Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '07

 
Kategori
Sosyoloji
 

Dersimiz devekuşu hayatımız da

Dersimiz devekuşu hayatımız da
 

Devekuşunu bilirsiniz. İlk bakışta hem deveye hem de kuşa benzer. İsmi deve ile kuşun yanyana gelmesiyle tamamlanmaktadır. Kuş deve, ya da deve kuş olsaydı ancak böyle olurdu herhalde demek için güzel bir örnektir. Zavallı hayvan iki ismi yanyana taşıdığından olacak ne kuş olabiliyor ne de deve.

Kuş olmaya karar verse develiği, deve olmaya karar verse kuşluğu izin vermiyor. Onun iri yumurtalarını görünce insanın aklına belki de bu hayvan kahrından böyle büyük yumurtluyor diye geliyor.

Devekuşuna deveysen yük taşı diyorlar. Hayır diyor ben kuşum. Öyleyse uç diyorlar. Bu defa da ben deveyim uçamam diyor. İkilem içerisinde kalıp bocalayan hayvancağız daha da sıkıştırınca benden ne istiyorsunuz dercesine kafasını kumlara gömüyor.

Başa gelen çekilir fakat çekilmesi kolay bir dert değil bu. Hem deve hem de kuş olmaz zor. Yani hem yerde sürünecek, hem gökte görüneceksiniz. Hem deve olup yük taşıyamayacak hem de kuş olup uçamayacaksınız. Ne zor şey.

Aslında yaşadığımız hayatın dramatik bir örneği bu. Onun bu haline bakıp üzülenler aynı durumun kendilerinde de olduğunu anlayabilselerdi kim bilir nasıl kahrolacaklardı. Biz başkalarının derdine ağlıyor sansak ta aslında ağladığımız kendi derdimizdir. Güldüklerimiz de öyle. Kendi haline ağlayıp gülmeyi unutan insan başkasına ağlayıp güldüğünü zannetmektedir. Oysa ağlayıp güldüğü bizzat kendisidir.

Hayatın yükünü taşımaktan korkan, bu halleriyle devekuşuna benzeyen insanların sayısı artıyor. Akıl hayaller aleminde uçuyor, bedenler yerde. Hayalle beden birbirine ayak uyduramıyor. Bu anlamda devekuşu örneği hayatın birçok yanında yer alıyor. Devekuşu siyaseti, devekuşu ticareti…Koca koca yumurtalar nereden çıkıyor sanıyorsunuz?

Problem aynı bedende hem deve hem de kuş olmakta. Yani olmuşken ikisi de bizim olsun mantığı bu işi karmaşık hale getirmiştir. Halbuki ikisi yan yana olup hiçbir şey olamamaktansa birisi olup bir şey olmak daha iyidir.

Çok şey göz çıkarmıyor fakat görüyorsunuz ya işi çığırından çıkarıyor. Dedim ya işte. Asıl iş ya deve, ya da kuş olmakta. İşlerin niye yokuşa sardığına bakılınca bu daha iyi anlaşılmıyor mu? Birisinden birisi olunsaydı da baksaydınız siz o zaman başarıya.

Sahi devekuşu deve mi yoksa kuş mu? Yada yaşadığımız hayatın bir gerçeği mi?

 
Toplam blog
: 574
: 922
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Samsun Yazarlar Derneği (Kurucu) Başkanı. 12 kitabı neşredildi. Türk Güreşinin Sembol ismi Yaşar ..