Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '09

 
Kategori
Güncel
 

Dersim sömürüsü!... (amaç Alevileri kışkırtmak, Cumhuriyet’e saldırmak...)

Dersim sömürüsü!... (amaç Alevileri kışkırtmak, Cumhuriyet’e saldırmak...)
 

Dersim dedikleri...



Bizde “gündem yaratmak” da kolay, “gündemden düşürmek” de...

Bir bakıyorsunuz, bir konu atılmış ortaya, herkes balıklama atılmış üstüne. “Malum” yazılı/ görsel yayın, “uzman” adı altında bildik kişileri salmış ekranlara/ sayfalara...

Konuş babam konuş!

Yaz babam yaz!

****
CHP’li Onur Öymen’in 10 Kasım günü TBMM’deki konuşmasında geçen “Dersim” sözcüğünden yola çıkan belli/ bildik kesimler, CHP için “Alevi düşmanlığı”, “Kürt düşmanı” yapıyor, yaygarası kopardı.

Ekranlar, kimi yerlerde alanlar şenlendi!

Aleviler, özellikle Tunceliler kışkırtılmaya çalışıldı.

Oysa, Onur Öymen ne Kürt/ Alevi sözcüklerini ağzına almıştı; ne de bunları çağrıştıracak biz sözcük kullanmıştı (*)

Onur Öymen üzerinden “Dersim” bahane edilerek, aslında Aleviler ile CHP’nin arasını açmak, Alevileri kışkırtmak, Cumhuriyet’e saldırmak için bir fırsat yaratılmıştı.

*****
Bu arada bir gazetede, nedense bütün belgeler bu gazeteye geliyordu, bir belgeden söz edildi. Gazetenin yazarlarından Ayşe Hür, kendisine “... geçtiğimiz aylarda posta ile ulaştırılan bir ses kaydından” söz ediyordu (**)

İddiaya göre, Dersim’le ilgili ses kaydı, eski Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’le ilgiliydi. Sözü edilen ses kaydı, “1986’da yapılan bir röportajdan bir bölüm” içeriyor. Ayşe Hür, bu ses kaydının Çağlayangil’e ait olduğuna inanıyor:

“Çağlayangil’i yakından tanıyan birkaç kişiye kaydı dinlettikten sonra, sesin kendisine ait olduğundan emin oldum. Röportaj Çağlayangil’in evinde yapılmışa benziyordu, çünkü arada Çağlayangil’in eşinin sesi de duyuluyordu.”


Ayşe Hür, bir de “Not” ekliyor yazısına:

“Gazetedeki sayfamda, bu kaydın bir kopyasını internet sayfasına koyacağımı duyurmuştum ama, teknik ekip henüz bunu halledemedi. İsteyenlere kaydı göndermeye çalışacağım. Ama ilerde daha kolay bir yol bulmayı umuyorum.”

*****
Cumhuriyet gazetesinden Işık Kasu’nun (***) yazığına göre, “... Çağlayangil’e ait olduğu iddia edilen bu ses, ‘Ordu zehirli gaz kullandı. Mağaraların kapısının içinden. Bunları fare gibi zehirledi. Yediden yetmişe o Dersim Kürtlerini kestiler.’ diyor.

Ayrıca ses kaydı, Almanya kaynaklı bir sitede de yayımlanıyor ve kimi yazılarda oradan alıntıyla kaynağı belli olmamasına karşın ‘kaynak’ olarak gösteriliyor.”

Ayşe Hür'ün kimlere danıştığını bilmiyoruz, ama Işık Kansu, 1990 yılında Çağlayangil’in anılarını yayımlayan gazeteci Tanju Cılızoğlu’na başvuruyor:

“Cılızoğlu, kendisinin söyleşiler boyunca hiç ‘ses kayıt aracı’ kullanmadığını, Çağlayangil’in söyleşiler sırasında söylenmedik bir şey bırakmadığını, o ses kaydında dile getirildiği öne sürülen iddialara hiç yer vermediğini, hatta ‘yazılmamak koşuluyla’ anlattıklarında bile böyle bir konuya değinmediğini özellikle vurguladı. (... ) .... ben bu kitabı yazana kadar konuyla ilgili hiçbir şey yayımlanmamıştı. Bana da ‘Bunları sana ilk defa söylüyorum. Hatta kızım Fatoş bile bilmez.’ dedi. Ayrıca, anılarını bir başka kişiyle paylaştığını bana ne ima etti, ne de söyledi. Herhangi bir yerde, Dersim isyanı ile ilgili kendisine ait olduğu ileri sürülen bu sözleri sarf etmiş olsaydı, bana söylerdi. Sayın Çağlayangil’in üslubu son derece farklıdır, kendisine atfedilen o sözler, diplomatik diline uymuyor bir kere. (...) günlük hayatında da diplomatik dilin dışına çıkmayan bir insandı.”

*****

Onur Öymen üzerinden bir Dersim tartışması başlatıldı.

İşte, bu arada, bu kaynağı belli olmayan bu “ses kaydı” ortaya çıktı.

Öyle bir hava yaratıldı ki, Tunceli insanı yıllardır uyutulmuş!

Oysa o Tunceli/ Dersim halkı her zaman uyanıktı. Bu nedenle, kimlik kontrollerinde, iş aramalarda, nüfus kâğıdında Tunceli yazılanların sakıncalı kişi sayıldığını, bunu kimlerin böyle saydığını unutmamıştır...




(*) ONUR ÖYMEN- (Devamla) - ... Atatürk Şeyh Sait’le müzakere mi etti? Dersim isyanını yapanlarla müzakere mi etti? ?

ONUR ÖYMEN (Devamla) - Kimse çıkıp da “Analar ağlamasın. Biz şu Yunanlılarla anlaşalım.” dedi mi? Şeyh Sait isyanında analar ağlamadı mı? Dersim isyanında analar ağlamadı mı? Kıbrıs’ta analar ağlamadı mı? Bir tek kişi Türkiye’de çıkıp da “Analar ağlamasın diye, bu mücadeleyi durduralım.” dedi mi? “

(**) (Ayşe Hür, 1937-1938’de Dersim’de neler oldu?)

(***) (Işık Kansu, O Sözler Çağlayangil’in mi?, Cumhuriyet, 28 Kasım 2009)

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..