Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '12

 
Kategori
Futbol
 

Deveye sormuşlar

Deveyle konuşan tek toplum olarak sormuşlar "boynun neden eğri" diye cevap malum. Son günlerde Galatasaray' ın yaptığı transferler ve maliyetleri konuşuluyor. Milyon tl.ler eurolar konuşuluyor. Doğrudur çok para harcandı. Ekonomik koşullar düşünüldüğünde bu paralar gerçekten çok yüksek gelebilir ama unutulmamalı futbol artık profesyonellerin oynadığı bir ticari meta oyunu. Her futbolcuya bir yatırım gözüyle bakılmalı.

Futbol kulüpleri artık AŞ. olduğu için her yapılan transfer görüşmeye başlandığı andan itibaren Kap'a (kamu aydınlatma platformu)  bildiriliyor. Sonuçta yaptığınız her transfer bir yatırımdır. İlerİki zamanlarda kazandıracağı maçlarla size verdiğiniz paranın çok ilerisinde bir getiri sağlayabilir ve aldığınız paranın çok fazlasına başka bir kulübe satabilirsiniz. Bunu Gençlerbirliği kulübü geçtiğimiz senelerde çok fazla yaptı. Afrika'dan ucuz bulduğu futbolcuları burda oynatır büyük takımlara iki yada üç katı bir bedelle satardı. Sonuçta kar ederdi. Hiçbir zaman şampiyonluğa oynamadı ama şuan Türkiye'nin en borçsuz takımıdır.

Aldığınız futbolcunun takıma uzun ve kısa vadede getireceği ve götüreceğine bakıpta bu transferleri yapıyorsanız belirli oranda risk alıyorsunuz demektir. Yani bir şirket profesyoneli iseniz kulübünüze en az maliyetle en çok faydayı sağlamak zorunda olduğunuzun bilinciyle hareket etmeniz gerekir ki Galatasaray Spor Kulübü'nde de bu profesyoneller olduğuna göre eminim fayda-maliyet analizi yapılarak bu futbolcuların transferi yapılmıştır. Bunu zaman gösterecek. Fatih Terim faktörünü de göz önüne alırsak paraların boşa harcandığı yöndeki düşünce otomatik olarak ortadan kalkar ama sonuçta yinede risktir. Başarının garantisi yoktur. Galatasaray çıtayı yükselttiği için bu maliyetlerin altına girdi. Unutulmamalı büyük zaferler akıllı kumandanlar ve cengaver savaşçılarla kazanılır. Galatasaray da bunu yapmaya çalışıyor işin içine futbol zekası ve üst düzey futbol kalitesi olan futbolcuları alarak bir takım kimyası yaratmaya çalışıyor. Burda önemli olan bu maliyetleri kapatacak gelirleri artırmaktır.Bu da sponsorlar, yayın gelirleri belki futbolcu satışı, ürün satışı ile olur.

Burada en önemli görev taraftara düşüyor.Kombine ve ürünleri alacak, takımına katkı yapacak, maçlara gidecek sonuna kadar destekleyecek. Sahada başarı geldikçe bu maliyetler zaten fazlasıyla karşılanacak. Yeni transferlerin hayırlı olması dileğiyle...

 
Toplam blog
: 7
: 361
Kayıt tarihi
: 23.05.07
 
 

Beykent Unv MBA, Arada bir yazıyorum bişeyler aklım erdiğince, şu günlerde her ne kadar tehlikeli..