Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '08

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

detoks nedir? bahar geldi tabi detoks zamanı da!

detoks nedir? bahar geldi tabi detoks zamanı da!
 

detoks diyet demek değildir!


Estetik, güzellik derken son zamanlarda en sık merak edilen bir konuyu gündeme getirmek istedim. Geçen hafta Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde yapılan "Güzellik ve Bakım " fuarındaydık ," Sağlıklı Detoks Uygulamaları" başlıklı konferansım oldukça ilgi gördü diyebilirim.

İzleyicilere detoks deyince ne anladıklarını sordum. YANITLAR ilginçti. Bir bayan çok su içmek dedi, bir başkası yemek yemeden sadece sıvı tüketmek dedi. Ve böyle benzer yanıtlar geldi.

Bu kadar çok merak edilen, bu kadar çok yazılıp çizilen bir bu konunun halen çok eksik ve yanlış biliniyor olması bana nedense şaşırtıcı gelmedi. Çünkü bilgi kirliliği nedeniyle kişiler kendi algılamaları sonunda bir yargı ediniyor ve buna inanıyorlar.

Bu günden itibaren bir kaç gün size detoks hakkında bilinmesi gereken her konuyu aktarmaya çalışacağım. İlgiyle takipedeceğinizi umuyorum.

Detoks nedir?

 

Detoks yaygın kullanılan anlamda toksinlerden arınma demektir. Bir toksin, vücuda zararlı etkileri olan hastalıklara, alerjilere veya genel bir hastalık hissine sebep olan herhangi bir madde olabilir. Bu toksinleri; sudan, yemekten veya havadan alabiliriz. Vücudumuzun doğal detoks mekanizmaları tüm hızıyla çalışır, terlemek, idrar yapmak ve dışkılamak gibi... Sağlıklı bir bireyin savunma sistemi bu toksinlerle baş edebilecek kapasitededir. Sağlıklı olmanın da birinci şartı yeterli ve dengeli beslenmek ve yaşam boyu düzenli fiziksel aktivite yapmaktır.

 

Vücudumuza giren toksinler en çok hangi yolla alınır?

· Sigara içmek

· Mangalda, kömür ateşinde direkt pişmiş yiyecekler

· Güneş ışınlarına korunmasız çok fazla maruz kalmak

· Kirli hava koşulları, egzoz dumanı,

· Çeşitli iş ortamları (narkoza maruz kalan sağlık personeli, kömür ocakları, boya ve çeşitli kimyasal maddelerle çalışılan iş kolları)

Hatta sadece nefes almak bile zararlı toksinlerin alınması için yeterlidir.


Serbest radikal, andioksidan, toksin gibi terimlerin açıklamaları ve detoksla ilgili diğer konuları yarın bu blogtan takip edebilrisiniz.

Saygılarımla


Uzman Diyetisyen Aysen Arıcan Öz

 
Cumhuriyet Mah. Ergene sok. Melek Apt. No:1 Kat 1
KUŞADASI-AYDIN

 

 
Toplam blog
: 97
: 2936
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden ..