Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '09

 
Kategori
Siyaset
 

Devlet arşivlerindeki Ermeni sorunu

Devlet arşivlerindeki Ermeni sorunu
 

Ermenilerin Türklere yaptığı katliamlar maalesef yeterince anlatılamıyor.


Bir üstadımdan Devlet Arşivleri ile ilgili bir ileti aldım. Sitede "güzel tasnif edilmiş, muazzam bir tarih hazinesi olduğu"ndan söz ediliyordu. Ayrıca Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğündeki Ermenilerle ilgili bağlantıyı içeride ve dışarıda Türk veya Türkçe bilen ne kadar yabancı varsa göndermemizi öneriyordu.

Devlet arşivlerine şöyle bir göz attım, tarihçiler için çok güzel bir çalışma yapıldığını gördüm ama oradaki metinler maalesef Osmanlıca idi.. Yani bizim bile eski dili anlamamız çok zorken Türkçe bilen yabancıların anlaması imkansızdır. Bunların acilen Türkçeye ve yabancı dil olarak en azından İngilizceye çevrilmesi şarttır. Devlet için böyle bir çalışmanın fazla zaman almayacaktır, alsa bile en kısa sürede başlanıp bitirilmesi gerekmektedir. Birkaç tercüman ile Osmanlıca'dan Türkçe'ye ve Türkçe'den İngilizceye bu iş kısa sürede çözülebilir. Tüm çeviriler bitmeden, çözüldüğü kadarıyla site güncellenebilir. Hatta Ermeni sorununu "soykırım(!)" olarak kabul eden tüm ülkelerin dillerine çevirilmesi gerekir. Aksi taktirde böylesi güzel çalışmanın bu şekilde fazla bir işe yaramayacağını söylemek gerekiyor.

Bu çalışmalara ek olarak, Ermenilerin iddialarında kullandıkları belgelerin çevirileri ve buna karşılık olan belgeler yan yana konulmalıdır. Bildiğiniz gibi artık herkes internette her şeye ulaşıyor ve okuduğu ilk bilgiye inanıyor. İnternette çok büyük bir bilgi kirliliği söz konusu... Gerçek bilgiye ulaşmak isteyen çok az insan var. Bu nedenle Devlet Arşivleri sitesine ulaşan kişiler çok basit ve net bir şekilde belgelere baktığında bu haksızlığı görebilmelidir.

Açıkçası tercümeler yapılsa ve siteye eklense bile bu sitenin işlevini görmesi çok uzun bir zaman alacaktır. ABD de 42 eyalet zaten Ermeni sorununu "Soykırım(!)" olarak tanımış durumda. 1967'den beri Venezüella başta olmak üzere Almanya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Hollanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Litvanya, Polonya, Slovakya, Vatikan, Yunanistan gibi birçok ülke Ermeni Ölümlerini "Soykırım(!)" olarak tanımlamışlardır.

Hızlı bir şekilde bu konuda yapılan çabaların arttırılması gerekmektedir. Aslında çok geç bile kalınmıştır. Tarihçilerin 1915 yıllarındaki Ermeni ölümlerini araştırması çok zaman alacaktır. Üstelik yukarıdaki resimdeki gibi birçok belgeye gözlerini yumarak, Ermenilerin Türklere uyguladığı soykırımı ağızlarına bile almamaktadırlar.

İletide belirtildiği gibi, Türkçe okumak ve anlamak çok zor olmaktadır, insanlara Osmanlıca - Türkçe öğretmek yerine T.C. devletinin bunların tüm dillere çevirmesi, bunun için ciddi çalışma ve bütçe ayırması gerekmektedir. Şimdiye kadar yapılan çalışmaların yetersiz kalması ise tüm hükümetlerin ortak ayıbıdır.

Bunca patırtıya karşılık Hüseyin Obama'nın Türkiye'den yana olduğunu söylemek mümkün değil, Ermeni konusunda bizleri hayli zorlayacak gibi görünmektedir. Obama'nın Türkiye ziyaretinde söyledikleri Ermenilere ve Ermeni sorununa verdiği önemi ve desteği göstermektedir.

Ermeni Sorunu uzun yıllar devam edecek ve bize faturası çok ağır olabilecektir. Bu durum 1967'den beri devlet tarafından yapılanların yetersiz olduğunu, Ermenilerin istediklerini almaya çok yaklaştığını göstermektedir. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nün yapacağı çalışmalar, tarafsız olan dünya insanlarını kendi saflarına çekebilmeleriyle bizler adına bir mesafe aldırtabilecektir. Gelinen bu noktada dünya kamuoyunu yanımıza çekebilmek çok zor görünse de denenmesi gereken tek yol gibi görünmektedir.

http://www.devletarsivleri.gov.tr/kitap/kitap.asp?kitap=991&belge=991%20

 
Toplam blog
: 64
: 968
Kayıt tarihi
: 28.10.07
 
 

Mülkiye İşletme mezunuyum ve aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Maliye Bömlümünde doktora öğrencis..