Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '10

 
Kategori
Kitap
 

Ders: tez, Konu: Abdulkadir Güler

Ders: tez, Konu: Abdulkadir Güler
 

Abdülkadir Güler-ÜŞDirlik


Ders: Tez

Konu: Abdülkadir Güler

Abdülkadir; “Bitmez tükenmez kuvvet sahibi olan, her şeyi yapmaya gücü-kudreti yeten Allah’ın kulu” demekmiş.

Elimde, değerli dost, şair, araştırmacı, yazar, emekli öğretmen Abdülkadir Güler hakkında hazırlanmış bir tez kitabı var. Bu tez kitabını, Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Merve Nur Usluer hazırlamış.

Yüz yirmi sayfalık kitabın birinci bölümünde, Gülerin yaşamı, üyesi olduğu dernekler, katıldığı sempozyum ve şölenler, hakkında yazılan yazılar, aldığı ödüller, şiir ve yazılarının yer aldığı yayın organları, yayınlanmış ve yayına hazır eserlerine yer verilmiş.

Yaşamını okurken onun da benim gibi bir kız evladı acısı yaşadığını öğrendim. Kaybettiği kızı Mehtap için duygularını şöyle dökmüş dizelere Güler:

Can ciğerim MEHTAP mehtap gibiydi

Gözü, kaşı kara, kitap gibiydi

Meleklerle uçtu dönmemek üzere

Mermerde yazılı hitap gibiydi.

İkinci bölümde Abdükadir Güler’in mahlasının öyküsüne yer verilmiş. Mahlasının Abdülkadir Geylani olduğunu öğrendiğimiz Güler şöyle diyor: ” Benim asıl adının Abdülkadir, göbek adım ise Geylani’dir”.

Üçüncü bölümde ise Abdülkadir Güler’in eserlerinde halk bilimi unsurlarından, geçiş dönemlerine, halk inanışları ve kültlere, halk edebiyatına, halk müziğine, halk oyunlarına, çocuk oyunlarına, bayramlar ve törenlere, halk mutfağına, halk giyimine ve yöresel sözlere yer verilmiş. Daha sonra da yazılarından örnekler sunulmuş.

Kitabın son bölümünde de gurur tabloları olan resimlere yer verilmiş. Bu bölümde kahve ile ilgili, mangal, güğüm, havan kürek ve cezveleri gösteren bir resim var. Mardin’de acı kahveye “Mırra” derlermiş. Bu acı kahvenin fıkrası da şöyleymiş.

Kahvehane sahibi zam yapmak istemiş, müşterilerine söylemek yerine duvara bir yazı asmış:

“Kahve Yemen’den gelir, yolu ırak,

Beş lira yetmiyor/10 lira bırak…”

Bunu duyan müşterilerden biri, hemen kalemi eline alıp yazının altına şu notu yazmış:

“Kahve Yemen’den gelir/yolu sapa, 5 lira yetmiyorsa/Kahveyi kapa.”

Bu tez kitapçığı sevgili dost Abdülkadir Güler’i kısaca özetlemiş. Ben de bu özeti kısaca özetledim. O’nu daha da özetlersem kısaca, Söke’nin Koca Çınarı diyebilirim.

Güler, şiirleri zevkle okunan bir şair, iyi bir gözlemci çok iyi bir araştırmacıdır.

Onun kitaplarını özetleyebilirsiniz, ama kişiliğini, vefasını, candan dostluğunu, çalışkanlığını, çağdaşlığını, alicenaplığını, mertliğini, hoş sohbetini, güler yüzünü, inanılır-güvenilirliğini, insan sevgisi dolu yüreğini, asla özetleyemezsiniz, asla…

Recai Şahin

Fethiye

 
Toplam blog
: 165
: 646
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Recai Şahin: 1941 yılında Fethiye- İncirköy'de doğdum. İlkokul köyümde, ortaokulu Fethiye'de okud..