Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '07

 
Kategori
Sosyoloji
 

Desiderius Erasmus

1466 yılında Rotterdam’ da bir papazın gayri meşru oğlu olarak dünyaya geldi. İnsanlığın toplum ve din baskısından kurtulması için çalışmış, fikirleriyle Rönesans dönemi bilgin ve sanatçlarına yön vermiştir.
Çok genç yaşta bütün avrupa’yı dolaşmış, Paris, İngiltere, Roma ve Venedik’te öğretim görmüştür. Latince’yi büyük bir ustalıkla kullanabilen tek kişidir. Kutsal Kitaba dayalı bir teoloji anlatışını savunmuştur. “Deliliğe Medhiye” isimli eserinde kilise’nin sapkın inançlarını yermesi, papayı eleştirmesi nedeniyle Kral 7.Henri’nin gözünden düştü.Bunun üzerine İngiltere’yi terk etmeye mecbur kaldı.
Reform hareketinin öncülerinden Luther’le arkadaş olmalarına rağmen, inançlarında arkadaşı kadar ileri gitmediği için korkaklıkla suçlanmış ve savunmasını “ Bir gerçek uğruna ölmeye hiç niyetim yok” sözleriyle yapmıştır.
“ Hümanizmanın Prensi” lakabıyla bilinen Desiderius Erasmus 1536 yılında ölmüştür.

Yukarıdaki metin, Gelişim Basım Ve Yayım A.Ş. (1985 Levent-İstanbul) tarafından basılan; “ Gelişim-Hachette, Türk Ve Dünya Tarihi Ansiklopedisi” ile “ Hayat Küçük Ansiklopedi’ kaynak alınarak tarafımca derlenmiştir

 
Toplam blog
: 177
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

1965 Almanya doğumluyum. Atatürk üniversitesi İlahiyat fakültesi mezunu olup, öğretmen olarak çalışm..