Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '20

 
Kategori
Sağlık
 

Deviasyon Burun Estetiği

Deviasyon Burun Estetiği

Burun estetiği deyince ne anladığımız çok önemlidir. Yüzü sadece burundan ibaret olarak değerlendirerek, kitabı bir buruna sahip olup çirkin görünmek mi? Yoksa yüzünüze giden burnu bu konuda uzman biriyle tespit ederek güzel görünmek mi? Bu konu son derece önemlidir. Burun estetiği sadece dışarıdan düzeltilmesi gereken bir ameliyat değildir. Hastanın muayene bulguları son derece önemlidir. Nefes alma problemleri, burun deviasyonu gibi sorunların da ameliyat esnasında düzeltilmesi gerekmektedir.

Deviasyon yani burun kemik yamukluğu olarak bilinmektedir. Burunda septum adını verdiğimiz bölge burnu iki hava girişine bölen, Burun deliklerinin ortasında yer alan ve geniz bölgesine kadar uzanan kıkırdak ve kemik bir yapıdır. Deviasyon bulunan burunda bu yapı bulunması gereken yerde değildir. Orta hattaki duruşu yan tarafa az ya da çok eğilmiş olabilir. Nefes giriş çıkışında problem oluşturan burun kemik yamukluğu, temelde hava akışını engeller.

Deviasyon Hangi Sorunlara Neden Olur?

Burun deviasyonu kalıtsal özelliklerden dolayı veya yüz asimetrisinden kaynaklı görülebilir. Bunun yanı sora burnumuza küçük yaşta ve ergenlik döneminde aldığımız darbelerde sebep olabilmektedir. Bu buruna alınan darbeler 1 milimetrelik kayma neden olabilir ve gelişim devam ettikçe bu kaymaları genişleyebilir. Burun kızlar 17 erkekler ise 18 yaşında oturmuş olur. Tabi bu burun kaymaları dikkate alınmazsa ileride ciddi nefes ve görünüş olarak problemlere neden olabilmektedir.

Tabi ki deviasyonun hayatımızı olumsuz yönde etkilediği bazı durumlar olabilmektedir. Onlardan birkaç tanesini söyleyecek olursak Burun tıkanıklığı ve ağızdan nefes alma zorunluluğu Dolayısıyla hava burundaki gibi ısıtılıp nemlendirilmez ve akciğere giden havanın kalitesi düşer. Bu da akciğer ve solunum yollarında soruna neden olur, baş ağrısı ve gün içerisinde yorgunluk, gece ne kadar çok uyusak da sabah yorgun uyanmak, horlama görülebilir, diyabet ve kalp rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Ağızdan nefes almak bazı sorunları da beraberinde getirebilir. Ağızda kuruluk, diş ve dişeti problemleri, nefes problemleri, huzursuzluk, koku almada zayıflık, sürekli hapşırma, hava yolu enfeksiyonları gibi sorunlar gözlemlenebilir.

Deviasyon Ameliyatı

Deviasyon ameliyatı genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Kapalı ve atravmatik teknik ile burun delikleri içerisinden kesi açılır ve bu keşiden kıkırdağın zarına ulaşılır, zar kaldırılır ve yamuk kıkırdaklar dışarı çıkarılır. Bu yamuk kıkırdaklar dışarı çıkarılırken sağlam kıkırdaklara son derece titiz yaklaşılmalı ve zarar görmemeleri sağlanmalıdır. Buruda ise doktor tecrübesi ve burun anatomisinden son derece anlaması gerekmektedir. Ameliyat olacak kişilerin doktor seçimi yapmaları bu yüzden son derece önemlidir.

Doç.Dr. Süleyman TAŞ

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah

https://www.suleymantas.com.tr/deviasyon-nedir-nasil-yapilir/

https://www.tasklinik.com/burun-estetigi-nefes-problemi/

 
Toplam blog
: 85
: 60
Kayıt tarihi
: 01.03.14
 
 

Doç.Dr. Süleyman TAŞ, başarıyı kendine ilke edinmiştir. Türk ve Avrupa Plastik Cerrahi Dernekleri..