Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '09

 
Kategori
Futbol
 

Dev takas üzerine

Dev takas üzerine
 

Dev takas üzerine


Avrupa futbol piyasasını bir aydır meşgul eden büyük transfer/takas gerçekleşti ve Inter'den Zlatan Ibrahimoviç Barca'nın yolunu tutarken; Inter karşılığında 45 milyon euro, Samuel Eto'o ve bir yıllığına kiralık olarak Aliaksandr Hleb'i aldı.

Bu transferde yaygın görüş ''Barcelona'nın zararda olduğu'' yönünde. Öyle ki, Inter teknik direktörü Jose Mourinho da ''Zlatan, Eto'o dan bir kuruş fazla etmez.'' dedi. Tamam, Jose'nin bu sözü yeni golcünü motive için söylenmiş olabilir ama ben de Barca'nın zararda olduğu görüşündeyim, hatta Barca'nın 'ağır bir kazık' yediğini düşünüyorum.

Futbolcuları tek tek tanıyalım... Transferin baş aktörü Zlatan Ibrahimoviç şu anda 27 yaşında, Ekim'de 28 olacak. Zlatan, 21. yüzyıl başında Ajax'ta golleri sıraladıktan sonra 2004'te Çizme'ye, ilk olarak Juve'ye transfer oldu. Juve'deki ilk sezonunda şampiyonluk tatan Zlatan, ikinci sezonda da takımı şampiyonluğa taşıdı ama takımın küme düşmesine neden olan skandal sonucunda bu şampiyonluk Inter'e hediye edildi. Aynı yaz, Zlatan da 70 maçta 23 gol attığı Juve'den Inter'e transfer oldu. Zlatan'ın attığı gol sayısı az olsa da hücumdaki etkenliği onu çok önemli bir futbolcu yaptı, ayrıca istediğinde olağandışı goller çıkarması da müthiş bir artı. Inter'de oynadığı üç sezonda takımı yine şampiyon yaptı; 88 maçta 57 gol atmak da müthiş bir başarı. Serie A'da forma giydiği beş sezonda da şampiyon olmasına rağmen oynadığı takımlar Avrupa'da hiçbir zaman başarıyı yakalayamadı.

Aynı şekilde, İsveç Milli Takımı'nda da müthiş başarılar sağlayamadı. Zlatan özellikle geçen yıl Inter'in hücumdaki tek yıldızıydı ve herşey ona bağlıydı. Böyle olmasına rağmen, takımı Avrupa başarısına taşıyamadı. Samuel Eto'o 28 yaşında. Kamerunlu, Real Madrid altyapısında yetiştikten sonra 2000'de Mallorca'da oynamaya başladı ve 120 maçta 48 golle o kalibredeki bir takımda müthiş bir işe imza attı. Tabii ki o dönemin Mallorca'nın en parlak yılları olduğunu da hatırlayalım. 2004'te Barca'ya transfer olan Eto'o 145 maçta 108 golle müthiş bir istatistik yakaladı. Eto'o'nun başından bazı olayların geçtiğini de hatırlayalım; örneğin Real Zaragoza deplasmanında uğradığı ırkçı taciz, örneğin Rijkaard/Guardiola ikilisi ile yaşadığı gerginlikler.

Eto'o Barcelona ile üç La Liga şampiyonluğunun yanında iki de Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşadı. Transferin en küçük yere sahip ismi ise Belaruslu Aliaksandr Hleb. 28 yaşındaki Hleb 2000'de Stuttgart'da forma giymeye başladı ve beş yılda 137 maçta forma giydi. Daha sonra transfer olduğu Arsenal'de üç sezon forma giydi, burada da 89 maçta oynadı. Son olarak ise 17 milyon euro karşılığında transfer olduğu Barcelona'da bir sezon boyunca 19 maçta forma giydi, gerek takımın sistemi gerekse kısmi uyumsuzluk nedeniyle gönderilmesine karar verildi. Avrupa'nın büyük liglerinde forma giyen Hleb bana göre Avrupa'nın en iyi orta saha futbolcularından birisidir, ne yazık ki, kaderi milli açıdan Giggs gibi olacak. Barcelona 2. Başkanı transferin bu kadar pahalıya patlamasının nedenini ''Eto'o'nun bir yıllık, Zlatan'ın ise beş yıllık sözleşmesi olması'' ile açıkladı. Bana göre, bu transfer yine de hayal kırıklığıdır. Nedeni, pahalılık olmayabilir ama Barcelona üç kupayı birden alan takımın en önemli parçalarından birisi olan Eto'o'yu ve büyük ihtimalle bu sene patlayacak olan Hleb'i göndererek takımdan ne gibi bir etki yaratacağı şüpheli olan, ayrıca da bir ay futbol oynamayacak olan Zlatan'ı alarak büyük bir hata yapmıştır...
 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..