Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Devlet, engellilerin itibarını zedeleyenlere müsaade etmemeli

Devlet, engellilerin itibarını zedeleyenlere müsaade etmemeli
 

DEVLET ENGELLİLERİN İTİBARINI ZEDELEYENLERE MÜSAADE ETMEMELİ


Engellilerin zor gayretleriyle kazandıkları hak ve saygınlıklarını toplum önünde kötü gösteren ve sömürenlere vatandaşımızın ve devletimizin izin vermemeleri gerekiyor. Günümüzde devlet engellilere maaş konusunda gerekli destekleri verirken engellilere aciz imajı veren bir kesim sülük gibi engelli camiasına yapışmış ve bu durumu kullanıyor. Minareyi çalan kılıfını hazırlar misali engellilere yardım adı altında gazete dergi oyuncak kitap ya da başka ticari malzeme satan bu sömürücü kesim Türkiye’deki yasal boşluklardan faydalanarak engellileri kullanıyor. Maalesef engellilerin toplum itibarını  koruma da yasalarımız yetersiz kalıyor. Ayrıca çok ilginçtir ki bu sömürücü kesim engelliler ve engellilikle alakası olmayan işsiz güçsüz, açık saçık bayanlar ve diğer insanlar tarafından oluşuyor. İstisnalar kaideyi bozmaz diyerek belki de %3 lük bir kesim gerçekten engelliler yararına bu işi yapıyor. Şunu vatandaşlarımız bilmeli ki; engelliler yararına yapılan yardım amaçlı bu faaliyetlerde ticaret söz konusu. Esasında vatandaşlarımız iyi niyetleriyle engellilere yardım yapmış olmuyor, ticaret yapmış oluyor. Satan kişilere yani engelli olmayan insanlara yarar sağlamış oluyorlar. Eğer vatandaşlarımız illa engelliler yararına yardım yapmak istiyorlarsa gerçekten kendi bölgelerinde bulunan engelli derneklerine bağışta bulunup karşılığında makbuzlarını alsınlar.

Engelliler toplumdaki saygınlıklarını üreterek, sosyal yaşamın bir parçası olarak eğitimle hayata tutunmaktadırlar. Sokaklarda engelliler yararı adı altında özünde engelliler ile hiç alakası olmayan ve yaptıkları satışları yasal mevzuata uyduran ve kanun boşluklarından faydalanan bu kesime devletimiz derhal müdahale etmelidir. Engelliler yararı adı altında bu tip satışlar yasaklanmalı ve ağır cezalar getirilmelidir. Engellilerin itibarını zedeleyenlere asla müsamaha gösterilmemelidir. Devletimiz acilen yönetmelik çıkarmalı ve 81 ilin valisine genelge göndermelidir. Engelli ismini kullanan her durum dilencilik de dahil yasaklanmalı ve gerekirse bu sömürücülüğü yapanlara hapis cezası dahi verilmelidir. Vatandaşlarımızda bu konuda uyanık davranmalıdır. Kendi bölgelerinde engelli dernekleri ve engelliler mağdur iken başka illerden satış için gelenlere yardım yapmak akıl karı değildir.

Engellilere yaşama dair her alanda engelsiz insanlarla birlikte eşit şartlarda yaşama fırsatı verilmeli, inanılmalı ve güvenilmelidir. Engelliler adına para toplama bu gibi faaliyetlere yeni bir düzenleme getirilmelidir. Halkımızın ve engellilerimizin vicdani duygularını zedeleyen, ismini lekeleyen bu sahtekârlara itibar gösterilmemelidir. Devletimiz engellilerimizin psikolojileri olumsuz etkileyen ve küçük düşüren bu suiistimallerin önüne geçmelidir.       

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..