40’lı yaşlarda yaşlanma sürecini geriye çevirebilir. 50’li yaşlarda ise tek başına PRP’den mucizeler yaratması beklenmemelidir.

PRP yöntemi ile güçlendirilmiş soft ışık terapisi IPL’i kombine ederek fotohasarlı cildi gençleştirmede daha kısa sürede daha çarpıcı sonuçlar elde edilebilmektedir.IPL, Intense Pulsed Light isimlerinin baş harflerinden oluştuğu, isminden anlaşıldığı gibi yoğun bir ışık, öyle ki, laser kadar etkili ancak yan etkisi laserden daha az olan bir tedavi şeklidir. Bu tıbbi teknoloji, filtrelenmiş olan ışık kristal safir başlık aracılığıyla cilde uygulanır. Kılcal damarlarda (işlevsiz olan damarları dağlama etkisiyle) iyileşme sağlarken, lekelerde ise benzer ısıtma etkisiyle pigmentleri yeniden organize eder ve iyileşme sağlar.

Fotohasarlı cildin onarımı için en uygun zaman kış ayları olup, en uygun yöntemlerden biri de güçlendirilmiş ışık terapisi IPL’dir. 3-4 hafta ara ile 3-4 seans IPL ile birlikte PRP’li mezoterapi uygulaması yapılması cildin yaşlanma etkilerinin geriye çevrilmesinde kısa sürede çok daha etkili ve kalıcı sonuçlar almamızı sağlamaktadır.

Cilt uyarılmazsa yaşlanır

Ciltte çok hafif hasar yaratır gibi yaparak cildi uyarıp; yara iyileşme mekanizmasını devreye sokmak aslında cildi gençleştirmek için bir tetiktir. Çünkü hücreler uyarı sonrası harekete geçer; yara iyileşmesini taklit edercesine üretim başlar, kollajen ve elastik lif üretir, dolaşım artar, dokunun uyarılan bölgesi temizlenir, arınır; dolayısıyla rengi açılır, damarları iyileşir, cildin sağlığı eskisinden daha iyi olacak şekilde geri kazanılır.

 
Toplam blog
: 153
: 496
Kayıt tarihi
: 12.11.12
 
 

1998 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olan Dr. Betül Şengör,  1999 – 2003 yı..