Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '17

 
Kategori
Futbol
 

Ders almayacak mısınız?

Transfer dönemlerinde akıl ve mantık sınırları dışında işler yapılıyor. 

 

Son 8-9 senedir, yapılan bazı transferler ve harcamalara akıl sır ermiyor. Burada Fenerbahçe' ye ayrı bir parantez açmak gerekiyor. 

 

Mesela Guiza. Tam bir fiyasko. Ona ödenmiş olan bonservis 14 milyon Euro. İki yıl boyunca aldığı yıllık ücret 4 milyon Euro' dan toplam 8 milyon Euro. Yani toplam maliyeti 22 milyon Euro. 

 

Mesela Robin Van Persie. 31- 32 yaşında geldi. Manchester United' a ödenen bonservis bedeli 6.5 milyon Euro. Yıllık 4.9 milyon Euro + maç başı 20 bin Euro. Üç yılda maç başı ödeme hariç 14.7 milyon Euro para alacak. Oynadığı maç sayısı sene içinde 30 olur desek, bu da 600 bin Euro ediyor. Toplam maliyeti 21.8 milyon Euro. Hadi 21.5 diyelim.

 

Mesela, Soldado. Yaş 32. Soldado ile 2+1 yıllık sözleşme yapıldı. Bonservisine bonuslar ile birlikte 4.5 milyon Euro ödendiği söyleniyor. Yıllık ücret 3 milyon Euro' dan, iki yıl için 6 milyon Euro. Toplam maliyet 10.5 milyon Euro.

 

Bunlar dışında yakın zamanda Mehmet Topuz'lar, Ozan Tufan' lar, Josef' ler var.  Bunların üçünün sadece bonservis toplamı bile 23-24 milyon Euro' yu buluyor. Ücretleri saymıyoruz bile. 

 

Serdar Kesimal vakası var ki, buna değinirken bile içimiz açıyor o sebeple hemen kapatıyoruz. 

 

Bu tablo nedir? 

 

Devletin kulüplere yükünü her fırsatta vurgulayan, devletten mali destek alamadığından şikayet eden, kur artışlarının döviz yükümlülüklerini çok fazla artırdığından yakınan sayın Başkan' a katılmamak elde değil. Bu tespitler bence de doğru. 

 

Peki ya bu tablo nedir?

 

Gidip 32 yaşında bir forvete bu paraları verdikleri için, bu yazıyı yazmak zorunda kaldım. 

 

İyi de kardeşim, bu ülkede hiç mi aklı selim kalmadı. Bu transferi hiç mi sorgulayan yok. Mesela sağduyusu ile ünlü olan Aykut Kocaman nerede?

 

Guiza, RvP ve Soldado üçlüsünün Fenerbahçe' ye maliyeti toplam 54 milyon Euro. İleri yaşlı 3 forvetten bahsediyoruz. İlk ikisi ciddi bir katkı da sağlamadı üstelik. Soldado ise meçhul. Umarım başarılı olur. 

 

Bu 3 futbolcuya verilen para ile dünyanın en iyi altyapılarından bir tanesi kurulurdu. Bakın Altınordu' ya. Bu paranın onda biri ile harikalar yaratıyorlar. Şimdilik sadece Çağlar ve Cengiz' i duydunuz. Ne Çağlar' lar, ne Cengiz' ler de sırada. Göreceğiz. Sadece bu paranın onda biriyle. 

 

Yazık değil mi beyler?

 

Hadi Mehmet Topuz, Ozan ve Josef transferlerini ve bu gibi transferlere harcanan paraları dışarıda bırakalım. Şu üç yabancıya verilen 54 milyon Euro, altyapıya gitse neler olurdu neler? 

 

Hadi bu kadar uzun vadeli bir bakış açınız yok. 

 

O zaman gidin çalın Altınordu' nun kapısını, yapın bir anlaşma, her yıl sağlayın 10-15 milyon Euro' luk bir finansman, Altınordu sizin kardeş altyapı takımınız olsun. Size yıldız yetiştirsin. Hadi siz altyapı ile uğraşamıyorsunuz, bunu da mı düşünemiyorsunuz?

 

Yiğithan, Ahmethan, Oğuz Kaan çıktı ya daha ne olsun demeyin hemen. Daha önce de ne Gökay' lar, Recep' ler, Olcan' lar, Volkan Babacan' lar, Bilal' ler, Okan' lar, Özgür Çek' ler çıkmıştı, hangisi Fenerbahçe' ye hizmet edebildi? 

 

Hem koskoca 20 senede tablo bu mu olmalıydı?

 

Bence yabancı oyuncu konusunda bir yaş standardı gelmeden ve yabancı oyuncu sayısı 3 ile sınırlanmadan, gençler şans bulamayacak. Biz de dünya futbolunda artıkları toplayan bir ülke olarak kalacağız ve genç jenerasyonlar üretemeyeceğimiz için hiç bir ciddi başarı yakalayamayacağız. 

 

Kulüp yöneticileri de kısa vadede koltuğu kurtarmak için bir umut 32-33' lük futbolculara milyonları saçacaklar. 

 

Yazının başlığı ders alamayacak mısınız idi, belli ki almayacaklar. 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..