Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '15

 
Kategori
Eğitim
 

Dershaneden temel liseye dönüşen okullara kayıt yaptırmayı düşünen öğrencilere...

Dershaneden temel liseye dönüşen okullara kayıt yaptırmayı düşünen öğrencilere...
 

www.ygslystercih.com


Gönül ister ki MEB’e bağlı kurumlarımız kalitede istenen seviyeye ulaşsın ve sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilerimizin ek desteğe ihtiyacı olmasın. Ama istemekle olmuyor! Bu yazımızda dershanelerin temel liseye dönüşmesi ve sonrası dönüşüm sürecini değerlendireceğiz.

 Okullardaki eğitime destek olarak (şimdi rakip olarak!) okul saatleri dışında dershane desteği ile sınava hazırlanan öğrenci sayısı çok fazla idi. Bunun yanında dershaneler açık olduğu halde büyük çoğunluğu 12. sınıfın başında olmak üzere birçok öğrenci açık liseye geçmiş ve üniversiteye hazırlık sürecini sadece dershanelerde sürdürmeyi tercih etmişti. Dershanelerin dönüşmekte olduğu önümüzdeki süreçte öğrenciler eğitim kurumu olarak tek tercih yapma durumu ile karşı karşıya kalacaktır. Bu tercihi doğru ve isabetli yapmanın önemini anlatamaya gerek yok.  Bu günlerde özellikle 12. Sınıf öğrencileri temel liselerin kontenjanı dolarsa kayıt yaptıramam endişesiyle temel liselere ön kayıt yaptırmaktadırlar. Bu durumda MEB’e bağlı kurumlarda görev yapan öğretmenlerin norm fazlası olma veya ek ders alamama gibi durumlarla karşılaşması muhtemeldir. Devlet okulları, kolejler ve temel liseler birbirini tamamlayan, destekleyen kurumlar iken artık rakip haline geldiler. Dershaneler temel liseye dönüşürken en büyük zararı liselere hem de iyi liselere verecek. Bu zarardan biraz da kolejler nasibini alacak. Bu dönüşüm 4 yıllık bir süreç. Ya sonra. Bu kurumlara öğrenci akışı devam edecek mi? Değer verdiğim, bilgi ve tecrübesine güvendiğim öğretmenlerim olduğu için X temel lisesine geçtiğimde, o öğretmenlerim MEB’e öğretmen olarak geçmiş olursa durum ne olur? Temel liseye dönüşen hangi dershanelerden MEB’e geçiş olmaz ve bu kurumlar istikrarlı gidişatını devam ettirir? 4 bin ile  8 bin lira arasında ücret alan (bazı kurumlarda özel grup sınıfları için 20 binli rakamlara kadar çıkabiliyor) ve işhanı’nın bir katında temel lise olarak eğitime devam eden bu kurumlar acaba 4 yıl içinde müstakil binalarına taşınabilecek mi?  Spor salonu, laboratuvar, konferans salonu, bahçe vs. imkânlarını hazırlayabilecekler mi? 4 yıla kadar dönüşümü sağlıklı biçimde yapabilen okulların masrafları artacağından eğitimlerine aynı fiyatlarla devam etmeleri mümkün olacak mı? Binlerce dershanenin özel okula dönüştüğü düşünülecek olursa fiyat artışına gidilince yeterli öğrenci bulabilecekler mi? Maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının durumu ne olacak? (Ücretsiz Halk Eğitim kurslarına gitsin diyenleri duyar gibiyim. Bu soruya asıl cevabı maddi imkânı olmayan öğrencilerin vicdanı verecek) Adil bir yarış olması mümkün mü? Temel lisenin en kolay öğrenci bulduğu 11 ve 12. sınıflar için belli bir kontenjan ayrılacak. 9 ve 10. Sınıflara da yeterli talep olacak mı? Büyük yatırımlar yapan kolejler bu uygulamadan ne kadar etkilenir? Şimdiye kadar kolej olarak eğitim veren kurumlar da sistemlerini değiştirip uygulamada hem kolej hem dershane şekline dönüşecekler. Dönüşemeyenler zaten devam edemeyecek.

Okullarda konular anlatılır, konu yetişmediği için derste çok az örnek çözülebilir, arkasından dershanede kısaca konuya değinilip pratik test çözümüne geçilirdi. Dershanelerin temel liseye dönüşmesiyle sıfırdan konuyu anlatmak görevi de dershane öğretmenlerine düştü. DERSHANELER SÜRÜLMÜŞ TARLAYA ÜRÜN EKMEK MİSALİ ÇALIŞIYORLARDI. ŞİMDİ TARLAYI DA SÜRMELERİ GEREKECEK. Öğrencilerin bu konuyu dikkate alıp seçici olmaları, seçtikleri temel lisenin öğretmenlerinin MEB veya kolej tecrübesinin olup olmadığına dikkat etmelerini tavsiye ederim.

Son olarak illede özel bir eğitim kurumu tercih edilecekse, sosyal tesisleri olan, yılardır istikrarlı bir şekilde aynı başarıyı yakalamış ve sürdürmüş, başarının tesadüfi olmadığını ispat etmiş kurumların tercih edilmesini tavsiye ediyorum. Türkiye geneli bir sistemin halkası olan ve aynı ad altında faaliyet yürüten, İstanbul Ankara gibi illerdeki kurumlarda öğrenim görmüş öğrencilerinin Türkiye geneli başarılarını sanki kendi illerindeki öğrencilerin başarısı imiş gibi halkı yanıltmaya dönük reklam yapan kurumlar konusunda daha dikkatli olunmalıdır. Zincirin sizin ilinizde bulunan halkası da gerçekten kaliteli mi? Çocuklarına kolej eğitimi aldırma imkânı olmayan velilerimize 2. Tercih olarak temel liseler kalıyor. Bu konuda da yukarıdaki tavsiyelerimi dikkate alınız derim.

Gönül ister ki MEB’e bağlı kurumlarımız kalitede istenen seviyeye ulaşsın ve sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilerimizin ek desteğe ihtiyacı olmasın.

Mezun durumdaki öğrenciler ne mi yapacak?  Bu sorunun resmi cevabını ben de bilmiyorum. Gayri resmi cevabı ise zaman verecek! www.erkankavas.com.tr

 
Toplam blog
: 22
: 5334
Kayıt tarihi
: 24.11.13
 
 

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Lisans, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler..