Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '09

 
Kategori
Siyaset
 

Dersim'i almış da ediyor ezber!...

Dersim'i almış da ediyor ezber!...
 

"Dersini almış da ediyor ezber..." türküsü, Yozgat'ın meşhur sürmeli serisinden birisidir.

Anlaşılan o ki, bizim "ezberciliğimiz" çok eskilerden gelen bir alışkanlık... Belki de çok geleneksel bir "eğitim yöntemi" demeliyiz..

Özellikle Cumhuriyet döneminde "ezberci" bir eğitim sürecinden geçtiğimiz kesin. Düşünmeden, tartışmadan, araştırmadan öğrenmeyi ve "inanmayı" öngören bir eğitim süreciydi bu.

Ama, zaman ezberleri bozuyor. Evet, siz ne kadar ezbercilikte ısrar etseniz de içinde bulunduğunuz dünya, sizi rahat bırakmıyor ve "yan gelip yattığınız ezberlerinizi" gün geliyor bozuveriyor.

Türkiyede bu "ezberci öğreti" den herkes nasibini almıştır. Sünniler, Aleviler; Kürter, Türkler... Her kesim, kendi "dersini" almış ve "bikemal" ezber etmiştir.

Sünnilere verilen ezber, Alevileri ötekileştirmek ise, Alevilere verilen ezber de sünnileri dışlamak ve rejimin kendileri için yazdığı "tarihi" peşinen kabullenmek olmuştur. Aynı ezberler, Türkler ve Kürtler için de geçerlidir.

Dersim'de Tek Parti zihniyetinin eseri olan "kıyım" da bir "ezber" olarak Alevi kesime okutuldu. Dersim "isyanını" en kanlı bir şekilde bastıran CHP, nasıl yaptıysa yaptı ve "isyanci Alevileri" zaman içinde kendi kadrosuna kattı. Aslında, nasıl yaptığını da bilmiyor değiliz, elbette "sünni" korkusuyla...

Ezberler bir gün bozulur, dedik. İşte, bugün rejimin herkese dayattığı ezberlerin bozulma günüdür. CHP'nin "Onuru" bir anlık gaflete düşüp bilinçaltını bilinç üstü haline getirip "itiraf" edince, Alevilerin "Dersim'i almış da ediyor ezber.." durumları bir irkilme ile son bulmuş oldu.

Ama, bu daha bir başlangıç; bozulacak o kadar çok ezberimiz var ki, ilerleyen zamanlarda bunları gördükçe, artık bugünkü gibi şaşırmayacağız bile!..

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..