Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Dermoid Kist ve Tedavisi

Dermoid Kist ve Tedavisi
 

Dermoid kist


Dermoid kist, Kadınların yumurtalıklarında görülen iyi huylu bir kisttir. Büyüklükleri 2-3 cm’den 20-30 cm’ye kadar değişebilir. Bu kistler içerisinde; saç, tırnak, kıl, diş, kemik ve sinir dokuları bulundururlar ve çok garip bir görünümdedirler. İçerisinde yoğun sarı bir sıvı bulunmaktadır. Bazı kistlerin içerisinde troid dokusu da bulunabilir. İçerisinde troid dokusu bulunduran kistler, aşırı troid hormonu salgılanmasına neden olur ve bu kiste; struma ovarii denir. Bu kistler genellikle sağ veya sol tek yumurtalıkta görülür nadiren iki yumurtalıkta birden görülebilir.''Yumurtalık Kistleri (Over Kistleri)'' başlıklı yazımda over kistleri ile alakalı bilgiler vermeye çalıştım..

Bu kistler neden saç, diş gibi dokular içerir? 

Dermiod kistler germ hücrelerinden oluşurlar. Germ hücreleri; gebeliğin başında dokuları oluşturan hücrelerdir. Germ hücreleri gebelik ilerledikçe bebeğin doku ve organlarını oluştururlar. Yetişkin insanlar oluşan dermoid kistler, bu germ hücrelerinden oluştuğu için kist geliştikçe insanda bulunan çeşitli dokular meydana gelir. Özellikle de ektoderm dokular daha çok bulunur; saç, kıl, tırnak vb. gibi.

Dermoin kistler genellikle ilişki sırasında kasıklarda ağrı belirtiler göstertebilir. Büyümüş kistler karında şişkinliğe neden olabilir. Büyük dermoid kistler insan hareketlerinde ağrılara sebep olabilir. Dermoid kistlerde de diğer kistlerde olduğu gibi yırtılma, patlama gibi olaylar olabilir. Kist yırtıldığı ve patladığı zaman kistin içerisinde bulunan ektoderm dokular; saç, tırnak gibi, karna dökülüp sancılar yaratabilir. Nadir olarak bu kistlerde enfeksiyon olabilir.

Tanı:

Ultrasonografi ile dermoid kistin varlığı tespit edilebilir. Tomografi ve MR sonuçlarında da fark edilebilir. Şüpheli görüntü üzerine yapılan laparoskopi ile kist içeriğinin görülmesi ve patolojik değerlendirme kesin tanıya götürür.

Tekrarlar mı? Kansere dönüşür mü?

Bu kistler genellikle kanser yapıcı maddeler bulundurmaz. Fakat içerisinde inmatür dokular bulunursa, kistin kansere dönüşebilme ihtimali çok az da olsa vardır.

Tedavi ve ameliyat:

Dermoid kist için herhangi bir ilaç veya iğne tedavisi yoktur. Laparoskopik veya açık ameliyat ile kistin alınması gerekir. Çok nadir bir ihtimalle kist ile birlikte yumurtalığın tamamının alınması gerekebilir. Kistin inmatür dokular içerip içermediği öğrenilmek için, ameliyat sırasında kist içerisinde bulunan ektoderm dokular karın içerisine dökülür, daha sonra karından alınan ektoderm dokular patolojiye gönderilerek sonuç beklenir.

 

Prof. Dr. Bülent Tıraş 

http://www.tupbebeknedir.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..