Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Dev şirketler daha çok hayır işi yapmalıdırlar...

Dev şirketler daha çok hayır işi yapmalıdırlar...
 

Büyük dev şirketler, bankalar nedense eskisi gibi hayır işleri, sosyal sorumluluk işleri yapmıyorlar. Oysa eskiden bu konuda çok güzel şirketler arasında tatlı bir yarış vardı. Örneğin Sabancı, Koç gibi devler kendi büyüklüklerine yaraşır şekilde topluma kalıcı eserler bırakmışlardı.

Sabancı’nın eserleri hep yol kenarlarında olurdu. Örneğin  Ankara kız öğrenci yurdu gökdeleni (!), Adana'nın en büyük camisi, Gerede Öğrenci Yurdu, Beşiktaş'da Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi, Edirne'ye girerken Trakya Üniversitesi Kampüsünde Türkan Sabancı Kültür Merkezi, Otoban'da Tuzla Orhanlı'da Sabancı Üniversitesi vbg....

Sonra Sabancı ve Koç müze işine de el atmışlardı. Tarihimize ve kültür birikimimize katkılar yapmışlardı.

Bu konuda isimsiz, mütevazi kuruluşlar da zaman içinde okullar yaptırarak bu kervana katıldılar. Bazıları son yıllarda işi daha da büyüttü ve Vakıf Üniversitesi kurmaya başladı. Şimdilerde ise bu hayır işlerini, iyilik yapma yarışını büyük şirketler bir kenara bıraktılar. Mesela dev cep telefonu şirketlerinin bugün muazzam aboneleri var.

“Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'de 136 milyon cep telefonu olduğunu ve 66 milyon mobil abone bulunduğunu belirterek, her yıl 17 milyon telefon ithal edildiğini, bunun maddi değerininse 2 milyar dolar olduğunu açıkladı.”

Bu yılın başında toplam 66 milyon cep telefonu abonemiz varmış. Dile kolay. Şimdi bir basit hesap yapalım ve bu sayı ne anlama geliyor birlikte görelim.

66 milyon aboneden ayda 1 TL cep telefonu firmaları hayır işine para ayırsa bu 66.000.000 TL para yapar. Bunu 12 ay devam ettirseler 12x66.000.000 TL = 792.000.000 TL para yapar, dolar olarak ise 442 milyon dolar. Bu paranın hadi hepsini değilde onda birini (yani abonelerden aldıkları kuruşlarla) hayır işine ayırsalar, 44 milyon dolarlık bir fon olur.

Bu para ile bu memlekete ne hayırlar yapılır değil mi?

Artık dev cep telefonu firmalarından bu ülkeye kalıcı eserler bırakmalarını bekliyoruz. Aynı şekilde bankalar da müthiş para kazanıyorlar işlemlerinden. Onlardan da bu hayırları bekliyoruz. Paylaşmak, kalıcı değerler yaratmak çok güzel şey. Hep bana hep bana denmemeli. Bakın İş Bankası sürekli bu konuda icraat yapıyor, bence örnek alınması lazım. Öyle göstermelik işler de yapılarak işin içinden sıyrılmamaları lazım. Eskiden bankalar topluma hizmet ediyorlardı ve bunu da etrafımızda sıkça görüyorduk.  Her yerde duraklar yapıyorlar, oturmaya okullara, belediyelere, hastanelere banklar veriyor ve oralarda kendi reklamlarını yapıyorlardı.

Mesela çok rahatlıkla bu dev firmalar Türkiye'ye ülkenin en büyük öğrenci yurt kompleksini, en büyük huzurevini, yurdun dört bir yanına anokulları, en büyük hastaneyi, en büyük stadı, kapalı spor salonunu, en modern camiyi, en büyük limanı,  en büyük dinlenme kampını, en büyük botanik parkını, en büyük konser salonunu, en büyük müzeyi, felaketlerden zarar görenlere kalıcı modern konutları vbg. yapabilirler.

Bakın Van Erciş depremi oldu, bu ülkenin kamu yönetiminin yaptığı basit stadlar insanlara çadır kent oldu, çok güzel oldu, az biraz acılar hafifledi. Felaket ülkesi Türkiye'ye bu dev şirketler sığınaklar yapabilirler. “Ülkede kaç sığınak var” bilen var mı? Felaket anında insanları çadırlarda tutacağımıza Japonya gibi sığınaklara götürelim mesela.

Ülkede sosyal sorumlulukta büyükler başı çekerse bu ülke inanın cennet olur. Hem ülkenin ekonomisine de hareket geleceği için daha da büyürüz.

Tüketiciler de bu ülkeye kalıcı eserler yapanları, iyilik peşinde koşanları tercih ederlerse bu kervan daha da büyür.

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..